«Μπλόκο» στο αεροπλάνο του Δένδια – Τι λέει το Πεντάγωνο

Χαμηλούς τόνους κρατάει το Πεντάγωνο μετά το περιστατικό με το 20λεπτο μπλόκο της Τουρκίας στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα.

Όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει το περιστατικό, σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να προφασιστεί οτιδήποτε για την κίνησή της, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη έντονης εναέριας κυκλοφορίας.

Όπως εξηγεί πρόκειται για ακόμα ένα «καψόνι» της Τουρκίας που άδραξε την ευκαιρία για να δείξει την προκλητική συμπεριφορά της, καθώς οι διπλωματικές άδειες για vip πτήσεις ζητώνται πάντα από νωρίς και δεν εξηγείται ο λόγος της εμπλοκής.

Οι κυβερνήτες είχαν λάβει κανονικά τις προβλεπόμενες άδειες, ωστόσο την ώρα που το αεροσκάφος έφτανε στα σύνορα Ιράκ – Τουρκίας οι τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια υπέρπτησης που είχαν ήδη δώσει για την υπέρπτηση.

Το αποτέλεσμα ήταν το αεροσκάφος με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να κάνει κύκλους πάνω από την περιοχή (απεικονίζεται στον χάρτη) για περίπου 20 λεπτά, όσο διαρκούσαν οι επικοινωνίες, έντονες, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, των κυβερνητών του αεροσκάφους με τις τουρκικές αρχές.

Έγινε μαραθώνιος επαφών, τόσο από τον κυβερνήτη, που προσπαθούσε να συνεννοηθεί με τις τουρκικές Αρχές, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ η τουρκική πλευρά δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για τη μη χορήγηση άδειας.

Τελικά το αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με καθυστέρηση, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

-Ad-