Ν. Καραθανασόπουλος: Απαιτείται ρήξη με τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ

«Η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες έχουν ως “αυτόματο πιλότο” για το προσφυγικό την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε σημερινή παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

Όπως σημείωσε, η ΕΕ αυξάνει τους πρόσφυγες μέσω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που κάνει για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και ταυτόχρονα θωρακίζεται με αντιμεταναστευτικές πολιτικές, όπως η συνθήκη του Δουβλίνου, την οποία υπηρέτησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή, μετατρέποντας τις χώρες εισδοχής σε αποθήκες ψυχών.

Ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε πως «η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, επομένως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί χώρο εγκλωβισμού ανθρώπινων ψυχών και θα παραμείνουν στα νησιά οι απαράδεκτες συνθήκες και για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά και για τους νησιώτες».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η ΕΕ καταπατά ακόμα και το ανεπαρκές πλαίσιο της Συνθήκης της Γενεύης για το προσφυγικό, ως προς το ποιος θεωρείται πρόσφυγας, πώς παίρνει άσυλο και πώς επιταχύνεται η όλη διαδικασία». Όπως πρόσθεσε, ο απεγκλωβισμός από αυτήν την κατάσταση μπορεί να έρθει σε ρήξη με αυτές τις πολιτικές, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να καταργηθούν τα hot spots, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες παροχής ασύλου για τους πρόσφυγες και ταξιδιωτικών εγγράφων για τους μετανάστες και να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις χώρες προορισμού τους.

Ακόμη, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών έως ότου διευθετηθούν αυτές οι υποθέσεις «δεν μπορεί να είναι ευθύνη των ΜΚΟ, οι οποίες χρηματοδοτούνται αδρά από την ΕΕ, αλλά του κράτους που πρέπει να απαιτήσει τη χρηματοδότηση από την ΕΕ και αυτή να κατευθύνεται πραγματικά στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Με αφορμή ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού για την ανυπαρξία αντισεισμικού ελέγχου των σχολείων, ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε καταρχήν πως έχουν δοθεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και από τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, όμως ελάχιστα ή σχεδόν μηδενικά κονδύλια έχουν διοχετευθεί στα προγράμματα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας γιατί υπάρχει σαφής εντολή της ΕΕ που μιλά για τη λογική χρηματοδότησης των προγραμμάτων στο όνομα του κόστους-οφέλους.

Άρα, σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή δεν υπάρχει όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους και κερδοφορία από αυτά τα έργα, γι’ αυτό ακριβώς και δεν είναι επιλέξιμα και δεν χρηματοδοτούνται απο τις κυβερνήσες -τις παλαιότερες και τη σημερινή- και από την περιφέρεια και τους δήμους.

Επίσηςκ, σημείωσε ότι η πρόταση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, δηλαδή, «να φορολογείται επιπλέον ο δημότης, ενώ φορολογείται από το αστικό κράτος και μάλιστα πάρα πολύ βαριά για να μπορεί να έχει τα ελάχιστα».

«Απέναντι σε αυτήν τη λογική εμείς λέμε ότι πρέπει να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι λαϊκές ανάγκες και η ικανοποίησή τους και όχι η κερδοφορία και η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.