«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακόμη και αν στρατιωτικά καταλήξει σε νίκη, θα είναι μια πύρρειος νίκη. Ο Πούτιν δεν μπορεί να διοικήσει την Ουκρανία των 42 εκατ. πληθυσμού. Δεν έχει ούτε τον μηχανισμό, ούτε την αποδοχή για κάτι τέτοιο», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Μιλώντας στον «Flash 99.4», ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι το αρχικό σχέδιο του Πούτιν να καταλάβει όλη την Ουκρανία, μάλλον δεν θα… περπατήσει. «Ετσι, θα πάει στο δεύτερο σχέδιό του, το τσαρικό σχέδιο, το οποίο είναι η διαμέλιση της Ουκρανίας σε Δυτική και Ανατολική. Θα κρατήσει τα θαλάσσια παράλιά της, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβασή της στη θάλασσα».
«Στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να υιοθετούν κάποιοι τα επιχειρήματα του Πούτιν, καθώς έτσι, υιοθετούν τα επιχειρήματα μια δύναμης που θέλει να βρει άλλοθι για να επέμβει σε μια τρίτη χώρα, να καταχαρακώσει το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο του πολέμου, να καταλάβει εδάφη τρίτης χώρας. Ολα αυτά συνάδουν μεν με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αλλά όχι με την ελληνική», σχολίασε ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ.
Ο πρώην ΥΠΕΞ στηλίτευσε τη στάση της Ελλάδας σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς, όπως είπε, όταν αποδεχόταν εξαιρέσεις στις κυρώσεις που ανακουφίζουν ισχυρές χώρες της ΕΕ, έπρεπε την ίδια στιγμή να απαιτήσει μέτρα ανακούφισης της ελληνικής οικονομίας, η οποία μετά από περιπέτειες 12 ετών δεν βρίσκεται στην καλύτερή της κατάσταση.
Στη συνέχεια, μιλώντας για την ελληνική εξωτερική πολιτική, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι δεν υπάρχει ένα σύστημα προτάσεων. «Η Ελλάδα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει θεσμικές υποστάσεις που είχαμε κατασκευάσει όταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών… Να μην αφήσει να έρθει η αποσταθεροποίηση του πολέμου προς τα Βαλκάνια. Θα έπρεπε να έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες με χώρες που έχουμε πολυμερείς συνεργασίες, προκειμένου να διευκολύνουμε τη διαπραγμάτευση και τη διαιτησία στις διαφορές που προέκυψαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», υποστήριξε.
Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά είναι καλό να συνομιλεί με την τουρκική πλευρά. «Το κυριότερο βέβαια είναι τι συζητάς με την άλλη πλευρά… Η συζήτηση γίνεται για να πέσουν οι τόνοι και να μην υπάρξουν περαιτέρω εντάσεις στην περιοχή», πρόσθεσε.