Μπονγκ Τζουν Χο: O μεγάλος νικητής των Όσκαρ – «Θα πίνω μέχρι το πρωί»

«Όταν πήγαινα σχολείο, μελετούσα τα φιλμ του Μάρτιν Σκορτσέζε. Και μόνο που ήμουν υποψήφιος ήταν τεράστια τιμή. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα κέρδιζα, τόνισε ο θριαμβευτής των Όσκαρ, Μπονγκ Τζουν Χο.

Με την ταινία του «Παράσιτα» (Parasite), έγινε ο πρώτος ασιάτης που κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, ενώ το έργο του έγινε η πρώτη ξενόγλωσση ταινία στην ιστορία των Όσκαρ που κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ταινίας. Είχε ήδη εξασφαλίσει το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και, ήδη στην αρχή της βραδιάς, αυτό του καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

Γεννήθηκε στη Νότια Κορέα το 1969, και ήταν το μικρότερο από τα 4 παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν γραφίστας και σχεδιαστής και καθηγητής και η μητέρα του ήταν νοικοκυρά. Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του ήταν διάσημος συγγραφέας.

Όσο πήγαινε στο Δημοτικό η οικογένειά του μετακόμισε στην Σεούλ και μεγαλώνοντας ο Μπονγκ άρχισε να σπουδάζει κοινωνιολογία. Υπηρέτησε στον στρατό και επέστρεψε στο πανεπιστήμιο το 1992. Εκεί, έκανε τις πρώτες του ταινίες μέχρι που αποφοίτησε το 1995.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90 σπούδασε και στην Κορεατική Ακαδημία Κινηματογράφου. Από τότε άρχισε να κάνει πολλές ταινίες και μάλιστα κάποιες από αυτές έγιναν επιτυχίες και κέρδισαν διεθνή βραβεία. Μέχρι που ήρθαν τα Παράσιτα και η καριέρα του ήδη πολυτάλαντου σκηνοθέτη απογειώθηκε.

«Θα πίνω μέχρι το πρωί», είχε πει νωρίτερα, όταν παραλάμβανε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.