«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό κενό σε αυτό που θα λέγαμε προοδευτική αντιπολίτευση» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «χρειάζεται να υπάρχει μια προοδευτική εναλλακτική απέναντι σε μια δεξιά, νεοφιλελεύθερη, συντηρητική κυβέρνηση» και υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «αυτή η προοδευτική εναλλακτική δεν υπάρχει ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος είναι σε μια διαδικασία κρίσης και φθοράς -, δεν υπάρχει ούτε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι καθηλωμένο».
Αναφορικά με τον στόχο της νεοσυσταθείσας Κοινοβουλευτικής Ομάδας σημείωσε πως είναι να μπορέσουν «μέσα από μια μαχητική, προγραμματική αντιπολίτευση – και μαχητική και προγραμματική – να καλύψουμε αυτό το κενό», ενώ τόνισε πως κατανοεί την κριτική περί φιλόδοξων στόχων σημειώνοντας πως «προφανώς είναι και ένας φιλόδοξος στόχος. Θεωρώ όμως ότι σε κάποια πράγματα έχουμε δώσει ήδη δείγματα γραφής» δίνοντας παραδείγματα όπως π.χ. το φορολογικό νομοσχέδιο.
«Δικός μας στόχος είναι να εκφράσουμε και να προσπαθήσουμε να εκφράσουμε κάθε προοδευτικό, προοδευτικό-αριστερό, κεντροαριστερό και οικολόγο πολίτη» υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος αναφορικά με τον κόσμος στον οποίο απευθύνεται η Νέα Αριστερά, ενώ αναφερόμενος στα θέματα και πώς θα διαφοροποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που απευθύνονται στο ίδιο εκλογικό ακροατήριο σημείωσε πως «πρώτα απ όλα δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στα ζητήματα του κλίματος» κάνοντας λόγο για μια συζήτηση – ιδίως μετά τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία – που δεν αφορά το μέλλον ή κόσμο που μπορεί να έχει ανησυχίες. «Είναι μια σκληρή συζήτηση που αφορά τον πυρήνα της ίδιας της παραγωγής, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και αν θέλετε αυτό αποτελεί και ένα στοιχείο αυτοκριτικής ότι αυτή η ατζέντα το προηγούμενο διάστημα και από τη δικιά μας μεριά δεν ήταν όσο ψηλά θα έπρεπε να είναι» πρόσθεσε κάνοντας γνωστό πως τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής θα είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα.
«Ο στόχος μας δεν είναι ένας στενός αριστερός χώρος. Εμείς θέλουμε να εκπροσωπήσουμε πλειοψηφικά τον προοδευτικό, κεντροαριστερό, αριστερό οικολογικό κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος, ενώ ερωτηθείς για συνεργασίες με άλλα κόμματα σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο».
«Ο στόχος μας είναι με μια πολύ ισχυρή καταγραφή στις ευρωεκλογές» επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά την κάθοδο της ομάδας στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση και προσθέτοντας πως στοχεύουν «να είμαστε, την επόμενη ημέρα, ένας θετικός παράγοντας σε διαδικασίες ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού κεντροαριστερού χώρου» τονίζοντας πως «δεν λέμε ότι μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να το κάνει μόνος του αυτή τη στιγμή».
Μάλιστα σημείωσε πως συμμετάσχουν ως ένα ευρύτερο συμμαχικό σχήμα με ένα ανοιχτό, ενωτικό, αριστερό, οικολογικό, προοδευτικό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές κάνοντας γνωστό είναι σε μια συζήτηση και με τον Πέτρο Κόκκαλη, που όπως τόνισε «είναι ένας από τους ανθρώπους που όλο το προηγούμενο διάστημα αποτελεί πρότυπο για το τι σημαίνει να δουλέψει μια καμπάνια με επιστημονικό και σοβαρό πολιτικό τρόπο στα ζητήματα του κλίματος».
Μεταξύ άλλων ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε πως δεν τους αφορά να συγκροτήσουν ένα χώρο του κόσμου που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό μεταξύ άλλων τόνισε πως «έχουμε μια συγκεκριμένη διαδρομή και αυτή τη διαδρομή την τιμάμε και θα συνεχίσουμε να τιμάμε. Ότι και να γίνει, θα συνεχίσω να υποστηρίζω ότι η κυβέρνηση του 2015 – 2019 παρέλαβε μια χρεοκοπημένη χώρα και κατάφερε μέσα σε ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο να μειώσει την ανεργία δέκα μονάδες, τη φτώχεια, τις ανισότητες και να αφήσει δημοσιονομικά μια σημαδεμένη κατάσταση. Σημαίνει ότι έγιναν όλα καλά; Προφανώς δεν έγιναν όλα καλά, ποτέ δεν γίνονται όλα καλά. Ο δικός μας στόχος αυτή τη στιγμή και γιατί εμείς λέμε ότι ο κόσμος μπορεί να εμπιστευτεί τη Νέα Αριστερά, είναι γιατί είναι μια δύναμη η οποία θέλει να έχει ουσιαστική σχέση με την κοινωνία, θέλει να έχει προγραμματικό βάθος στην αντιπολίτευση και εναλλακτικές προτάσεις» κάνοντας λόγο για μία σειρά από ζητήματα τα οποία δεν υπάρχουν στην πολιτική ατζέντα, υπάρχουν όμως στην κοινωνία όπως την κλιματική κρίση, τη στεγαστική κρίση, ζητήματα της έμφυλης βίας κλπ. Ενώ πρόσθεσε πως θέλουν «να σηκώσουν αυτή την πολιτική ατζέντα, αλλά και σε μια κατεύθυνση συγκρότησης, δυνάμεων και ανασύνθεσης δυνάμεων για να υπάρξει μια προγραμματική λύση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».
Ερωτηθείς για τις σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο κόσμος στον οποίο απευθυνόμαστε, είναι κατά κύριο λόγο προοδευτικός, δημοκρατικός, αριστερός, οικολογικός κόσμος, ο οποίος αναγνωρίζει ότι Αλέξης Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είχε πάρα πολύ μεγάλη συνεισφορά σε αυτόν τον χώρο. Νομίζω ότι αυτό είναι καθαρό. Η σύγκρουση που υπήρξε και μας οδήγησε εκτός ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια σύγκρουση η οποία αφορά τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε – μετά το πολύ άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο αποτελεί και τη ρίζα της κρίσης στην οποία μπήκε ο χώρος -, να μη μιλήσει, κάτι το οποίο είναι πολιτικά και ανθρώπινα απολύτως κατανοητό. Επέλεξε να αφήσει το χώρο να προχωρήσει και να κάνει τις επιλογές του και αυτό προχώρησε». Ενώ ερωτηθείς για τις άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις που έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – δηλαδή το μήνυμα από τη Ρώμη αλλά και την παρουσία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «ούτως ή άλλως δεν είναι εύκολο να φεύγεις από έναν χώρο που εξυπηρετείς 22 χρόνια. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, ειδικά για μένα που είμαι σε αυτό το χώρο από 18 χρονών. Επιτρέψτε να πω όμως ότι το μήνυμα του κυρίου Τσίπρα, κατά τη γνώμη μου, έχει δύο αποδέκτες. Γιατί κλείνει με τη φράση ότι ο εχθρός δεν είναι μέσα στην Αριστερά. Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι ψάξαμε και μιλήσαμε για εσωτερικούς εχθρούς. Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει φτιάξει μια μεθοδολογία αρένας, μια μεθοδολογία, επειδή δεν θέλει να δει τις πραγματικές ρίζες της πολιτικής κρίσης και της ήττας, ψάχνει απλά τον εσωτερικό εχθρό. Με αυτή τη μεθοδολογία πολύ φοβάμαι ότι δεν είμαστε οι τελευταίοι οι οποίοι στοχοποιήθηκαν και αναγκαστήκαμε να επιλέξουμε μια διαφορετική πορεία. Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχίζει να δημιουργεί πληγές. Και το λέω πληγές γιατί δεν είναι επί της αρχής μια σοβαρή διαδικασία πολιτικού διαλόγου. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν κάναμε μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ ή αντι-Κασσελάκης πολιτική κίνηση. Δεν είναι αυτό, ούτε το άγχος της κοινωνίας, ούτε το δικό μας άγχος».
Επιπλέον ο κ. Ηλιόπουλος πρόσθεσε πως «στο παρελθόν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ποτέ κανένας δεν χαρακτήρισε κανένα ως πέμπτη φάλαγγα, ως εσωτερικό εχθρό», ενώ πρόσθεσε πως «προφανώς και η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων είναι το καλύτερο. Αυτό πάλεψε ο ΣΥΡΙΖΑ και με την απλή αναλογική. Και εδώ υπήρχε μια πολύ μεγάλη ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση. Δεν λέω απαραίτητα συνεργασία, αλλά οποιαδήποτε συζήτηση στο πλαίσιο της απλής αναλογικής. Φτάσαμε σε μια κατακερματισμένη προοδευτική αντιπολίτευση και σε έναν παντοδύναμο Κυριάκο Μητσοτάκη».
Ερωτηθείς αν υπάρχει πολιτική πικρία για τους Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά σημείωσε πως «επιλογές στην πολιτική δεν κάνεις με βάση συναίσθημα. Αν συμπαθείς κάποιον, δεν συμπαθείς. Πικρίες, όχι πικρίες. Εμείς κάναμε μια επιλογή για δύο βασικούς λόγους. Πρώτα από όλα γιατί βλέπω ότι υπάρχει μια διαφωνία με πολιτικές επιλογές της νέας ηγετικής ομάδας. Επιλογές οι οποίες κατά τη γνώμη μου δείχνουν μια βίαιη συντηρητικοποίηση. Πολλές φορές δείχνουν και ένα ανερμάτιστο πολιτικό πλαίσιο, δηλαδή άλλη τοποθέτηση στον ΣΕΒ, άλλη τοποθέτηση στον ECONOMIST, άλλη τοποθέτηση μετά από 15 μέρες σε μια συνέντευξη για κεντρικά ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, όπου δεν μπορεί να αλλάζει γνώμη κάθε 15 μέρες. Και το δεύτερο, δεν μπορείς να συνυπάρξεις όταν ο συνομιλητής σου σε θεωρεί εσωτερικό εχθρό, υπονομευτική, πέμπτη φάλαγγα, αυλικό των τραπεζών, οτιδήποτε.. Δηλαδή είναι αντικειμενικό ότι εκεί δεν υπάρχει πια πλαίσιο συνύπαρξης, συνεργασίας. Δεν είναι ζήτημα δηλαδή πικρίας. Είναι ζήτημα πολιτικής».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ηλιόπουλος ξεκίνησε τη συνέντευξή του στις ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ κάνοντας αναφορά στην κινητοποίηση που θα γίνει σήμερα, στις 17:30, για την τραγωδία στα Τέμπη, την οποία καλούν και συγγενείς των θυμάτων αλλά και τα σωματεία της Hellenic Train. Τονίζοντας πως «ως Νέα Αριστερά θέλουμε να στηρίξουμε» και σημειώνοντας πως «είναι πάρα πολύ κρίσιμο και νομίζω έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία και λόγω του γεγονότος ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για τη συγκάλυψη. Δηλαδή το ότι βγήκαν κυβερνητικά στελέχη και είπαν ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη, ήδη καθάρισαν τον κύριο Καραμανλή και κατά τη γνώμη μας είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και γι αυτό πρέπει να υπάρξει αντίδραση».