Ν. Κοτζιάς: «Όσο οι προοδευτικές δυνάμεις δεν παρουσιάζουν μια εναλλακτική λύση η Ακροδεξιά θα βρίσκει πεδίο λαμπρό»

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην εκπομπή «Γεγονότα 2.0» και στον Γιώργο Μελιγγώνη.

«Η συμπεριφορά προς τη Β. Μακεδονία της Ε.Ε. και της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της κυβέρνησης είναι ένας παράγοντας αστάθειας», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς σε σχετική ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, αναφορικά με τα εθνικά θέματα τόνισε ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και υποχωρεί διεθνώς συνεχώς».

«Δεν μου άρερσε ότι κάποιοι στο team του Κασσελάκη προσπάθησαν να με αξιοποιήσουν επικοινωνιακά. Μετά το γεύμα δεν συνομιλήσαμε. Θέλω να έχουμε ειλικρινή σχέση. Ο Στέφανος Κασσελάκης, έχει έλλειψη ιστορίας και πολιτικής αντίληψης», ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ, μιλώντας για τον αρχηγό του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ περίμενε να καρπωθεί την πτώση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν την καρπώθηκε».

«Σύμφωνα με πληροφορίες μου ο πρωθυπουργός πήρε τον πρόεδρο της Κύπρου να τον πιέσει στην ίδια κατεύθυνση», σχολίασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Κύπρου και Τουρκίας, δηλαδή στην «αποδιεθνοπίεση του κυπριακού, ισοτιμία Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκοκυπρίων». Στη συνέχεια τόνισε ότι μια τέτοια πρόταση θα είναι «αυτοκτονική», τόσο για την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο.

«Οι συνεργασίες πρέπει να γίνονται σε όλα τα επίπεδα, αλλά να υπάρχουν και πρωτοβουλίες που να νιώθει ο κόσμος ότι τον αφορά. Εμείς ζητάμε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο Κίνημα που θα θέσει το θέμα το ενεργειακό. Οταν προσελκύσεις το λαϊκο παράγοντα, τότε μπορείς να φτιάξεις ένα Κίνημα. Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων είναι καλά, ωστόσο δεν πρέπει να γίνουν επικοινωνιακό παιχνίδι. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινητοποιηθούν παντού κινήματα αλλαγής, κατά της ακρίβειας, κατά της ενέργειας. Τα κόμματα να προσανατολιστούν στο πώς θα αλλάξει η χώρα συνολικά», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Όσο οι προοδευτικές δυνάμεις δεν παρουσιάζουν μια εναλλακτική λύση και όσο αποφεύγουν ζητήματα που απασχολούν ανθρώπους, η Ακροδεξιά θα βρίσκει πεδίο λαμπρό για να αναπτύσσεται», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και συμπλήρωσε: «στην Αριστερά φοβούνται τη λέξη πατριωτισμός. Δεν είναι κακός ή καλός από μόνος του, ας τον αναφέρουμε εθνικισμός. Ο εθνικισμός που αναπτύσσεται σε χώρες όπως η Ελλάδα δεν είναι κακός. Ο εθνικισμός είναι ο φόβος μην χάσει τη δουλειά του, μην πάει το παιδί του σε σχολείο με παιδιά που η πλειοψηφία δεν ξέρει ελληνικά και μείνει πίσω. Αυός είναι είναι ο αμυντικός εθνικισμός μπορεί να γίνει ακροδεξιός. Αν δεν τον αγκαλιασουν οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, να του δώσουν μια κατεύθυνση πατριωτισμού, δηλαδή προοδευτικού εθνικισμού με την καλή έννοια, τότε αυτοί θα πηγαίνουν στην Ακροδεξιά».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά: