Μυστικός «πόλεμος» Ελλάδας-Τουρκίας στη Θράκη – Τι συνέβη

Εδώ και 11 μήνες οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τις υπερπτήσεις των μη επανδρωμένων ιπτάμενων σκαφών της Αγκυρας στον Εβρο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εδώ και 11 μήνες μια άγνωστη επιχείρηση των ελληνικών δυνάμεων για την αναχαίτιση των τουρκικών drones που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές πτήσεις τόσο κατά μήκος της γραμμής των συνόρων του Εβρου όσο και εντός του εναέριου χώρου της Θράκης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, η δραστηριότητα των τουρκικών μη επανδρωμένων ιπτάμενων σκαφών στην ελληνοτουρκική μεθόριο ξεκίνησε από τα τέλη του Μαρτίου του 2020. Ηταν η περίοδος που οι ελληνικές Αρχές είχαν καταφέρει να αντιμετωπίσουν την προσπάθεια μαζικής εισόδου των μεταναστών που η τουρκική κυβέρνηση είχε διοχετεύσει στα σύνορα και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Στρατού είχαν ξεκινήσει την προεργασία για την επέκταση του φράχτη του Εβρου.

Εκτοτε οι υπερπτήσεις των τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένων σκαφών συνεχίζονται αδιάκοπα. Το ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες μεταξύ των μη επανδρωμένων σκαφών που έχουν εντοπιστεί να εισβάλλουν στον εναέριο χώρο περιλαμβάνονται και αυτά που η Αγκυρα έχει χρησιμοποιήσει για τις πολεμικές της επιχειρήσεις σε Λιβύη και Συρία. Πρόκειται για τα BayraktarTB2 που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν οπλισμό Εκτιμάται ότι στόχος της Αγκυρας δεν είναι μόνο η παρακολούθηση των εργασιών στον φράχτη.

Οι μαζικές υπερπτήσεις των τουρκικών drones την άνοιξη του 2020 ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της ΕΥΠ η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για την προέλευση των μη επανδρωμένων ιπτάμενων σκαφών. Οπως επισημαίνεται τους τελευταίους 11 μήνες δεν είναι λίγες οι φορές που τουρκικά drones διάφορων τύπων έχουν διεισδύσει στον εναέριο χώρο της Θράκης σε μια απόσταση ακόμα και 25 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Εβρου.

Μάλιστα έχει γίνει απόπειρα πτήσης ακόμα και πάνω από τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης αλλά και πάνω από ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σε μια άλλη περίπτωση ένα τουρκικό drone είχε διεισδύσει πολλά χιλιόμετρα πάνω από τη Θράκη ξεπερνώντας μάλιστα και τα όρια του νομού Εβρου για να αναχαιτιστεί επιτυχώς στη συνέχεια.

Παράλληλα. υπάρχει η πληροφορία ότι στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ένα τουρκικό drone είχε αιχμαλωτιστεί και στη συνέχεια εξετάστηκε από αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μέχρι στιγμής όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις οι οποίες θεωρούν ότι τα τουρκικά drones αποτελούν μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη αλλά όχι μη αντιμετωπίσιμη απειλή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη τα ελληνικά ραντάρ εντόπισαν αυξημένη δραστηριότητα τουρκικών drones στο νότιο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Εβρο. Επισημαίνεται όμως πως αυτή τη φορά τα τουρκικά ιπτάμενα σκάφη δεν πέρασαν τη γραμμή των συνόρων.

Πηγή πληροφοριών: Realnews

-Ad-