Παππάς: Από το 2013 ο Σαμαράς είχε μεσολαβήσει για συμφωνία Μιωνή – Φιλιππάκη (έγγραφα)

Κατά την διάρκεια της κατάθεσης του στην προανακριτική επιτροπή ο Νίκος Παππάς φέρεται να χαρακτήρισε ομολογία ήττας την  ανακατασκευή του κατηγορητηρίου, όπως επίσης άκρως προσβλητική για τον ελληνικό κοινοβούλιο και το λαό την διαδικασία.

Όπως είπε σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές στόχος της ΝΔ είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης για μια υπόθεση που ζημίωσε το δημόσιο και τους πολίτες κατά πολλά δισ. ευρώ. Ανέφερε πως
η ΝΔ ακολουθεί τη γραμμή Σαμαρά από την αρχή ως το τέλος. Στην αρχή μίλησαν για σκευωρία, εκφόβισαν τους δικαστές και προσπάθησαν να φιμώσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες και τώρα πέφτουμε και πάλι πάνω στον κ. Σαμαρά.

Ακολούθως απευθυνόμενος στα μέλη της πλειοψηφίας στην Επιτροπή φέρεται να είπε: Πέσατε σε ξέρα και προσπαθείτε να πιαστείτε από τον κ. Μιωνή, που μαζί με τον κ. Παπασταύρου, ήταν «πρώτα ονόματα» στη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία βρέθηκαν να διαχειρίζονταν μεγάλα κεφάλαια πολλών κατόχων λογαριασμών. Εμείς ανταποκριθήκαμε σε αίτημα από την Ισραηλινή κυβέρνηση. Το 2013 επί Σαμαρά όταν έγινε η πρώτη συμφωνία μεταξύ Μιωνή – Φιλιππάκη υπήρχε αίτημα από την άλλη πλευρά; Ή έγινε μόνο για τη λίστα Λαγκάρντ, ώστε να εξαφανιστούν τα ενοχλητικά δημοσιεύματα και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη επιχειρηματική δραστηριότητα των Μιωνή – Παπασταύρου;

Στη συνέχεια ζήτησε από την επιτροπή για να διασώσει το κύρος της να καλέσει τον κ. Σαμαρά, τον κ. Παπασταύρου, τον κ. Φιλιππάκη και τους δικηγόρους των δύο πλευρών για να πουν πως συντάχθηκε το συμφωνητικό του 2013. Ποιος ζήτησε τι και τι προβλεπόταν για τα δικαστικά έξοδα. Ποιανού πρόταση ήταν ο επιμερισμός των εξόδων ;Ποιος δήλωνε εγγυητής της συμφωνίας; . Εκτός κι αν φοβάστε τον κ. Φιλιππάκη που μπορεί να έχει πολλά να πει για ραντεβού με τον κ. Σαμαρά.

Ο Νίκος Παππάς κατέθεσε μάλιστα στην επιτροπή το ιδιωτικό συμφωνητικό (με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2013) το οποίο προέβλεπε διαμοιρασμό των εξόδων μεταξύ Μιωνή-Φιλιππάκη:

 

Επιστολή Φιλιππάκη

Την ίδια στιγμή, σε σημερινή του (5/3/2020) επιστολή προς την επιτροπή ο εκδότης της «Δημοκρατίας», Γ. Φιλιππάκης, αναφέρει ότι την 1η Δεκεμβρίου του 2012, σε συνάντησή του με τον τότε πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, «του ζητήθηκε πιεστικά να μην “γράφουμε τίποτα για τις υποθέσεις των Κ.Κ. Σταύρου Παπασταύρου, Σάμπυ Μιωνή και Αγγελου Μεταξά, για ένα διάστημα 2-3 μηνών.” «Μετά το διάστημα αυτό ο κ. Σαμαράς μας εκμυστηρεύτηκε ότι είχε σκοπό να τον απομακρύνει από το επιτελείο του γιατί γνώριζε τις δραστηριότητές του”. Από ένα σημείο και μετά, στην συνάντηση συμμετείχε και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Μουρούτης«, προσθέτει ο κ. Φιλιππάκης.

Αναλυτικά η επιστολή του προς την προανακριτική επιτροπή:

«Από το 2013 ο Σαμαράς είχε μεσολαβήσει για συμφωνία Μιωνή – Φιλιππάκη»

Να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis οι κ.κ. Σαμαράς, Φιλιππάκης, Παπασταύρου και η Γ. Παπαδάκου ζητεί ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Λίγο προτού ξεκινήσει η κατάθεση του ιδίου-κατόπιν αιτήματος της πλειοψηφίας της Προανακριτικής- ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε δήλωση με την οποία ζητεί να πέσει άπλετο φως στα όσα υποστήριξε ο Σαμπύ Μιωνής αναφορικά με την Συμφωνία για τον διαμοιρασμό εξόδων ανάμεσα στον ίδιο (σ.σ. Σ. Μιωνή ) και τον εκδότη Φιλιππάκη το 2013.

Επί της ουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν προσπάθεια ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να διευρύνουν το κατηγορητήριο εις βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου για θέματα που ουδεμία σχέση έχουν με την Novartis επιδιώκοντας να βάλουν στο κάδρο και άλλα πολιτικά πρόσωπα.

«Σ’ αυτήν την προανακριτική η πενία επιχειρημάτων της πλειοψηφίας κατεργάζεται ανοησίες. Από το 2013 ο κ. Σαμαράς, δια του κ. Παπασταύρου είχε μεσολαβήσει ούτως ώστε Φιλιππάκης και Μιωνής να φθάσουν σε μία συμφωνία, η οποία προέβλεπε και διαμοιρασμό δικαστικών εξόδων.

Για να σώσει οποιαδήποτε εναπομείνασα υποψία αξιοπιστίας αυτή η Επιτροπή, πρέπει να καλέσει και τον κ. Σαμαρά και τον κ. Φιλιππάκη και τον κ. Παπασταύρου και τους δικηγόρων των δύο πλευρών καθώς και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, ούτως ώστε να πέσει άπλετο φως» δήλωσε ο Νίκος Παππάς, για να προσθέσει: «Είμαστε σε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα φάση και νομίζω ότι η εξελισσόμενη προσπάθεια για ανακατασκευή του κατηγορητηρίου αποτελεί μία ομολογία ήττας και μία παραδοχή ότι η ιστορία της Novartis κάθε άλλο παρά σκευωρία ήταν. Η ιστορία της Novartis είναι ένα σκάνδαλο , ένα διεθνές σκάνδαλο, και στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει η διερεύνησή του».

Σημειωτέον πως ο Ν. Παππάς κλήθηκε στην προανακριτική ως μάρτυρας έπειτα από κατάθεση που έδωσε ο Σαμπύ Μιωνή στην διάρκεια της οποίας ανέφερε ότι το 2016 συναντήθηκε στο Μαξίμου με τους κ.κ. Παπαγγελόπουλο και Παππά για το θέμα της ανάληψης των εξόδων σε δικαστική διαφορά που είχε με τον εκδότη Φιλιππάκη. Ο Ν. Παππάς επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση αυτή έγινε κατόπιν αιτήματος που υποβλήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση ώστε να υπάρξει διαμεσολάβηση και να διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα. Όμως ο κ. Σαμπύ κατέθεσε πως η πρώτη φορά που έγινε προσπάθεια διαμεσολάβησης ήταν το 2013 όταν ο Αντώνης Σαμαράς ανέθεσε τον σχετικό ρόλο στον στενό του συνεργάτη Σταύρο Παπασταύρου.

Σημειωτέον πως η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής για το θέμα αποτελεί καταπέλτη για την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ αφού δεν αναγνωρίζει στην Προανακριτική Επιτροπή το δικαίωμα να ρωτά για άλλα θέματα πέραν της Novartis.. Πρακτικά όλες οι καταθέσεις μαρτύρων που δηλώνουν άσχετοι με το σκάνδαλο της Novartis και σχετίζονται με άλλες υποθέσεις είναι εκτός αντικειμένου της.