«Με τις ενέργειες της στην ευρύτερη περιοχή η Τουρκία απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα. Προσπαθεί από τη μία πλευρά να δημιουργήσει τετελεσμένα και από την άλλη να αποφύγει τη λήψη μέτρων εναντίον της», δήλωσε από την Κύπρο όπου βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.
Με αναφορά στις ενέργειες της Τουρκίας, στο Κυπριακό αλλά και στις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κος Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη, επεσήμανε χαρακτηριστικά:
«Είναι πάντα μεγάλη χαρά μου να βρίσκομαι στη Μεγαλόνησο. Η σημερινή μου εντάσσεται στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα. Λαμβάνει χώρα σε μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή για το σύνολο του Ελληνισμού, αλλά μπορώ να πω και για την Ευρώπη γενικότερα.
Ο κοινός παρονομαστής είναι η παράνομη και προκλητική τουρκική συμπεριφορά. Με τις ενέργειες της στην ευρύτερη περιοχή η Τουρκία απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα. Προσπαθεί από τη μία πλευρά να δημιουργήσει τετελεσμένα και από την άλλη να αποφύγει τη λήψη μέτρων εναντίον της».
«Στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού», όπως σημείωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών «είχα την τιμή να γίνω δεκτός προηγουμένως από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Αναστασιάδη. Τον ενημέρωσα για τις πρωτοβουλίες ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόσο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και για τις δικές μου. Επικεντρωθήκαμε στις επερχόμενες συζητήσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και εξετάσαμε και το γενικότερο πλέγμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να αποκλιμακώσει στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό για μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία.
Δυστυχώς -όχι όμως έκπληξη πρέπει να πω- η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων εξέδωσε έξι παράνομες Navtex για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, ελέχθη και από το Νίκο Αναστασιάδη, προέβη σε απολύτως προκλητικές ενέργειες με το λεγόμενο “πικ-νικ” στα Βαρώσια, καθώς και την έκδοση παράνομης Navtex για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Οι όψιμες κινήσεις της Τουρκίας για δήθεν αποκλιμάκωση δεν είναι πειστικές. Για το λόγο αυτό έχουμε καλέσει από κοινού τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις αυτές που θα οδηγήσουν την Τουρκία σε μία πραγματική οδό αποκλιμάκωσης και σε ένα εποικοδομητικό διάλογο πάνω στη μόνη βάση που μπορούμε να δεχτούμε. Η βάση αυτή είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Και οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές, όχι μόνο ως σαφή ένδειξη προς την Τουρκία, αλλά και ως απόδειξη της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «συνεχίζει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» και δήλωσε:
«Πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε την Αθήνα η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η κα Λουτ. Συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών. Στο πλαίσιο των επαφών αυτών της τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Και δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όμως από το σημείο που σταμάτησε στο Crans Montana τον Ιούλιο του 2017 και επί τη βάσει των συμφωνηθέντων κατά τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του τουρκο-κύπριου ηγέτη κ. Ακιντζί στο Βερολίνο το Νοέμβριο του 2019.
Επίσης της επαναλάβαμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την καταδίκη των τουρκικών μονομερών ενεργειών στα Βαρώσια. Ενέργειες που παραβιάζουν με τον πιο κατάφωρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τέλος, υπογραμμίσαμε εκ νέου ότι θα πρέπει να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου».
Ο κ. Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησης αντάλλαξε ευχές με τον Κύπριο ομόλογό του για την αυριανή ονομαστική τους εορτή αλλά και για τα γενέθλια του Ν. Χριστοδουλίδη.