Τοποθέτηση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Τι απάντησε ο υπουργός.
«Απόλυτη συνταγή καθίζησης της ελληνικής οικονομίας» και «γκάζι στην κατηφόρα» χαρακτήρισε τα μέτρα της ΝΔ -και ειδικά τη ρύθμιση για την απασχόληση των εργαζομένων στο μισό χρόνο και με μισό μισθό- για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς.
«Πάμε σε μία κατάσταση στην οποία δύο εκατομμύρια συμβάσεις εργασίας θα είναι σε αναστολή, κάτι που θα θέσει το σύνολο της οικονομίας σε καταστολή», τόνισε ο ίδιος, απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του. Προτείνοντας, μάλιστα, τη συγκρότηση «ενός μεγάλου προγράμματος εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις με όρο την μη αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Αυτό κάνει όποιος θέλει να κρατήσει την οικονομία και να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα».
Σε σχέση με τα φαινόμενα ελλείψεων στα είδη πρώτης ανάγκης για την ατομική προστασία από τον κορωνοϊό, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι «είναι ζήτημα δημόσιας Υγείας η απόλυτη επάρκεια αντισηπτικών και μασκών, δεν είναι θέμα ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Πρέπει να παρέμβει το δημόσιο, να προμηθεύεται κεντρικά τις πρώτες ύλες, να εγγυηθεί την ομαλή διανομή στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία», φέρνοντας ως παράδειγμα και τις ελλείψεις που καταγγέλλουν γιατροί από νοσοκομεία όλης της χώρας.
Για την αισχροκέρδεια σε μάσκες και αντισηπτικά, επεσήμανε: «Ως σήμερα έχουν γίνει σημεία και τέρατα. Μας είπατε ότι θα διατιμήσετε το ποσοστό κέρδους στα είδη ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό. Αν ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό έκανε δύο ευρώ και το κέρδος ήταν 10%, ο έμπορος θα έβγαζε 20 λεπτά. Αν πάει η τιμή στα 20 ευρώ, θα βγάζει από το ίδιο μπουκαλάκι δύο ευρώ κέρδος. Θα δεκαπλασιάσει, δηλαδή, το κέρδος του μαζί με την τιμή. Αυτό του διασφαλίσατε».
Απόσπασμα για τη μείωση των μισθών:
https://www.facebook.com/nikospappas66/videos/216299162925696
Απόσπασμα για την ανάγκη διατίμησης των ειδών προστασίας από τον κορωνοϊό:
https://www.facebook.com/nikospappas66/videos/150735809550722
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε σήμερα, Πέμπτη 26 Μαρτίου, σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, λέγοντας:
«Δεν είναι εποχές για λαϊκισμό. Το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει η ελληνική οικονομία είναι όταν πάρει μπρος μετά την κρίση να είναι όλες οι επιχειρήσεις έτοιμες να λειτουργήσουν και όλες οι θέσεις εργασίας διασφαλισμένες. Κάθε μέτρο που μπορούμε να λάβουμε για να διασφαλίσει αυτόν τον στόχο, θα ληφθεί. Μπορούμε να κάνουμε και λάθη και μπορούμε να διαφωνήσουμε πολιτισμένα και να τα διορθώσουμε τα λάθη.
Όλα τα μέτρα που λάβαμε έχουν μία επικεφαλίδα: διασφάλιση θέσεων εργασίας. Όποια επιχείρηση πειράξει έναν εργαζόμενο, θα μείνει μόνη της και δεν θα πάρει από το κράτος ούτε αναστολές πληρωμών, ούτε χαμηλότοκα δάνεια με εγγύηση, ούτε τίποτα.
Άρα, συνδέσαμε τις θέσεις εργασίας με το συμφέρον του εργοδότη. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένας εργοδότης τόσο ανόητος που να προχωρήσει σε απολύσεις υπό αυτές τις συνθήκες και να χάσει όλα αυτά τα κίνητρα.
Μπορώ πολύ εύκολα να μιλήσω για απολύσεις, για θέσεις εργασίας, για κοινωνική ευαισθησία και όλα τα υπόλοιπα, αλλά δεν θέλω να το κάνω, γιατί θέλω η συζήτηση μας σήμερα να είναι πολιτισμένη. Θα σας πω ότι χθες διάβασα στην «Αυγή» ότι ο Υπουργός Εργασίας των Podemos στην Ισπανία αναγκάστηκε να αποδεχθεί 500.000 απολύσεις. Και το μόνο που είχε να πει, ήταν ότι κάνει το παν για να πάρουν το επίδομα ανεργίας. Δεν θα μιλήσω όμως, και θα κλείσω εδώ την παρένθεση. Θα πω μόνο ότι ήρεμα και πολιτισμένα έχουμε έναν κοινό στόχο, να διατηρήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.
Πάω τώρα στην αισχροκέρδεια. Κάποιοι πιστεύω, και εσείς, βρήκατε τώρα την ευκαιρία να λύσετε ιδεολογικού τύπου ζητήματα. Και γιατί το λέω αυτό; Έχετε αφήσει συναδέλφους σας, τον γνωστό και μη εξαιρετέο από τα Σφακιά, να βγαίνει σε κάθε εκπομπή και να με βρίζει ολημερίς, ότι είμαι λέει «ο Υπουργός των μαυραγοριτών».
Και ειλικρινά σας ρωτάω. Αυτήν την εποχή, σε αυτήν την κατάσταση, σε αυτήν τη κρίση πιστεύετε ότι είναι ωραίο ένας Βουλευτής της αντιπολιτεύσεως να αναφέρεται συνέχεια στον Υπουργό Ανάπτυξης ως «ο Υπουργός των μαυραγοριτών»; Και αυτό το λέτε παράδειγμα εθνικής συναίνεσης; Ντροπή.
Πάμε τώρα στο τι έχουμε κάνει. Κατ’ αρχάς, είπατε εάν είμαστε ευχαριστημένοι από τα μέτρα. Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι και εξαιρετικά υπερήφανοι. Και ξέρετε γιατί είμαστε υπερήφανοι; Γιατί την ώρα που μιλάμε σήμερα χιλιάδες Έλληνες σε αεροδρόμιο του εξωτερικού από χώρες εξαιρετικά περισσότερο προηγμένες από εμάς, προσπαθούν να βρουν τρόπο – και θα τους βοηθήσει φυσικά η Κυβέρνηση- να έρθουν στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι στην Ελλάδα αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς απ’ ότι σε αυτές τις προηγμένες χώρες.
Άρα, κάτι καλό έχει γίνει κύριε Παππά για να έχει η χώρα μας την εικόνα των τόσο λίγων αναλογικά κρουσμάτων και των τόσο λίγων αναλογικά θανάτων. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να συνεχιστεί. Το λέω γιατί αυτή είναι μία μάχη που πρέπει να κερδίζεται καθημερινά.
Εγώ θα σας μιλήσω για την αγορά, γιατί εκεί έχω ευθύνη. Δεν μπορώ να σας μιλήσω για τα νοσοκομεία, στα οποία δεν έχω καμία απολύτως αρμοδιότητα. Για αυτό θα ρωτήσετε τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας. Όμως, ως προς την επάρκεια στην αγορά, ξέρετε ότι χθες παραδείγματος χάρη στο Βέλγιο βγήκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που λέει ότι για να πάρει κάποιος γάντια, αντισηπτικά, θερμόμετρο και μάσκα, πρέπει να πάει να πάρει ιατρική συνταγή; Ξέρετε γιατί έγινε αυτό; Γιατί δεν έχουν στα σούπερ μάρκετ ούτε αντισηπτικά ούτε μάσκες, ούτε τίποτα.
Εγώ παίρνω καθημερινά ενημέρωση από όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τις παραλαβές που έχουν κάθε πρωί. Σήμερα έχουν παραλάβει 500.000 τεμάχια.
Θα μου πείτε, είναι αρκετά; Όχι. Διότι η ημερήσια κατανάλωσή μας προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο. Άρα έχουμε έλλειμα περίπου τη μισή μας ημερήσια κατανάλωση.
Όμως, έχουμε ξεκινήσει από ημερήσια παραγωγή στην Ελλάδα κάτω από 200.000. Έχουμε φτάσει κοντά στις 600.000 και με την τροπολογία που σήμερα κατατίθεται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου του κ. Μηταράκη για την ταχύτερη αδειοδότηση εκείνων των βιομηχανιών που θέλουν να παράξουν αντισηπτικά φάρμακα, θα μπορέσουμε τις επόμενες μέρες να ανεβάσουμε την παραγωγή μας ενδεχομένως ακόμα και στις 800.000 την ημέρα. Άρα, η κατάσταση της ελληνικής αγοράς τηρουμένων των αναλογιών και της κρίσης είναι εξαιρετικά καλύτερη άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Επίσης, πρέπει να σας πω ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών κάναμε ιδιαίτερη ρύθμιση και θέλω να ευχαριστήσω ονομαστικά τον κ. Βεσυρόπουλο, τον κ. Πιτσιλή και τον κ. Σταϊκούρα φυσικά, όπου από σήμερα επιτρέπεται ταχύτερη αδειοδοτική διαδικασία από τα τελωνεία για την εισαγωγή της πρώτης ύλης που είναι η αιθυλική αλκοόλη. Και έτσι έχουμε εξασφαλίσει και την ομαλή τροφοδότηση της αγοράς σε πρώτη ύλη».
Στη δευτερολογία του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:
«Μου κάνει εντύπωση ότι ο κύριος Παύλος Πολάκης κατηγορεί εμένα για τις ιδιωτικές κλινικές. Ίσως δεν έχει μάθει ότι δεν είμαι πλέον Υπουργός Υγείας.
Όσον αφορά τη συγκεκριμένη απόφαση είμαι βέβαιος ότι αν κάνετε επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υγείας θα σας την εξηγήσει γιατί είναι και σωστή. Αλλά δεν είναι της δικής μου αρμοδιότητας.
Επίσης στη δευτερολογία σας, η μισή σας απάντηση ήταν για αρμοδιότητες άλλων Υπουργών και όχι για εμένα. Εγώ θα έρθω σε αυτό που έχω εγώ. Εγώ έχω την αγορά, αυτή είναι η αρμοδιότητά μου και σε εμένα κάνατε την ερώτηση.
Έχετε θέσει στο δημόσιο διάλογο την διατίμηση. Βγαίνει ο κύριος Πολάκης και ο φίλος σας ο κύριος Βαξεβάνης όλη την ημέρα και με κατηγορούν γιατί δεν έχω βάλει διατίμηση. Εσείς το έχετε κάνει κόσμια, το παραδέχομαι. Και φέρνω ως παράδειγμα την Κύπρο. Μπορείτε να μου φέρετε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει βάλει διατίμηση;
Την αιθυλική αλκοόλη εμείς την εισάγουμε. Και η εισαγωγή της αιθυλικής αλκοόλης, σήμερα σας το εξήγησα και στο τηλέφωνο, γίνεται σε καθεστώς πλειστηριασμού. Για ποιο λόγο; Διότι όλες οι χώρες του πλανήτη που δεν παράγουν αιθυλική αλκοόλη ζητούν να πάρουν και την παίρνει τελικά αυτός που δίνει περισσότερα. Αν πάμε εμείς, λοιπόν, και βάλουμε διατίμηση στην αιθυλική αλκοόλη, δεν θα έχουμε αιθυλική αλκοόλη και μετά θα με κατηγορείτε ότι δεν έχουμε αντισηπτικά. Πόσο απλά να σας το εξηγήσω;
Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που βάλαμε διατίμηση στο ποσοστό κέρδους. Η μοναδική. Γιατί δεν έχω βάλει διατίμηση στην τελική τιμή όπως έκανε πράγματι η Κύπρος; Και δεν θα ασκήσω εγώ κριτική στην Κύπρο. Ο καθένας ας κάνει το δικό του. Γιατί η διατίμηση ενέχει δύο μεγάλους και σοβαρούς κινδύνους.
Ο πρώτος και μεγαλύτερος είναι να φέρει έλλειψη αγαθών. Εάν μπείτε λίγο στο Facebook και δείτε τι λέγεται στην Κύπρο, θα καταλάβετε και δεν λέω περισσότερα. Γιατί όταν βάζεις διατίμηση και η διεθνής τιμή ανεβαίνει, σταματάει η εισαγωγή γιατί ο άλλος δεν θα θέλει να πουλήσει με ζημία. Άρα εσύ θα βάλεις διατίμηση για να λες πόσο καλός Υπουργός είσαι και ο άλλος δεν θα βρίσκει αντισηπτικό.
Σας ξαναλέω, λοιπόν, πάρα ταύτα εμείς βάλαμε διατίμηση στο ποσοστό του κέρδους. Γιατί βάλαμε διατίμηση στο ποσοστό του κέρδους; Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε κατά του κέρδους. Εμείς είμαστε κατά της αισχροκέρδειας.
Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις εισαγωγές αντισηπτικών, γιατί όσο περισσότερες εισαγωγές αντισηπτικών, μασκών, γαντιών γίνουν, τόσο μεγαλύτερη επάρκεια θα υπάρχει στην αγορά.
Και ναι, για να κάνει κάποιος εισαγωγή, κύριε Παππά, πρέπει να έχει και το κίνητρο του κέρδους, αλλιώς δεν θα κάνει εισαγωγή. Άρα, πρέπει να του αφήσεις αυτό το κίνητρο για να κάνει εισαγωγή. Πρέπει όμως να ελέγξεις ότι αυτό το κέρδος δεν θα είναι υπερβολικό. Αυτό έχουμε ελέγξει, λοιπόν, με το νόμο που φέραμε και πρέπει να σας πω ότι ήδη έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι.
Δεν θα λύσουμε τα ιδεολογικά μας ζητήματα εδώ. Λύθηκαν στις εκλογές τα ιδεολογικά μας ζητήματα. Μην χάνουμε χρόνο. Εσείς μπορεί να πιστεύετε σε μία ζωή χωρίς κέρδος, εγώ δεν πιστεύω. Πιστεύω ότι το κέρδος είναι κίνητρο για το επιχειρείν. Και πιστεύω ότι για να υπάρχει επάρκεια στην αγορά πρέπει να υπάρχει το θεμιτό κέρδος, όχι το αθέμιτο. Και αυτό το αθέμιτο το πολεμάμε.
Ήδη σήμερα θα μπουν τα πρώτα πρόστιμα. Πράγματι, σε μία φαρμακαποθήκη βρήκαμε υπερβολικό ποσοστό κέρδους και σήμερα θα ανακοινωθεί και το πρόστιμο. Όπως επίσης και σε ορισμένα πρατήρια καυσίμων στα οποία επίσης βάζουμε το πρόστιμο.
Και όχι μόνο αυτό. Έχουμε ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και έχουμε στείλει από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων που εμείς φτιάξαμε – γιατί μπορεί να μην το ξέρετε, να το πω για να το ακούσει και ο ελληνικός λαός- με δική μας πρωτοβουλία φτιάξαμε ηλεκτρονική βάση δεδομένων στο Υπουργείο Ανάπτυξης που έχουν αναγκαστικά δηλώσει όλες οι αποθήκες, όλοι οι παραγωγοί και όλοι οι έμποροι το σύνολο των αγαθών που διαθέτουν. Έτσι αν κάποιος πάει να κρύψει αγαθά για να ανεβάσει τεχνητά τις τιμές και τον πιάσουμε, μπορούμε να του κατάσχουμε τα αγαθά αυτά και να τον κλείσουμε.
Άρα, όλα αυτά τα έχουμε κάνει. Ήδη οι έλεγχοι αποδίδουν. Και πρέπει να σας πω ότι μία απλή δειγματοληψία των τιμών των αντισηπτικών στην Ελλάδα με τις τιμές των αντισηπτικών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα σας πείσουν ότι δεν είμαστε παραπάνω από τους άλλους.
Είναι όμως μία διεθνής κρίση, όλοι ζητάνε αυτά τα αγαθά και δυστυχώς, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση υπάρχει και αύξηση της τιμής. Είναι όλα απλά. Ούτε πρόθεση αισχροκέρδειας από εμάς υπάρχει, ούτε να βοηθήσουμε κανέναν, ούτε να καλύψουμε κανέναν, ούτε τίποτα από όλα αυτά που λέτε.
Και παρακαλώ, για να κλείσω. Εάν έχετε εσείς ή οποιοδήποτε άτομο που τώρα με παρακολουθεί οποιαδήποτε καταγγελία επιχειρήσεως που κάνει υπερβολική χρέωση στα αγαθά αυτά, θα στείλουμε αμέσως τα συνεργεία που ελέγχουν τα τιμολόγια αγοράς και τα τιμολόγια πώλησης και θα δούμε εάν υπάρχει αισχροκέρδεια ή δεν υπάρχει».
Ολόκληρο το βίντεο στο ακόλουθο link: