Ν. Κοτζιάς: «Η Ελλάδα πρέπει να υπερασπίζεται μέχρι τέλους το Διεθνές Δίκαιο»

Ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στον Real Fm αναφέρθηκε στην πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη στάση της Ελλάδα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και στις εξελίξεις με τον αγωγό Eastmed.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς σχολίασε τις κινήσεις του ΠΡΑΤΤΩ, τις πολιτικές εξελίξεις στην κεντροαριστερά, κάνοντας μια «παράκληση» προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τις εξελίξεις σε Ρωσία-Ουκρανία, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα ήταν καλό να μην μπλέκει εκεί που τσακώνονται οι μεγάλοι ελέφαντες, διότι την έχει πατήσει ήδη μια φορά, πριν από 101 χρόνια, στην εκστρατεία στην Οδησσό. Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι η Ευρώπη είναι αδύναμη και ότι δεν είναι σε θέση να διαμορφώνει ενιαία πολιτική, άρα οι Ρώσοι θεωρούν ότι έχουν παράθυρο ευκαιρίας να θέσουν νέους όρους, σχετικά με την αρχιτεκτονική ασφάλειας. Από την πλευρά της η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη συνοχή και να αντιληφθούν ότι είναι απαραίτητο, τον 21ο αιώνα, να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της συζήτησης με την Ρωσία, η οποία, όμως, πρέπει να καταλάβει ότι ο συνομιλητής της έχει και αυτή μεγάλη ισχύ».

Παράλληλα, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αποδεχθεί την κατάργηση του «βέτο» εντός της ΕΕ, καθώς μετά όλα θα τα καθορίζουν οι Γερμανοί. «Η χώρα μας πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ρωσία του Πούτιν δεν είναι η Σοβιετική Ένωση και πρέπει να είναι πάντα προσεκτική και να μην έχει αυταπάτες», συμπλήρωσε.

Η «Ελλάδα πρέπει να υπερασπίζεται μέχρι τέλους το Διεθνές Δίκαιο, τη κυριαρχία των Κρατών, το απαραβίαστο των συνόρων, κάθε χώρας. Κατά συνέπεια, όποιος μπαίνει σε τρίτη χώρα χωρίς να έχει προκληθεί, παραβιάζει τους κανόνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και την εθνική κυριαρχία», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, σε σχετική ερώτηση για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας, σε μια πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναφορικά με τις εξελίξεις με τον αγωγό Eastmed, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε κατά τη θητεία του (2015-2016) με τον Χοκστάιν (Ανώτερο Σύμβουλο για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ), τις διαθέσεις των ΗΠΑ και τους λόγους που θέλουν να «χαλάσουν» τον αγωγό. «Η ελληνική πλευρά υποχρεώθηκε σε ένα non paper το οποίο είναι γελοίο», σημείωσε.

Ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ κλήθηκε να σχολιάσει και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τις κινήσεις του ΚΙΝΑΛ και τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν θα είναι εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, αυτό θα φανεί από την κατεύθυνση που θα δώσει το ΚΙΝΑΛ. Προς το παρόν δεν έχω δει σοβαρές επιλογές. Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική έχω ασκήσει δημόσια κριτική για τη θέση του κ. Ανδρουλάκη απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών». «Για τις συνεργασία των δυνάμεων αυτού του χώρου τάχθηκα υπέρ πριν από ένα χρόνο, κάνοντας προτάσεις όλα τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται σε αυτό το χώρο, ωστόσο δεν υπήρχε ανταπόκριση. Την άλλη εβδομάδα θα καταθέσουμε νέα πρόταση, ελπίζουμε αυτή τη φορά να πάρουμε απάντηση», πρόσθεσε.

Εξάλλου, κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «δεν ανακατεύομαι στα εσωτερικά τρίτων κομμάτων. Κάνω μια παράκληση προς στον ΣΥΡΙΖΑ. Να είναι πιο προσεχτικοί, πιο νηφάλιοι και να έχουν υπομονή για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν μπροστά τους. Με ένα πολιτικό σχέδιο και πολιτικές συνεργασίες, που να ανοίγουν νέους δρόμους για τη χώρα του 21ου αιώνα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

-Ad-