(AP Photo/Ariel Schalit)

Μπορεί η ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα να πετύχει τους στόχους της;

Διάφοροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι θα εξαφανίσουν τη Χαμάς από το πρόσωπο της Γης και ότι η Γάζα δεν θα γίνει ποτέ ξανά όπως ήταν πριν.

Ακόμη και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι «κάθε μέλος της Χαμάς μπορεί να θεωρείται νεκρός», μετά από την αιφνιδιαστική και αποτρόπαια επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη στις 7 Οκτωβρίου, που άφησε πίσω της 1.400 νεκρούς.

“Σιδερένια Ξίφη”

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έβαλε σε εφαρμογή την επιχείρηση “Σιδερένια Ξίφη” για να πετύχει τους σκοπούς αυτούς, οι οποίοι είναι πολύ περισσότερο φιλόδοξοι απ’ ότι είχε επιχειρήσει μέχρι σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας και θα μπορούσε να διαρκέσει για μήνες ολόκληρους. Είναι όμως ρεαλιστική μια τέτοια προοπτική και με ποιο τρόπο θα μπορούσε ο ισραηλινός στρατός να την πραγματώσει;

Μια χερσαία εισβολή στη Γάζα σημαίνει μάχες σε αστικό τοπίο και από σπίτι σε σπίτι, που πέρα από το αναπόφευκτο ρίσκο για τις στρατιωτικές δυνάμεις σημαίνει επιπλέον και τεράστιους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό. Ήδη από τις αεροπορικές επιδρομές, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αναφέρουν πηγές από τη Γάζα και περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα έχουν εκτοπιστεί. Επιπλέον, ο στρατός θα έχει και την ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή να εντοπίσει και να διασώσει τους περισσότερους από 200 ομήρους που κρατά αυτή τη στιγμή η Χαμάς.

Μπορεί να εξαφανιστεί η Χαμάς από προσώπου γης;

Ακόμη και Ισραηλινοί αναλυτές αμφιβάλλουν για το αν μπορεί να εξολοθρευθεί πλήρως η Χαμάς με στρατιωτικά μέσα. «Όμως μπορεί να αποδυναμωθεί σε βαθμό που δεν θα έχει πλέον επιχειρησιακές ικανότητες» λέει ο στρατιωτικός αναλυτής Αμίρ Μπαρ Σαλόμ σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας πιο ρεαλιστικός στόχος. Ήδη τα τελευταία 15 χρόνια το Ισραήλ ενεπλάκη τέσσερις φορές σε συγκρούσεις με τη Χαμάς, όμως όλες οι προσπάθειες για να εκμηδενίσουν τα χτυπήματα με ρουκέτες απέτυχαν.

Η πλήρης εξάλειψη ακόμη και μιας αδύναμης Χαμάς θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη επιχείρηση, θεωρεί ο επικεφαλής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Μάικλ Μιλστάιν. Εκτός από τους περισσότερους από 25.000 μαχητές που αποτελούν τη δύναμη του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, υπάρχουν άλλοι 80-90 χιλιάδες δυνητικοί έφεδροι ανάμεσα στους πολίτες της Γάζας.

Αποφασιστικοί παράγοντες για την έκβαση των χερσαίων επιχειρήσεων

Οι χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις θα εξαρτηθούν από μια σειρά από παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν ακόμη και να εκτροχιάσουν ολοκληρωτικά τους στρατηγικούς στόχους.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, προετοιμάζεται εδώ και χρόνια για ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ. Όταν αυτή λάβει σάρκα και οστά, νάρκες θα τοποθετηθούν παντού και θα στηθούν καλά σχεδιασμένες ενέδρες. Το τεράστιο δίκτυο τούνελ θα χρησιμοποιηθεί ευρέως για επιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις.

Το 2014, τα ισραηλινά τάγματα πεζικού υπέστησαν σημαντικές απώλειες από τις νάρκες, τις ενέδρες και τους ελεύθερους σκοπευτές, ενώ εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε μάχες στις συνοικίες της πόλης της Γάζας.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Ισραήλ προειδοποίησε για εκκένωση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με την εντολή να μετακινηθούν προς το νότο.

Οι αρχές προετοιμάζουν τους Ισραηλινούς πολίτες για ένα μακρύ πόλεμο και ήδη 360.000 έφεδροι έχουν κληθεί να αναλάβουν υπηρεσία. Είναι ένα ερώτημα για πόσο καιρό το Ισραήλ θα μπορεί να συνεχίζει τις επιχειρήσεις χωρίς να υποχωρεί στις διεθνείς πιέσεις που θα το καλούν να αποσυρθεί.

Η Γάζα γρήγορα μεταβάλλεται σε «τρύπα για την κόλαση» προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Οι θάνατοι αυξάνονται ανησυχητικά γρήγορα, ενώ έχει διακοπή η παροχή νερού, ρεύματος και καυσίμων.

Η διάσωση των ομήρων

Οι περισσότεροι όμηροι είναι Ισραηλινοί, όμως υπάρχουν και αρκετοί άλλων εθνικοτήτων ή με διπλή εθνικότητα, που σημαίνει ότι και ξένες κυβερνήσεις ενδιαφέρονται έντονα γι’ αυτήν την επιχείρηση και την ασφαλή έκβασή της, με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ αυτών.

Κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Ισραήλ ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε στις γαλλο-εβραϊκές οικογένειες ότι θα φέρει πίσω τους αγαπημένους τους και ότι «η Γαλλία ποτέ δεν θα εγκαταλείψει τα παιδιά της».

Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο θα επηρεάσει τα στρατιωτικά σχέδια η τύχη των ομήρων. Για τον Γάλλο στρατηγικό αναλυτή Κολ Μισέλ Γκόγια οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν να κάνουν μια απλή επιλογή: είτε να σώσουν τις ζωές των ομήρων, είτε «να κάνουν όσο γίνεται περισσότερο κακό στη Χαμάς».

Οι σπαρακτικές εκκλήσεις των συγγενών των ομήρων για διάσωση ασκούν αναμφίβολα πρόσθετη πίεση στους Ισραηλινούς ηγέτες.

Η στάση των γειτονικών κρατών

Η διάρκεια και το αποτέλεσμα μιας χερσαίας επίθεσης θα εξαρτηθεί επίσης και από τις αντιδράσεις των γειτονικών χωρών.

Στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο, η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους κατοίκους της Γάζας περνάει με το σταγονόμετρο, ούτε επιτρέπεται στους Παλαιστίνιους με διπλή υπηκοότητα να διασχίσουν τα σύνορα. «Όσο και να αυξηθεί η πίεση στα σύνορα, το Κάιρο δεν θα επιτρέψει τη μαζική διέλευση κατοίκων της Γάζας προς τη Χερσόνησο του Σινά, ούτε θα αναλάβει πολεμική δράση κατά του Ισραήλ για λογαριασμό τους» θεωρεί ο Όφιρ Γουίντερ, αναλυτής του Ισραηλινού Ινστιτούτου Σπουδών Ασφαλείας.

Στην ίδια γραμμή και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα που μίλησε ξεκάθαρα για κόκκινες γραμμές απέναντι σε κάθε προσπάθεια προώθησης Παλαιστινίων προσφύγων εκτός της Γάζας: “Όχι πρόσφυγες στην Ιορδανία, όχι πρόσφυγες στην Αίγυπτο” προειδοποίησε.

Τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ βρίσκονται επίσης υπό ασφυκτικό έλεγχο. Παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει θανατηφόρες ανταλλαγές πυρών του ισραηλινού στρατού με τη σιϊτική οργάνωση Χεζμπολά που εδρεύει στο Λίβανο και τις συνεχείς απειλές που εκτοξεύονται εκατέρωθεν, δεν έχει ανοίξει σε αυτό το σημείο κάποιο καινούριο πολεμικό μέτωπο για το Τελ Αβίβ.

Μετά τις μάχες: Έχει σχέδιο το Ισραήλ;

Εφόσον το Ισραήλ καταφέρει να αποδυναμώσει ουσιαστικά τη Χαμάς, το ερώτημα είναι τι θα έρθει να την αντικαταστήσει στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ αποχώρησε από εκεί το 2005 και δεν έχει καμία πρόθεση τώρα να επιστρέψει σαν δύναμη κατοχής.

Ο Όφιρ Γουίντερ πιστεύει ότι αν φύγει η Χαμάς από την εξουσία, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη βαθμιαία επάνοδο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, η οποία είχε εκδιωχθεί από εκεί το 2007 και επί του παρόντος ελέγχει τμήμα της Δυτικής Όχθης. Ακόμη και η Αίγυπτος θα καλωσόριζε ένα πιο ρεαλιστή γείτονα, ισχυρίζεται ο ίδιος αναλυτής.

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Μιλστάιν είναι πιο επιφυλακτικός. «Πολλές φορές για να επιλύσεις ένα πρόβλημα, μετά δημιουργείς δέκα» λέει, τονίζοντας ότι η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ακόμη και στη Δυτική Όχθη είναι αδύναμη. Ίσως μια επιλογή θα ήταν να δημιουργηθεί μια διοίκηση με τοπικούς άρχοντες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κάποια συμμετοχή της Αιγύπτου, προτείνει.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατεστραμμένες υποδομές της Γάζας θα πρέπει να ξαναφτιαχτούν. Ήδη πριν το χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου οι ισραηλινές αρχές επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στις εισαγωγές στη Γάζα προϊόντων και ειδών «διπλής χρήσης»: δηλαδή, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για ειρηνικούς σκοπούς και για πολεμικούς. Θεωρείται βέβαιο ότι μετά τον πόλεμο το Ισραήλ θα επιβάλει ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς, τόσο σε αυτό το πεδίο, όσο και σε άλλα, με σκοπό να διασφαλίσει ότι δεν θα υποστεί κάποια παρόμοια επίθεση στο μέλλον.

Πηγή: BBC

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τηλεθέαση: Σάρωσε ξανά η Αγγελική Νικολούλη
23 Νοεμβρίου, 2024
Στην τελική ευθεία οι διαγωνισμοί για έργα 1,35 δισ. ευρώ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα μετά την επέλαση των Daniel και Elias
23 Νοεμβρίου, 2024
Γιώργος Θεοφάνους: «Δεν ξέρω, εάν θα μπορούσε άλλη τραγουδίστρια να πει τα τραγούδια, όπως τα είπε η Νατάσα Θεοδωρίδου»
23 Νοεμβρίου, 2024
Βουλή: Κατατέθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ»
23 Νοεμβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: «Μελάνιασε και τέζα…» – Όσα έλεγε η Ειρήνη Μουρτζούκου λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του 15 μηνών βρέφους
23 Νοεμβρίου, 2024
«Άμεσα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με την παρέμβαση στο κόστος του ρεύματος» – Η επιδίωξη του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
23 Νοεμβρίου, 2024
Αγ. Παρασκευή: Συνελήφθη 21χρονος για κλοπή – Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας απέτρεψε τη διαφυγή του από κατάστημα τηλεφωνίας
23 Νοεμβρίου, 2024
Ην. Βασίλειο: Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες ασφαλείας για τρομοκρατικές επιθέσεις ενόψει Χριστουγέννων
23 Νοεμβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Όταν η Ειρήνη Μουρτζούκου παρίστανε την… Πόπη – Οι αντιφάσεις και οι προσπάθειες να διακόψει την επικοινωνία
23 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Δεν είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας – Σχέδιο του Κασσελάκη να πλήξει το κόμμα
23 Νοεμβρίου, 2024