Στο γνωστό της ανατολίτικο παζάρι έχει επιδοθεί η Τουρκία μέχρι την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, μπλοκάροντας αποφάσεις στη Συμμαχία (στην οποία χρειάζεται ομοφωνία) σε μία προσπάθεια να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί.
Η Άγκυρα προσπαθεί να εκβιάσει για να αρθούν οι περιορισμοί εξαγωγών αμυντικού υλικού, όπως είναι για παράδειγμα τα F16.
Από τη μία λοιπόν, μπλοκάρει τα περιοχικά σχέδια (regional plans) , βάζοντας εμπόδια στον στρατιωτικό μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ, το οποίο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά κάνει βήματα για να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες. Στο κομμάτι των περιοχικών σχεδίων εντάσσεται το κομμάτι στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam. Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια της Τουρκίας να απαλειφθεί μνεία στη Συνθήκη του Μοντρέ που καθορίζει το καθεστώς διέλευσης από τα Στενά. Επίσης, φαίνεται ότι έχει αντιρρήσεις και στους γεωγραφικούς προσδιορισμούς κάτι που έχει να κάνει με την Κύπρο.
Στο πρακτικό της ιστορίας, η Τουρκία μπλόκαρε την απόφαση στο ΝΑΤΟ η οποία είχε τεθεί σε διαδικασία σιωπηρής αποδοχής και την «έσπασε».
Εν συνεχεία, λέει όχι στον στόχο του 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες κάθε χώρας που είναι από τα βασικά ζητήματα της ατζέντας του Βίλνιους. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι περίπου στο 1,37% , ενώ η Ελλάδα περίπου στο 3,54%. Σε εκκρεμότητα βέβαια παραμένει και η ένταξη της Σουηδίας την οποία μπλοκάρει μέχρι σήμερα η Τουρκία και η Ουγγαρία.
Όπως φαίνεται, τα συνεχή μπλόκα της Τουρκίας, ιδίως για Σουηδία και, τώρα Περιοχικά Σχέδια, προκαλούν μεγάλο εκνευρισμό στους Συμμάχους.