Greece's Defence Minister Nikolaos Dendias addresses media as he arrives to attend the Ukraine Defense Contact Group meeting of The North Atlantic Treaty Organisation (NATO) Ministers of Defence at NATO Headquarters in Brussels, on February 12, 2025. (Photo by JOHN THYS / AFP)

Ν. Δένδιας: Οι νατοϊκές ασκήσεις σχεδιάζονται με απόλυτο σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα, δεν συγχωρείται άλλη προσέγγιση

Στις Βρυξέλλες συναντάται η Ομάδας Επαφής που συντονίζει τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας. Παρουσία του Αμερικανού νέου Υπουργού Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ κατά την πρώτη του επίσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι ελπίζουν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία. Παρών στις συνομιλίες και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Πρόκειται για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σήμερα το κεντρικό θέμα είναι η Ουκρανία, ενώ αύριο θα κυριαρχήσουν οι αμυντικές δαπάνες.

Εισερχόμενος στη σύσκεψη ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έκανε δηλώσεις λέγοντας κυρίως για τις νατοϊκές ασκήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

«Το ΝΑΤΟ είναι πάντα μια συμμαχία αξιών και όλες οι νατοϊκές ασκήσεις σχεδιάζονται με απόλυτο σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών μελών. Άλλος τρόπος και άλλη προσέγγιση δεν υπάρχει και δε συγχωρείται».

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι στην Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας θα προεδρεύσει ο Άγγλος Υπουργός Άμυνας, Τζον Χιλ και όχι ο Αμερικανός ομόλογός του.

Σημείωσε, επίσης, ότι στο σημερινό και αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ θα παρίσταται ο νέος Αμερικανός Υπουργός, Πιτ Χέγκσεθ. «Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τις θέσεις του» και «έχει μεγάλη σημασία να δούμε τις θέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ στο θέμα της Ουκρανίας», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πιέστηκε αρκετά από τους δημοσιογράφους αναφερόμενος στον τρόπο που θα γίνει η επίτευξη της συμφωνίας της ειρήνης στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα στοίχημα για το ΝΑΤΟ.

Επίσης δήλωσε πως για τις αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τέμπη: Θέμα χρόνου το πόρισμα των πραγματογνωμόνων για τα νέα βίντεο από την τραγωδία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αμοργό
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρός μέσα στην καμπίνα του φορτηγού του βρέθηκε 57χρονος στη Θεσσαλονίκη
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Σε 45 λεπτά ενδεχόμενο τσουνάμι θα φτάσει στην Τουρκία» – Τι λέει ο Παπαδόπουλος για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
12 Φεβρουαρίου, 2025
ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσονται για τα έτη 2023 και 2024 πάνω από 110.000 δικαιούχοι – Ποιους αφορά η απόφαση της ΑΑΔΕ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Παύλος Κοντογιαννίδης: «Στην ουσία οι άνδρες παραμένουμε να είμαστε αρσενικά σοβινιστικά γουρούνια»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προσκάλεσε τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί τη Ρωσία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός: Κολυδάς και Τσατραφύλλιας κατά Μαρουσάκη για τον «χιονιά της Τσικνοπέμπτης»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χανιά: Σφοδρό τροχαίο με μικρό βαν και μοτοσικλέτα – Τραυματίας ο οδηγός της μηχανής
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τρόμος στο Κερατσίνι: 42χρονος το έσκασε από το ψυχιατρείο, επέστρεψε σπίτι του & απείλησε τη μητέρα του
12 Φεβρουαρίου, 2025