AP

Μπάιντεν: Θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς οι δύο χώρες θέλουν πλέον να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και να αφήσουν το καθεστώς ουδετερότητας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα γίνει στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη (19/5), όπου ο Μπάιντεν, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο θα συζητήσουν επίσης «την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και την ενίσχυση των στενών συνεργασιών μας σε μια σειρά από παγκόσμια ζητήματα και την υποστήριξη για την Ουκρανία», όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σημειώνεται, ότι λίγο νωρίτερα το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας υπέγραψε το σχετικό έγγραφο σε ζωντανή μετάδοση.

Λαβρόφ: Δεν κάνει μεγάλη διαφορά

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανόν «να μην κάνει μεγάλη διαφορά» καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν επί μακρόν στις στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι« η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ υπολογίζει το έδαφός τους όταν σχεδιάζει στρατιωτική επέκταση προς ανατολάς. Ας δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους στην πράξη στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».