Αιφνίδιασε χθες η ανακοίνωση της πρόθεσης του Ηλία Κασιδιάρη να διεκδικήσει το Δήμο Αθηναίων και για θέμα που προκάλεί πολλές συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών και των συνταγματολόγων μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Παπασπύρου, καθηγητής Νομικής Αθηνών.
«Στις βουλευτικές εκλογές αν εκλεγεί κάποιος βουλευτής και κατά μείζονα λόγο αν εκλεγεί κόμμα ολόκληρο και συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα, αυτό είναι μια αμετάκλητη κατάσταση» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Παπασπύρου. Και όπως επισήμανε «δεν μπορεί να ληφθούν μέτρα στη συνέχεια κατά βουλευτή που έχει νομίμως εκλεγεί».
Αντίθετα, όπως είπε, στην περίπτωση των δημοτικών και περιφερειακών αρχών ο νόμος προβλέπει -εδώ και πολλά χρόνια- ότι σε περίπτωση που καταδικαστεί για κακούργημα αιρετός είτε είναι δήμαρχος είτε δημοτικός σύμβουλος, περιφερειακός σύμβουλος κλπ, τότε αυτοδικαίως τίθεται σε αργία. Άρα, υπάρχει μια πρόβλεψη για να μην μετέχει στους συγκεκριμένους θεσμούς κάποιος καταδικασθείς για κακούργημα.
Ερωτηθείς εάν μπορεί να υπάρξει μπλόκο στην υποψηφιότητά του εξήγησε ότι αυτό είναι εφικτό με νέο νόμο, αντίστοιχο της τροπολογίας Βορίδη.
«Ως έχει σήμερα ο νόμος, για να μην μετάσχει σε αυτοδιοικητικές εκλογές χρειάζεται αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση. Δεν αρκεί δηλαδή η απόφαση του πρώτου βαθμού». Και όπως επισήμανε, αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα ως μέτρο περιορισμού της δράσης του ακροδεξιού υποψηφίου και καταδικασθέντα για τη συμμετοχή του στη Χρυσή Αυγή, είναι μόνο η αργία, μετά την εκλογή του.
«Αν υπήρχε μέριμνα (σ.σ. την τροπολογία Βορίδη) ότι υπάρχει κώλυμα και για συνδυασμούς αυτοδιοικητικών εκλογών στους όποιους συνδυασμούς ο υποψήφιος δήμαρχος ή αυτός ο οποίος ελέγχει το συνδυασμό είναι καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση, τότε δεν θα μπορούσε να μετάσχει σε εκλογές» σημείωσε ο κ. Παπασπύρου.
Υποστήριξε ότι ακόμη και τώρα μπορεί να υπάρξει διαφορετική νομική ρύθμιση.