Ν. Δένδιας: «Ουδέποτε πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής»

«Ουδέποτε πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατοχή πλέον του ενός τρίτου του νησιού.

«Μόνο η κάθαρση της λύσης θα μπορέσει να ξεπλύνει την ύβριν της Μεγάλης Τραγωδίας», αναφέρει ο κ. Δένδιας, ενώ επισημαίνει πως απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και παρανομία, Ελλάδα και Κύπρος, αντιτάσσουν την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές Δίκαιο.

«Σαράντα έξι χρόνια ο Ελληνισμός συνεχίζει να βιώνει το δράμα των οικογενειών των Αγνοουμένων, τον ξεριζωμό χιλιάδων από τις αρχέγονες εστίες τους, τη σύληση και καταστροφή της ελληνικής και ορθόδοξης κληρονομιάς, το σφετερισμό περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών και συνεχίζει: «Σαράντα έξι χρόνια παραβιάσεων, από την Τουρκία, των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αποφάσεων που, μεταξύ άλλων, καλούν όλα τα κράτη να σεβασθούν την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αξιώνουν την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το έδαφός της».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας, «σήμερα, Ελλάδα και Κύπρος, βρίσκονται στο επίκεντρο μίας ολοένα κλιμακούμενης και διευρυνόμενης τουρκικής παραβατικότητας, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην τουρκική επιθετικότητα και παρανομία, Ελλάδα και Κύπρος, αντιτάσσουμε την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές Δίκαιο». Και προσθέτει: «Σε διαρκή συνεργασία και στενό συντονισμό, εργαζόμαστε συστηματικά για την ανάπτυξη και εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της απρόσκοπτης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως αυτά προσδιορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο κ. Δένδιας επαναλαμβάνει ότι «ουδέποτε πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής» και σημειώνει: «Ακλόνητη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν και παραμένει ο τερματισμός της κατοχής, η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του συστήματος Εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σταθερή στις αρχές αυτές, η Ελλάδα παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού».

Και καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών: «Με κάθε ευκαιρία η Ελλάδα επαναλαμβάνει πως μόνο η κάθαρση της λύσης θα μπορέσει να ξεπλύνει την ύβριν της Μεγάλης Τραγωδίας. Μέχρι τότε, η Ελλάδα θα είναι σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη του εθνικού στόχου και θα ευγνωμονεί τους πεσόντες, τους Αγνοούμενους και τους ζωντανούς υπερασπιστές της ελευθερίας της Κύπρου».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Μεσολόγγι: Νεκρός ένας 27χρονος – Σοβαρά τραυματισμένος ένας 26χρονος
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αλεξάνδρα Νίκα: «Αρκεί μία κακή στιγμή για να ανατρέψει τα πάντα» – Το πρώτο μήνυμα μετά την παράσυρση στο Κολωνάκι
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εξιχνιάσθηκε διάρρηξη με τη μέθοδο του «Ριφιφί» με λεία άνω των 4.000.000 ευρώ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο καβγάς που προηγήθηκε της δολοφονίας του 59χρονου στην Πιερία – «Τον ρώτησα γιατί χάλασε τα χρήματα της βάφτισης»
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Χρυσός» στο Ντουμπάι ο Γκαβέλας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μια στρατηγική πυξίδα στη βάση μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χάρης Δούκας: «Τον Σεπτέμβριο η ανέγερση των κερκίδων του γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025