Μπορέλ σε Δένδια: Έτοιμο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα

Σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, σε συνέχεια της σχετικής επιστολής που απέστειλε ο Έλληνας υπουργός υπό το φως της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των κρατών-μελών της, όπως κάνουν γνωστό διπλωματικές πηγές.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επισημαίνει επίσης ότι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες, που επηρεάζουν τις ελληνικές, καθώς και τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή. Προσθέτει, όπως γνωστοποιείται, ότι στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται και ο τουρκικός μονομερής κανονισμός όσον αφορά την περιοχή έρευνας και διάσωσης, ο οποίος, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, αντιβαίνει τους σχετικούς κανονισμούς του ICAO και του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

Τέλος, καταλήγει λέγοντας ότι για την επίτευξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή χρειάζεται διάλογος σε πνεύμα καλής πίστης και αποχής από μονομερείς ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και να δείξει έμπρακτα ότι όντως επιθυμεί μια εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ, διαμηνύουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι κατόπιν αιτήματος της χώρας μας και της Κύπρου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την προσεχή τηλε-διάσκεψη τους την Πέμπτη, θα συζητήσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα Βαρώσια.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον πρόεδρο της Βουλής για τη σημερινή ψηφοφορία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Δένδιας καλεί τις ΗΠΑ να διαλέξουν ανάμεσα στην αυταρχική Τουρκία και την Ελλάδα του διεθνούς δικαίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Μαρία Κορινθίου: Τώρα πια δεν με νοιάζει τι γράφουν και τι λένε για εμένα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Η Teleperformance κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας BIG 2025 για την πλατφόρμα προηγμένης ανάλυσης αλληλεπιδράσεων
12 Φεβρουαρίου, 2025
Πάρος: Εκκενώθηκε δημοτικό σχολείο λόγω ανησυχίας στατικότητας κτιρίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Έλον Μασκ για ΗΠΑ: Η χώρα οδεύει προς τη χρεοκοπία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Αλλεπάλληλες δονήσεις μέσα σε λίγη ώρα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Παρέμβαση με πανό για τα Τέμπη μπροστά από τη Βουλή
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τασούλας: Η πρώτη δήλωση του νέου προέδρου της Δημοκρατίας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Κατεπείγουσα έρευνα για αναρτήσεις σε βάρος του ανακριτή της υπόθεσης των Τεμπών
12 Φεβρουαρίου, 2025