Φορτηγά με βοήθεια αδρανοποιήθηκαν στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, καθώς οι κάτοικοι και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκλιπαρούσαν τη Δευτέρα για νερό, τρόφιμα και καύσιμα για τις γεννήτριες, λέγοντας ότι η περιοχή είναι κοντά στην πλήρη κατάρρευση.
Στη Γάζα, τα νοσοκομεία βρέθηκαν στα πρόθυρα να χάσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, απειλώντας τη ζωή χιλιάδων ασθενών, και εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους αναζητούσαν ψωμί. Το Ισραήλ διατήρησε τις τιμωρητικές αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Γάζα, ενώ οι μαχητές της Χαμάς συνέχιζαν τις επιθέσεις με ρουκέτες.
Περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου το Ισραήλ απέκοψε την είσοδο οποιουδήποτε εφοδιασμού, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στο πέρασμα της Ράφα, τη μοναδική σύνδεση της Γάζας με την Αίγυπτο. Οι διαμεσολαβητές προσπαθούσαν να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε την είσοδο βοήθειας και την έξοδο των παγιδευμένων ξένων. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ανάγκασαν το πέρασμα να κλείσει την περασμένη εβδομάδα, αλλά παρέμενε ασαφές τη Δευτέρα ποιος από τους περιφερειακούς παράγοντες κρατούσε το πέρασμα κλειστό.
Ωστόσο, τα κομβόι που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας και τα οποία βρίσκονταν στην αλ Αρίς, περιφερειακή πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά στην Αίγυπτο, άρχισαν να κατευθύνονται σήμερα προς τη Ράφα, το συνοριακό πέρασμα προς τον παλαιστινιακό θύλακα, αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την είσοδο της εκεί.
Αυτόπτης μάρτυρας και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσαν από την πλευρά τους στο Reuters ότι φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια έφτασαν ήδη στη Ράφα. «Φτάσαμε στον τερματικό σταθμό και τώρα περιμένουμε το επόμενο στάδιο», δήλωσε ο Χέμπα Ρασίντ επικεφαλής της αιγυπτιακής μη κυβερνητικής οργάνωσης Mersal, την ώρα που περίπου 160 φορτηγά βρίσκονται στον δρόμο που οδηγεί από την αλ Αρίς προς τη Ράφα, σύμφωνα με άλλους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. «Δεν μας έχουν ενημερώσει πότε θα μπορέσουμε να περάσουμε» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά «μας ζήτησαν να αναχωρήσουμε προς τη Ράφα», που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της αλ Αρίς, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου.
Φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες από διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Η Αίγυπτος έχει στείλει δεκάδες φορτηγά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και η ΕΕ ανακοίνωσε ήδη μια αερογέφυρα προς την Αίγυπτο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους 2,4 εκατ. Παλαιστίνιους που βρίσκονται στη Γάζα, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά. Οι δύο πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό φορτίο από τη UNICEF, συμπεριλαμβανομένων ειδών που σχετίζονται με τη διαμονή, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, σημειώνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει εισέλθει στη Γάζα καμία βοήθεια.
Aξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε ότι θα υπάρξουν συναντήσεις στην Αίγυπτο σήμερα “για να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ιθύνοντες να ανοίξουν την πρόσβαση στη Γάζα το συντομότερο δυνατό“.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν εκτάκτως σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης για να συμφωνήσουν σε κοινή προσέγγιση στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έπειτα από ημέρες εσωτερικών διαμαχών και μικτών μηνυμάτων από τις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ πιέζουν την Αίγυπτο να επιτρέψει στους Αμερικανούς να φύγουν από τη Γάζα, όμως το Κάιρο απαντά ότι κανείς δεν θα βγει από τον θύλακα αν πρώτα δεν περάσει βοήθεια. Χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τηλεφωνικά για την αποστολή βοήθειας στη Γάζα, με την αιγυπτιακή προεδρία να τη χαρακτηρίζει «προτεραιότητα». Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς αναμένεται σήμερα στο Κάιρο με στόχο «να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Εξάλλου, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε σήμερα ότι ΗΠΑ και Ισραήλ θα συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας. «Κατόπιν αιτήματός μας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ (…) θα καταρτίσουν σχέδιο που θα επιτρέψει η ανθρωπιστική βοήθεια δωρητριών χωρών και πολυμερών οργανισμών να φθάσει στους άμαχους της (Λωρίδας της) Γάζας», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Τα νοσοκομεία αναμένεται να ξεμείνουν από καύσιμα για τις γεννήτριες μέσα στις επόμενες 24 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι εξοπλισμός που σώζει ζωές, όπως θερμοκοιτίδες και αναπνευστήρες, θα σταματήσει να λειτουργεί και θα θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές, δήλωσε ο ΟΗΕ. Οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο απελπισμένοι στην αναζήτησή τους για τρόφιμα και νερό. Με τις βρύσες στεγνές, πολλοί κατέφυγαν στο να πίνουν βρώμικο ή γεμάτο λύματα νερό, διακινδυνεύοντας την εξάπλωση ασθενειών.
Περισσότεροι από 400.000 εκτοπισμένοι στο νότο συνωστίστηκαν σε σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, UNRWA. Αλλά η υπηρεσία δεν μπορεί να τους παρέχει προμήθειες. Η UNRWA δήλωσε ότι διαθέτει μόνο 1 λίτρο νερό την ημέρα για κάθε μέλος του προσωπικού της που έχει παγιδευτεί στην περιοχή.
Τα λίγα αρτοποιεία που λειτουργούν έχουν μεγάλες ουρές από κόσμο. Ο Ahmad Salah στην πόλη Deir al-Balah είπε ότι περίμενε 10 ώρες για να πάρει ένα κιλό ψωμί για να ταΐσει 20-30 μέλη της οικογένειάς του.