Ν. Κοτζιάς για πόλεμο στην Ουκρανία: Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί μια εισβολή

Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μίλησε στο ΡΙΚ, ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας σχολιάζοντας τα επιχειρήματα της Ρωσίας, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί μια εισβολή.

«Πρέπει να είμαστε σαφείς. Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την αρχή της κυριαρχίας των κρατών, την αρχή της εθνικής ακεραιότητας, για τα οποία έδωσε η ίδια το 1994 εγγυήσεις στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ισοπέδωση μιας χώρας και τη δολοφονία αθώων ανθρώπων», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Σε ό,τι αφορά τους σκοπούς του Βλαντιμίρ Πούτιν ο κ. Κοτζιάς είπε πως «σκεφτόταν να καταλάβει όλη την Ουκρανία και να τοποθετήσει μία κυβέρνηση εξαρτώμενη από τη Μόσχα το οποίο τώρα του φαίνεται δύσκολο. Έτσι θα πάει στο δεύτερο σενάριο που είναι ο διαμελισμός της Ουκρανίας, δηλαδή να πάρει το ανατολικό κομμάτι και την παραθαλάσσια ζώνη, είτε για να το κάνει προτεκτοράτο του είτε για να το ενσωματώσει αργότερα στη Ρωσία».

«Το βασικό στρατιωτικό πρόβλημα της Ρωσίας είναι ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει τις γραμμές τροφοδοσίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτσιάς, ενώ συμπλήρωσε πως «σε περίπτωση που κερδίσει θα είναι Πύρρειος Νίκη διότι πρώτον δε μπορεί να διοικήσει μία χώρα με 42 εκατομμύρια που είναι ενάντιά της και δεύτερον θα δημιουργηθεί ένα πάρα πολύ ισχυρό αντάρτικο κίνημα».

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι «όσοι υποστηρίζουν τις ρωσικές απόψεις θα πρέπει να σκεφτούν πως στην Ουκρανία η ρωσόφιλη αντιπολίτευση τείνει όλο και περισσότερο να κριτικάρει τον Πούτιν και να παίρνει αποστάσεις, ενώ μεγάλοι θαυμαστές και προσωπικότητες της Ρωσίας αρχίζουν να νιώθουν ντροπή».

Σχετικά με το αν μπορεί κάποιος να «σταματήσει» τον Πούτιν, ο είπε ότι μεγάλη επιρροή πάνω του, πέρα από Γαλλία και Γερμανία, έχει η Κίνα, η οποία σιγά-σιγά αρχίζει να παίρνει αποστάσεις. Αν υπάρχει μία δύναμη που μπορεί να βάλει σε ένα ουσιαστικό τραπέζι συνομιλιών την Ρωσία με την Ουκρανία, είναι η Κίνα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τόνισε πως θα έπρεπε να κινητοποιήσει τις θεσμικές συνεργασίες που φτιάχτηκαν επί υπουργίας του στα Βαλκάνια, κυρίως τη διασυνοριακή με Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, αλλά και εκείνη συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ στη νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να πάρουν από κοινού μέτρα και να εμποδίσουν να κατηφορίσει η κρίση από την Ουκρανία αλλού.

Αναφερόμενος στο εμπάργκο του φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς την Ρωσία, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να τελειώνει με την εξάρτησή της. Τόνισε δε πως «είναι βαθιά λανθασμένη απόφαση να ακυρωθεί ο East Med, διότι στην Ευρώπη υπάρχουν τρεις δρόμοι για αγωγούς φυσικού αερίου, αυτός της Ρωσίας, της Τουρκίας και της ανατολικής Μεσογείου. Πολύ φοβάμαι ότι θα καταλήξουμε αντί ο αγωγός να περνά από Κύπρο, Κρήτη και Ηπειρωτική Ελλάδα, να περνά και αυτός από Τουρκία. Για την Ελλάδα δεν είναι λύση να μην είναι εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο αλλά να είναι από το τουρκικό».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ στο ΡΙΚ: