Μπαμπινιώτης: Γι’ αυτό πρότεινα την λέξη «απαγορευτικό» -Τι λέει για το «take away»

Τους λόγους για το οποίους πρότεινε συγκεκριμένες ελληνικές λέξεις μετά την ανακοίνωση των μέτρων στην Ελλάδα με χρήση λέξεων όπως lockdown, delivery και take away εξήγησε o καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3.

Όπως ο ανέφερε ο ίδιος το απαγορευτικό και η απαγόρευση είναι μια ωραία λέξη το λοκ νταουν (lock down) που σημαίνει το κλείδωμα και το αμπαροκλείδωμα στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που εκφράζει αυτό που υφίσταται κανείς με την απαγόρευση – απαγορευτικό.

Ο κ. Μπαμπινιώτης πρόσθεσε πως με το απαγορευτικό δεν σε αφήνω να κινείσαι και ξεκινά από την λέξη απαγορεύω. Όπως σημείωσε δεν χρειάζεται να είσαι γλωσσολόγος για να πεις ότι είναι από το από + αγορεύω δηλαδή σου στερώ την δύναμη και την δυνατότητα του λόγου, δεν σε αφήνω να μιλήσεις και αυτό είναι το απαγορεύω. «Δηλαδή θέλω να πω ότι αυτή η απαγόρευση δεν είναι μόνο στην κίνηση, να μην βγω να μην ψωνίσω κλπ είναι να μην μιλήσω με τον άλλο, μου στερεί την ελευθερία της έκφρασης και από εκεί έχει ξεκινήσει η λέξη γι αυτό έχει σημασία η λέξη να μπορούμε να έχουμε αυτό το προνόμιο που έχουμε οι έλληνες να βλέπουμε μέσα από την λέξη και να έχουμε την αίσθηση του τι πάνω κάτω είναι αυτό και σε τι με δεσμεύει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα όπως είπε «το απαγορευτικό μας πάει και στην απαγόρευση της κίνησης που είναι ήδη γνωστή σε μας και ένα απλός τρόπος είναι μια υπάρχουσα λέξη να διευρυνθεί η σημασία της. Γι αυτό προτείνω την λέξη απαγορευτικό με διευρυμένη την χρήση γενικότερα ως καθολικό ή μερικό απαγορευτικό. Στον άγγλο το lock δεν έχει σημασία»

Ερωτηθείς για το αν είναι κατάλληλη και η λέξη καραντίνα ο ίδιος ανέφερε ότι η καραντίνα σημαίνει κάτι άλλο. Έχει να κάνει με τις 40 ημέρες που έπρεπε να είσαι κλειστός όταν είχες αρρώστια, πως είναι ξένη λέξη και πως είναι σωστό να χρησιμοποείται όταν κάποιος νοσεί και όχι ότι είναι πχ σε καραντινα όλη η χώρα όταν δεν νοσούν όλοι.

Σχετικά με τις λέξεις delivery και take away ο ίδιος σημείωσε πως άρχισε να νιώθει άσχημα όταν άκουσε αυτές τις λέξεις στην ανακοίνωση των νέων μέτρων. «Το θεωρώ λίγο προσβλητικό για την γλώσσα μας γι αυτό βγήκα να πω προσοχή».

Όπως εξήγησε το take away είναι για το σπίτι. Είναι το κατ οίκον και το delivery μπορεί να είναι τροφοδιανομή ή τροφοπαράδοση ή παράδοση κατ’οικον.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Συντάξεις: Τι θα συμβεί σε λίγες ώρες αν έχει τόση σύνταξη
Συντάξεις: Τι θα συμβεί σε λίγες ώρες αν έχει τόση σύνταξη
15 Δεκεμβρίου, 2024
Κ. Αρβανίτης: To συνεχιζόμενο έγκλημα στα ευρωπαϊκά νερά έχει υπογραφές
15 Δεκεμβρίου, 2024
Χειρουργήθηκε στο ισχίο η Νάνσι Πελόζι
15 Δεκεμβρίου, 2024
Νίγηρας: 39 χωρικοί δολοφονήθηκαν σε διπλή επίθεση κοντά στην Μπουρκίνα Φάσο
15 Δεκεμβρίου, 2024
15 εκατ. δολάρια θα πληρώσει το ABC για να αποφύγει δίκη με τον Τραμπ
15 Δεκεμβρίου, 2024
Ρωσία: «Καταρρίψαμε 15 ουκρανικά drones στη διάρκεια της νύχτας»
15 Δεκεμβρίου, 2024
Αυτοκίνητο παρέσυρε γυναίκα και έπεσε σε στάση λεωφορείου
15 Δεκεμβρίου, 2024
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του λιμενικού – 5 νεκροί και 136 διασωθέντες
15 Δεκεμβρίου, 2024
Ν. Κορέα: Φαβορί για τη θέση του προέδρου ο Λι Τζε-μιουνγκ
15 Δεκεμβρίου, 2024
Επίθεση παραστρατιωτικών σε νοσοκομείο στο δυτικό Σουδάν – Εννέα νεκροί
15 Δεκεμβρίου, 2024