Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: «Αν χρειαστείς κάτι, πάρε τηλέφωνο, είμαι εδώ να βοηθήσω»

«Εάν χρειαστείς κάτι να με πάρεις τηλέφωνο. Είμαι εδώ για να βοηθήσω».

Με αυτή τη φράση-κλειδί που υποδηλώνει όχι μόνο το άριστο κλίμα που διαμορφώνεται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αλλά και την κρίσιμη για την Αθήνα λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας επιστροφή της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σφράγισε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη διάρκειας μισής ώρας τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της Πέμπτης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την περασμένη Πέμπτη, μπορεί να είχε ως αφορμή την εθνική επέτειο, αλλά συμπεριέλαβε όλη την καυτή περιφερειακή ατζέντα, σηματοδοτώντας την κρίσιμη για την Αθήνα «επιστροφή» της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

«Αν χρειαστείς κάτι, πάρε τηλέφωνο, είμαι εδώ να βοηθήσω», είπε, κατά πληροφορίες, ο κ. Μπάιντεν στον πρωθυπουργό – τοποθέτηση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση της Αγκυρας τους επόμενους μήνες.

Κατά τη συνομιλία, αξιολογήθηκε n στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίσθηκε πλήρως αρνητικός σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Επίσης, συζητήθηκε ο παράγων «Κίνα», ενώ μπήκαν οι βάσεις για επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οικό εντός του έτους.

Πηγή: «Καθημερινή»