Ν. Κακλαμάνης: «Με τον κ. Στουρνάρα ανήκουμε ιδεολογικά σε διαφορετικά στρατόπεδα»

Με αφορμή την κυβερνητική πρόταση για ανανέωση της θητείας του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για την πολιτική του αντίθεση με τον Γ. Στουρνάρα. Επισημαίνει, ακόμα, ότι «επιβάλλεται να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών μονιμοποίησης» των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

• Κάποια στελέχη της Ν.Δ. έχουν ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση εξελέγη με ένα άλλο πρόγραμμα από αυτό που θα εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της επικείμενης οικονομικής κρίσης. Εσείς τι λέτε;

Θεωρώ ότι είναι περιττό να μιλάμε για πρόωρες εκλογές ειδικά σε μια στιγμή όπου η χώρα βρίσκεται σε επικίνδυνο οικονομικό σταυροδρόμι και πρέπει να το διαβεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Αλλωστε και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης δημοσίως έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο…

Ο λαός γνωρίζει ότι η οικονομική κρίση, που θα «χτυπήσει» και την Ελλάδα, δεν οφείλεται σε λάθη της κυβέρνησης, γι’ αυτό και τη στηρίζει, όπως και τον πρωθυπουργό. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να αναχαιτιστεί η κρίση. Επομένως, εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι περισσότερη δουλειά,για να βάλουμε γρήγορα το «νερό στο αυλάκι» και όχι εκλογές.

Το μομέντουμ μάς ευνοεί, αφού η αντιμετώπιση της πανδημίας έβαλε τη χώρα ξανά στο κάδρο των αξιόπιστων κρατών. Ακόμη και οι περίφημες αγορές πλέον προβλέπουν ότι αν και η ύφεση θα είναι βαθιά το 2020, η ανάκαμψη θα είναι εντυπωσιακή το 2021, ενώ η Κομισιόν αποφάσισε -επιτέλους- να εκταμιευθούν στη χώρα μας τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Είναι θετικά δείγματα, που δεν αμφισβητούνται…

• Με δεδομένο ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, μήπως θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει βγάλει από τη δύσκολη θέση την Ιερά Σύνοδο και να έχει τοποθετηθεί η ίδια για την αναστολή της Θείας Κοινωνίας για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητη η τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας και των αποστάσεων;

Νομίζω ότι η κυβέρνηση, μέχρι τώρα, ανέλαβε πλήρως και ως όφειλε τις ευθύνες που της ανήκαν απέναντι στην Εκκλησία, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των πιστών και να μην προκληθούν παρενέργειες από την πανδημία.

Θεωρώ ότι ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, αφού ο ελληνικός λαός είναι δυνατά συνδεδεμένος με την Ορθοδοξία, όπως και η συντριπτική πλειονότητα της παράταξης μας. Την ώρα, λοιπόν, που αίρεται η καραντίνα σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας και στέφεται με επιτυχία η αντιμετώπιση του κορονοϊού, νομίζω ότι και η Εκκλησία μπορεί να χειριστεί με υπευθυνότητα το συγκεκριμένο ζήτημα…

• Η εμπειρία που υποχρεωθήκαμε να ζήσουμε με την πανδημία ενισχύει τη θέση ότι ο πυρήνας του συστήματος Υγείας πρέπει να είναι ο δημόσιος τομέας;

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κρίσιμη ώρα απαντώντας στο ερώτημα Δημόσια Υγεία ή Οικονομία δεν χρειάστηκε να το πολυσκεφτεί κι επέλεξε τον άνθρωπο έναντι των αριθμών. Ηταν η απόλυτα σωστή επιλογή. Πιστεύω ότι γενικά η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ήταν ικανοποιητική, αφού οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία απέδειξαν ότι παρά τα προβλήματα, διαθέτουν σπουδαίες γνώσεις και ικανότητες.

Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για να στηριχθούν στο απόλυτο. Επιβάλλεται να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών μονιμοποίησής τους. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι εξετάζεται. Ηδη 4.000 άτομα (κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, όπου υπήρχε και η μεγάλη έλλειψη) έχουν απορροφηθεί. Ο υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει συνέχεια. Αυτό δεν πρέπει να αποκλείει και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δεν είναι μεμπτό, «το ένα χέρι να νίβει το άλλο». Μιλάμε για την υγεία, το πιο πολύτιμο ανθρώπινο αγαθό…

• Αναφορικά με τον χώρο της Υγείας, εν όψει της νέας συγκυρίας που διαμορφώνεται, μήπως θα έπρεπε η κυβέρνηση να ξαναδεί στο σύνολό του το θέμα των σχέσεων φαρμακοβιομηχανιών και Δημοσίου;

Κάτω από το πρίσμα της νέας πραγματικότητας πολλά πράγματα πρέπει να τεθούν σε διαφορετική βάση στον χώρο της Υγείας, είτε δημόσιας (κυρίως) είτε ιδιωτικής (με διακριτό ρόλο, αναγκαίο και συμπληρωματικό). Προσωπικά πάντα στήριζα την ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, χωρίς οι γιατροί να ξεχνούν ότι οι ξένοι κολοσσοί είναι αναγκαίοι διότι παράγουν φάρμακα επιλογής που κρίνονται απαραίτητα.

Παρακολουθώ τους αυτοεπαίνους πολλών πρώην υπουργών Υγείας, ότι μείωσαν τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Κανείς όμως δεν λέγει πόσο αυξήθηκε η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη (τον περασμένο χρόνο έφτασε το 1,8 δισ. ευρώ), δηλαδή τα λεφτά που πληρώνει ο κάθε ασφαλισμένος. Το ποσοστό συμμετοχής σήμερα κυμαίνεται περίπου στο 30% των τιμών. Την τρόικα την ενδιέφερε πόσο θα μειωθεί η δημόσια δαπάνη αδιαφορώντας για την τσέπη των ασφαλισμένων…

• Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αντιτίθεται έντονα στο θέμα της βιντεοσκόπησης στις σχολικές αίθουσες. Δεν θα έπρεπε να έχει προηγηθεί διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερομένους πριν από την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας;

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν θετικά και αρνητικά δεδομένα. Καταλαβαίνω τον κίνδυνο που επικαλούνται ορισμένοι εκπαιδευτικοί και γονείς σχετικά με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, αλλά μήπως αυτό αναιρείται από το δικαίωμα της ισότιμης μάθησης για όλους όταν υπάρχουν μαθητές που δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία στο σχολείο;

Προσωπικά πιστεύω ότι η ζωντανή διδασκαλία είναι η πεμπτουσία της εκπαίδευσης. Οτι η ζωντανή σχέση δασκάλου-μαθητή και φοιτητή-καθηγητή είναι μοναδική. Βρισκόμαστε όμως εν έτει 2020, με την τεχνολογία να οδηγεί τις εξελίξεις, θα συνεχίσουμε να το αγνοούμε; Ο κόσμος αλλάζει… Επιπλέον, υπάρχει και η πλευρά της προσωρινότητας για την οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο…

• Είχατε ταχθεί κατά της ανανέωσης της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Ωστόσο η κυβέρνηση πρότεινε τελικά την ανανέωση της θητείας του. Πώς το σχολιάζετε;

Η πολιτική μου αντίθεση με τον κ. Στουρνάρα ξεκίνησε από την εποχή που ως υπουργός Οικονομικών καθιέρωσε χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία τον ΕΝΦΙΑ. Κάτι που κατά την άποψή μου συντέλεσε σημαντικά στην άνοδο στην εξουσία, το 2015, του κ. Τσίπρα (ο οποίος βεβαίως θα τον καταργούσε με μία τροπολογία!).

Ισχυριζόταν ότι ήταν «σοσιαλδημοκράτης» εφαρμόζοντας όμως σκληρές καπιταλιστικές επιλογές. Ανήκουμε ιδεολογικά σε διαφορετικά στρατόπεδα. Η ανανέωση της θητείας του ήταν μια προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού και ως γνωστόν δεν σχολιάζω αυτού του τύπου τις επιλογές, ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο της παράταξής μου κυβερνά τον τόπο. Του εύχομαι μια καλή θητεία, ελπίζοντας ότι θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Κ. Μητσοτάκης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σχολεία: Πότε θα κλείσουν για τα Χριστούγεννα
14 Δεκεμβρίου, 2024
Αντίνοος Αλμπάνης: Είμαι καλά συμφιλιωμένος με την αποτυχία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Νέος τραυματισμός για τον Τζοέλ Εμπίντ
14 Δεκεμβρίου, 2024
Ν. Κορέα: Τι προβλέπεται μετά την απόφαση για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν
14 Δεκεμβρίου, 2024
Πέθανε ο στιχουργός Νίκος Βρεττός
14 Δεκεμβρίου, 2024
Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 41χρονου στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Ελευθέριο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Γκίλφοϊλ: Όταν η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ χαρακτήριζε τεμπέληδες τους Έλληνες
14 Δεκεμβρίου, 2024
«Το παιδί χανόταν αλλά εκείνη δεν έκλαιγε», λέει η κουμπάρα της Ειρήνης Μουρτζούκου
14 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από την αεροπορική βάση της στη Συρία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο – Τουλάχιστον επτά νεκροί
14 Δεκεμβρίου, 2024