Μπάιντεν: Θέμα χρόνου η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμά του υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις για επίθεση της Ρωσίας τις επόμενες ημέρες. «Υπάρχει ακόμα η επιλογή της διπλωματίας. Θα είναι πόλεμος από επιλογή», είπε για τη Μόσχα.

Ραγδαίες είναι, καθημερινά, οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς η κρίση με τη Ρωσία κορυφώνεται διαρκώς και το αν θα ξεσπάσει πόλεμος «κρέμεται από μια κλωστή». Τον δικό τους ρόλο διαδραματίζουν στις εξελίξεις οι ΗΠΑ, με συνεχείς παρεμβάσεις και δηλώσεις.

Μια ακόμα είναι και το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος τοποθετήθηκε εκ νέου για όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία και επέρριψε τις ευθύνες στη Ρωσία.

Όπως ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες ή την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα συνιστά το «οριστικό κλείσιμο της πόρτας στην διπλωματία και τον διάλογο». Μάλιστα, ανέφερε ως «deadline» την 24η Φεβρουαρίου, όταν και είναι προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Ρωσία υποστήριζε ότι η Ουκρανία ετοίμαζε μια μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς. Αυτό είναι εκτός κοινής λογικής. Στο Ντονμπάς συντελείται μια Γενοκτονία. Προσπαθούν να «στήσουν» μια ψεύτικη δικαιολογία για να επιτεθούν στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυκλώσει την Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι την επόμενη εβδομάδα, ή τις επόμενες ημέρες, θα επιτεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία. Ζητάμε να σταματήσουν αυτά τα σχέδια, όχι γιατί θα εμπλακούμε αλλά γιατί θέλουμε να τα αποτρέψουμε. Η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί και να επηρεαστούν 2,5 εκατ. αθώοι άνθρωποι».

Το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν