N. Φίλης στο newsique: Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων η σύμβαση της Κεραμέως με τη Cisco.

Για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων κάνει λόγο ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Φίλης μιλώντας στο newsique.gr για τις αποκαλύψεις της σύμβασης με την Cisco σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων μαθητών και την υπέρογκη αμοιβή της εταιρίας που υποτίθεται ότι προσέφερε τις υπηρεσίες της δωρεάν.

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Φίλης αναφέρει σε δήλωσή του στο newsique:

«Το σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων με τα προσωπικά δεδομένα (metadata) μαθητών και εκπαιδευτικών και τις αδιαφανείς συναλλαγές της κυβέρνησης με την εταιρία Cisco, αποκαλύφθηκε χθες, ενόψει της συζήτησης τη Δευτέρα (χτες) επίκαιρης ερώτησής μου στη Βουλή. Αλλά και ενόψει της έναρξης της  εκταμίευσης χρημάτων προς την εταιρία, κάτι που λόγω Διαύγειας δεν θα μπορούσε να κρατηθεί μυστικό. 

Με τον τρόπο αυτό, η Cisco, η οποία κατά την υπουργό Παιδείας «παρείχε δωρεάν την τηλεκπαίδευση», θα λάβει από το ελληνικό δημόσιο 1,9 εκ. € για 154.000 άδειες! Το ποσό θα καταβληθεί στο πλαίσιο του έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», ως υπεργολαβία, με την παρεμβολή των ανάδοχων εταιρειών. Να σας θυμίζω τι έλεγαν επί ένα χρόνο: «Πρόκειται για δωρεά. Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ξοδέψει ούτε ευρώ»  (Ν. Κεραμέως,  στον ΣΚΑΙ, 12.11.2020) ή «τόσος ντόρος για τη σύμβαση… Είναι μια αποδοχή δωρεάς χωρίς υποχρεώσεις Δημοσίου… δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος» (Ν. Κεραμέως στη Βουλή, 27.11.2020).

Στο ποσό του 1,9 εκ. € πρέπει να προστεθεί το ανυπολόγιστο κέρδος που θα έχει η εταιρία από την εκμετάλλευση των μεταδεδομένων εκατομμυρίων πολιτών, «δώρο» της υπουργού Παιδείας σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε στις 13/3/2020 και την οποία αρνιόταν έκτοτε να καταθέσει στη Βουλή.  

Θα αρκούσε αυτό (ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη και το διερευνά η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) για να μη μπορεί να σταθεί ούτε μια ώρα στη θέση της η υπουργός Παιδείας. Όμως μετά και την εμπλοκή Πιερρακάκη και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο σχεδιασμό και γενικευμένη πολιτική ευθύνη, για την οποία πλέον πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός. 

Είναι αδιανόητο μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση να συνεχίζει να μοιράζει δουλειές σε φίλους και κολλητούς, να σπαταλάει το δημόσιο χρήμα, να εκποιεί την άυλη αξία των δημόσιων ψηφιακών υποδομών. Πρόκειται για μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης, και επιπλέον για πρόβλημα Δημοκρατίας, αφού εκχωρούνται τα προσωπικά δεδομένα ακόμα και ανήλικων παιδιών. Από χθες που έγινε κρυστάλλινα φανερό γιατί έπαιζε «κρυφτούλι» με τη σύμβαση η κυρία Κεραμέως επί ένα χρόνο, η υπόθεση δεν έκλεισε· μόλις άνοιξε. Έπεται συνέχεια».