Μπόρις Μουζενίδης: Πώς έφτιαξε από το μηδέν έναν επιχειρηματικό γίγαντα τζίρου 400 εκ. ευρώ

Μία ζωή σαν παραμύθι έζησε ο Μπόρις Μουζενίδης, ο επιχειρηματίας που κατόρθωσε μέσα σε 20 χρόνια να φτιάξει από το μηδέν έναν επιχειρηματικό γίγαντα ετήσιου τζίρου 400 εκ. ευρώ και 2.500 υπαλλήλων!

Το ερώτημα του 1 εκ. ευρώ είναι εάν ο κολοσσός θα αντέξει το χαμό του ιδρυτή του!

Μέχρι να δείτε πώς θα απαντηθεί, διαβάστε 19 πράγματα που δεν ξέρατε για τον επιχειρηματία.

-Ad-
  1. Κόλλησε τον κορονοϊό στη Μόσχα, όπου ταξίδεψε για να συμμετέχει στη μεγάλη έκθεση τουρισμού. Για πρώτη φορά δεν πήρε μαζί του ούτε το γιο και διάδοχο του Γιάννη ούτε κάποιο άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος των επιχειρήσεων του για να μην τα εκθέσει στον ιό!
  2. Το 2018 ο τζίρος του “Mouzenidis Group” ήταν 348 εκ. ευρώ. Τα 234 από αυτά αφορούσαν εισερχόμενο από την Ρωσία τουρισμό. Το ίδιο νούμερο του 2017 ήταν 208 εκ. ευρώ.
  3. Το 2018 ήρθαν για διακοπές στην Ελλάδα 1 εκ. Ρώσοι τουρίστες. Οι μισοί ήρθαν με τον Μουζενίδη.
  4. Τον όμιλο Mouzenidis αποτελούν -μεταξύ άλλων- οι εταιρίες Mouzenidis Travel, Ellinair (αεροπορική εταιρεία), Grekodom Development (Μεσιτική, κατασκευαστική εταιρία ακινήτων) και CargoService & Representations (εταιρεία διαμεταφοράς εμπορευμάτων) και η «Μουζενίδης Συμβουλευτικές Υπηρεσίες».
  5. Το προσωπικό των εταιριών του το καλοκαίρι του 2019 ξεπερνούσε τα 3.000 άτομα.
  6. Το 2018 ο Μπόρις Μουζενίδης τιμήθηκε με το βραβείο «His Majesty the Greek Immigrant»από το Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού. Το βραβείο απονέμεται στους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
  7. Όταν το Μάιο του 2016 ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε Προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος ο Μπόρις ήταν ο προσωπικός σοφέρ του.
  8. Έδρα της Mouzenidis Travel, από τα πρώτα της βήματα μέχρι και σήμερα, είναι η Θεσσαλονίκη, ενώ, υποκαταστήματα της λειτουργούν σε Αθήνα, Πιερία, Χαλκιδική, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Θάσο και Ζάκυνθο. Πρακτορεία της λειτουργούν στις περισσότερες από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, την Πολωνία και τη Γερμανία.
  9. Γεννήθηκε στην Τσάλκα της Γεωργίας το 1961, μία περιοχή στην οποία εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο. Εκεί σπούδασε μηχανικός αυτοκινήτων. Ο πατέρας του ήταν δασοφύλακας.
  10. Στην Τσάλκα είχε βουλκανιζατέρ και εργαζόταν ως οδηγός φορτηγού.
  11. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 31 ετών όπου δούλεψε ως γκαρσόνι και ως οδηγός τουριστικού λεωφορείου.
  12. Σε ένα από τα δρομολόγια του βρέθηκε στην Καστοριά. «Εμπιστευτείτε με και εγώ θα κάνω τη γούνα Καστοριάς, γνωστή σε όλη τη Ρωσία», είχε πει στους γουναράδες που γνώρισε εκεί.
  13. Το πρώτο του τουριστικό πρακτορείο ήταν στην οδό Μοναστηρίου. Το δεύτερο στην Ολύμπου. Έφερε τα πρώτα γκρουπ Ρώσων τουριστών για να αγοράσουν γούνες από την Καστοριά.
  14. Όταν το 2011 ανακοίνωσε την ίδρυση αεροπορικής εταιρίας πολλοί τον χλεύασαν. Το 2014 έκανε το πρώτο δρομολόγιο. Η «Ellinair» τον απογείωσε ως τουριστικό πράκτορα.
  15. Βλέποντας το ενδιαφέρον Ρώσων να αγοράσουν εξοχικά στην Ελλάδα έφτιαξε την GreocoDom.
  16. Βλέποντας την απέχθεια των πελατών του προς τις ομαδικές μετακινήσεις έφτιαξε ιδιόκτητο στόλο λιμουζινών και Van.
  17. Στο χώρο του ξενοδοχείου που αγόρασε στην Ποτίδαια Χαλκιδικής ζήτησε να κατασκευαστεί ένα αντίγραφο του Παρθενώνα, που κόστισε 1 εκ. ευρώ!
  18. Στην έδρα της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί δωρεάν εστιατόριο για τους υπαλλήλους.
  19. Στην τελευταία δημόσια δήλωση που έκανε, προσέφερε, ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης, δωρεάν διακοπές στην Ελλάδα για 50 γιατρούς από τη Ρωσία και 15 από την Ουκρανία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον Κορονοϊού.