Μπάιντεν: «Απαγορεύουμε κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου» – Εμπάργκο και από Βρετανία

Ακόμη ένα χτύπημα στη ρωσική οικονομία από τις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει το απόγευμα της Τρίτης (8/3) την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο νέο του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε αυτή την κίνηση πιο ουσιαστική στα μέτρα που θα επηρεάσουν την ρωσική οικονομία.

Μάλιστα ο Μπάιντεν σημείωσε πως το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα πλήξει και την πολεμική μηχανή του Πούτιν, κάτι για το οποίο -όπως χαρακτηριστικά είπε- είναι ενωμένοι όλοι οι Αμερικανοί.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως υπάρχει βοήθεια 1 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, αλλά και εξοπλισμοί.

Εμπάργκο και από Βρετανία

Τον δρόμο των ΗΠΑ ακολούθησε και το Ηνωμένο Βασίλειο σε ό, τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έτσι, η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας «Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο» για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.