Ν. Ηλιόπουλος: «Σε συνθήκες οικονομικής καθίζησης, οι πολιτικές της ΝΔ αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης»

«Πολύ λίγα και πολύ αργά όσα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ Real FM, υποστηρίζοντας πως «σε συνθήκες καθίζησης της οικονομίας και της αγοράς, οι πολιτικές που ακολουθεί η ΝΔ αποτελούν μέρος του προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν λύση».

Ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ παρέλαβε μια χώρα με ανάπτυξη 2,8%, διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, «την οδήγησε στην ύφεση, ήδη από το τέλος του 2019, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού». Της άσκησε έντονη κριτική, λέγοντας ότι «γίνονται νόμος του κράτους η απλήρωτη εργασία, προχωρούν οι αναστολές των συμβάσεων, προωθείται το πρόγραμμα “Συνεργασία” που παρέχει μισή δουλειά και μισό μισθό, ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προωθούνται οι επιστρεπτέες προκαταβολές».

Πρόσθεσε δε, ότι αυτό γίνεται «όταν μάλιστα το 60% των ΜμΕ δεν έχει καμία πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και όταν όλη η Ευρώπη προχωρά σε μη επιστρεπτέες ενισχύσεις-γιατί αυτή είναι η ορθή πρακτική στις συνθήκες που διαμορφώνονται με την πανδημία και την ύφεση».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για την πρωτοβουλία των 169 ευρωβουλευτών που ζητούν μετεγκαταστάσεις προσφύγων πανευρωπαϊκά, σημειώνοντας στον αντίποδα, ότι «εδώ και ένα χρόνο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ούτε ένα αίτημα μετεγκατάστασης». «Η πραγματική είδηση είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πως η Ελλάδα και τα νησιά μας θα γίνουν φυλακές της Ευρώπης», είπε, για να τονίσει ότι «δεν αρκούν οι μετεγκαταστάσεις μόνο από τα νησιά μας στην ηπειρωτική χώρα». Ως προς αυτό, επισήμανε ότι η πλατεία Βικτωρίας κάθε μέρα γεμίζει με ταλαιπωρημένους ανθρώπους «που ναι μεν έχουν πάρει άσυλο, αλλά φεύγουν από τη Μόρια χωρίς καμιά προοπτική και κοιμούνται στο δρόμο». Σημείωσε ότι όμως, ακόμη και στο θέμα του ασύλου «η ΝΔ δεν έχει προωθήσει τίποτα, παρέλαβε 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις, και τις έφτασε στις 100.000».

Ως προς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν μας λέει την αλήθεια για την κατάσταση με την Τουρκία, και δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η στρατηγική της κυβέρνησής του για τον πολιτικό και διπλωματικό διάλογο». Σχολίασε ότι «στη Θεσσαλονίκη για άλλη μια φορά ακούσαμε για μια συμφωνία που καταγράφηκε σε επίπεδο πρακτικών, αλλά ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει ποια είναι αυτή η συμφωνία». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «πρόκειται για ένα τεράστιο έλλειμμα στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική, αλλά και μια πολύ μεγάλη διγλωσσία από πλευράς της ΝΔ όσον αφορά στο αν υπάρχει παραβίαση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και στο θέμα των κυρώσεων». Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει το 2018 να ακυρώσει τις έρευνες των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο, επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της «αποκλιμάκωσης, του διαλόγου, και των διερευνητικών με ορίζοντα τη Χάγη» και έθεσε το ερώτημα: «Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να αποδεχθεί αυτόν τον ορίζοντα ή θα κρεμόμαστε για ακόμη μια φορά από τα εσωτερικά της;».

Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε την αναγκαιότητα για πιο «ενεργή εξωτερική πολιτική», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, παρ’ όλο που το Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, καθώς συνεχίζουν και οι αντιφατικές δηλώσεις και το κλίμα επιθετικότητας». «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθήσουμε την πολιτική του “βλέποντας και κάνοντας”, αλλά να βγούμε μπροστά με ενεργητικές διπλωματικές πρωτοβουλίες», υπογράμμισε, προσθέτοντας σε αυτό το πλαίσιο ότι «η μεγαλύτερη διπλωματική νίκη της Ελλάδας εναντίον του Ερντογάν υπήρξε η συμφωνία των Πρεσπών».

-Ad-