Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Μην επιμένετε με τους S-400

Ημέρα επαφών ήταν για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών η Δευτέρα (15.02), καθώς μετά από αυτή με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά για το περιεχόμενο τις συζήτησης, από την ενημέρωση των Αμερικανών, οι δυο άνδρες συνομίλησαν για τη σημασία των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας, το κοινό ενδιαφέρον των δυο χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και για τις πολιτικές επίλυσης του προβλήματος στη Συρία.

Δεν έλειψαν, βέβαια, και οι… νουθεσίας από πλευράς των ΗΠΑ προς την Άγκυρα, τόσο για το τρόπο διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα που διαρκώς καταπατώνται στην Τουρκία, όσο και για το θέμα των S-400.

Ο Μπλίνκεν προέτρεψε την Τουρκία να μην διατηρήσει το Ρωσικό σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, για το οποίο θυμίζουμε ότι λίγο πριν την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία των ΗΠΑ είχαν επιβληθεί κυρώσεις στη γειτονική χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξή του στις διερευνητικές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ελλάδα, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου ανάμεσα σε δυο χώ