Η τραγωδία που συγκλόνισε τη Νότια Κορέα την Κυριακή (29/12), με τη συντριβή της πτήσης της Jeju Air, άφησε πίσω της 179 νεκρούς και μόλις δύο επιζώντες.
Οι πρώτες δηλώσεις αυτών των επιζώντων ήρθαν στο φως, προσφέροντας μια συγκλονιστική ματιά στο τι συνέβη.
Οι πρώτες λέξεις του 33χρονου επιζώντα
Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο 33χρονος αεροσυνοδός με το επώνυμο Lee, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Σεούλ, όπου και ξύπνησε αποπροσανατολισμένος. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι πρώτες του ερωτήσεις ήταν: «τι συνέβη;» και «γιατί είμαι εδώ;». Ο Lee ανέφερε ότι φορούσε τη ζώνη ασφαλείας κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά δεν θυμάται τίποτα άλλο.
Ο Lee, που βρισκόταν στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, υπέστη κατάγματα στον ώμο και τραύματα στο κεφάλι. Ενώ αρχικά νοσηλεύτηκε στην πόλη Μόκπο, μεταφέρθηκε αργότερα στη Σεούλ για περαιτέρω φροντίδα. Οι γιατροί εκφράζουν ανησυχίες για την πιθανότητα ολικής παράλυσης λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων του.
Η κατάσταση της δεύτερης επιζώσας
Η δεύτερη επιζώσα, μια 25χρονη αεροσυνοδός με το επώνυμο Koo, νοσηλεύεται στο ιατρικό κέντρο Asan στη Σεούλ. Υποφέρει από τραύματα στο τριχωτό της κεφαλής, κατάγματα στους αστραγάλους και άλλους τραυματισμούς στην κοιλιακή χώρα. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η ζωή της δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο, αλλά οι ερωτήσεις για το ατύχημα δεν έχουν ακόμα απαντηθεί.
Το χρονικό της συντριβής
Το αεροσκάφος της Jeju Air, τύπου Boeing 737-800, ξέφυγε από τον διάδρομο προσγείωσης στην πόλη Μουάν, 180 μίλια νότια της Σεούλ. Αφού προσέκρουσε σε τσιμεντένιο τοίχο ασφαλείας, τυλίχθηκε στις φλόγες. Σύμφωνα με τις αρχές, η αποτυχία ανάπτυξης του συστήματος προσγείωσης φαίνεται να ήταν η κύρια αιτία του δυστυχήματος. Από τους 181 επιβαίνοντες, μόνο δύο κατάφεραν να επιβιώσουν.
Καταστροφικές επιπτώσεις και αναζητήσεις ευθυνών
Η συντριβή θεωρείται η χειρότερη στη Νότια Κορέα από το 1997, όταν ένα αεροσκάφος της Korean Air συνετρίβη στο Γκουάμ με περισσότερα από 200 θύματα. Μέχρι στιγμής, έχουν αναγνωριστεί 141 από τους 179 νεκρούς, αφήνοντας πίσω δεκάδες οικογένειες σε απόγνωση.
Ο Jeon Je-young, που έχασε την κόρη του Mi-sook στο δυστύχημα, δήλωσε: «όταν είδα το βίντεο του ατυχήματος, το αεροπλάνο φαινόταν εκτός ελέγχου. Είναι απίστευτο ότι η κόρη μου, που ήταν μόλις στα 40 της, έφυγε έτσι».
Πιθανά αίτια της τραγωδίας
Βίντεο δείχνουν ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από πτηνό, με αποτέλεσμα υδραυλική βλάβη που πιθανώς εμπόδισε την ανάπτυξη του συστήματος προσγείωσης. Οι πιλότοι προσπάθησαν να προσγειωθούν χωρίς φρένα και με τις πτέρυγες σε ανοικτή θέση, κάτι που αύξησε την ταχύτητα προσγείωσης.
Ο ειδικός αεροπορικής ασφάλειας David Learmount χαρακτήρισε «εγκληματική» την ύπαρξη τσιμεντένιου τοίχου στο τέλος του διαδρόμου. «Αν δεν υπήρχε αυτός ο τοίχος, πιθανότατα όλοι θα είχαν επιζήσει», δήλωσε.
Αεροπορικοί εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι τα υδραυλικά συστήματα έχουν εφεδρικές λειτουργίες, και η αποτυχία τους να λειτουργήσουν εγείρει ερωτήματα. Παράλληλα, υπήρξε κριτική για την απουσία πυροσβεστικών οχημάτων κατά τη στιγμή της προσγείωσης.
Αντιδράσεις
Ο Joo Jong-wan, εκπρόσωπος του αεροδρομίου, υπεραμύνθηκε του σχεδιασμού του διαδρόμου, δηλώνοντας ότι πληροί τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την εγγύτητα του τσιμεντένιου τοίχου παραμένουν.
Η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας συνεχίζεται, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν απαντήσεις και απόδοση ευθυνών.