Ν. Σαντορινιός στο newsique: «Η κοινωνία ξέρει τα τερατουργήματα μιας μειοψηφικής μεθοδευμένης δημοσιογραφίας»

Την εκτίμηση του ότι η φετινή τουριστική σεζόν στη χώρα μας θα κινηθεί μόλις στο 20% της περυσινής την ίδια ώρα που ένας στους δύο εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο βρίσκεται ακόμη χωρίς δουλειά, εκφράζει ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

Στην συνέντευξή του στο newsique μιλάει για το περίφημο σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ, τις καταιγιστικές εξελίξεις στην προανακριτική και τις εσωκομματικές διαφωνίες,  λέγοντας πως αυτό που τον ενοχλεί είναι ότι κάποιοι δεν σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις όπως επίσης και η λογική ότι το κόμμα -και κατ’ επέκτασιν η Αριστερά- μάς ανήκει…

Αναλυτικά η συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κύριε Σαντορινιέ, ποια είναι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά μετά τις 15 Ιουνίου; Υπάρχει τουριστική κίνηση;

Ακόμα η τουριστική περίοδος για τα νησιά μας δεν έχει ξεκινήσει και είναι πολύ ομιχλώδες το τοπίο για το πότε αλλά και σε ποιο ποσοστό- σε σχέση με πέρυσι- θα κινηθεί το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά. Οι εκτιμήσεις μιλάνε για 30% το πολύ της περυσινής χρονιάς για τους αντίστοιχους μήνες. Ωστόσο, αν κανείς υπολογίσει ότι οι μήνες αυτοί αποτελούν το 50% της συνολικής τουριστικής περιόδου, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι η φετινή χρονιά δεν θα υπερβεί το 20% της προηγούμενης χρονιάς.  Οι περισσότεροι tour operators κατά κύριο λόγο ακυρώνουν και δεν προχωράνε σε νέες κρατήσεις και όπως διαφαίνεται η επισκεψιμότητα από παραδοσιακά χώρες- λάτρεις της Δωδεκανήσου (πχ. Σκανδιναβία, Γερμανία, Μ. Βρετανία) θα είναι από ισχνή, έως μηδενική. Οι φορείς του τουρισμού, με τους οποίους επικοινωνώ συνεχώς, κάνουν λόγο για Αρμαγεδώνα και η εικόνα του «Μεσσία» Κυριάκου Μητσοτάκη μπροστά από το ηλιοβασίλεμα σε τίποτα δεν καθησυχάζει τις τεράστιες ανησυχίες τους. Δυστυχώς τίποτα δε θυμίζει τις περσινές και προπέρσινες χρυσές μέρες του τουρισμού. Η εικόνα των τουριστικών θερέτρων των νησιών είναι αποκαρδιωτική. Τα περισσότερα ξενοδοχεία, αν και βρισκόμαστε ήδη μετά τις 15 Ιουνίου, δεν έχουν καν ανοίξει, το ίδιο συμβαίνει και με τα περισσότερα καταστήματα εστίασης.

Ζώντας στη Ρόδο και έχοντας επισκεφθεί πρόσφατα και την Κω, μπορώ να σας πω ότι η λέξη ζοφερή κατάσταση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, σε καμία περίπτωση, ως υπερβολική. Αυτή είναι η αλήθεια, την ώρα που η Κυβέρνηση κοιτάζει αλλού και στρουθοκαμηλίζει. Επομένως πρέπει να αναδείξουμε την ιδιαιτερότητα των επιχειρήσεων, ακόμα και γενικού εμπορίου (Mini markets, χρυσοχοεία, λιανικού εμπορίου κλπ.) που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές, που ακόμα και σήμερα είναι κλειστές ενώ θεωρητικά έχουν πλέον ανοίξει για την κυβέρνηση.

 

Πόσο εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει ο μειωμένος τουρισμός στα νησιά την οικονομία;

Τα νησιά της Δωδεκανήσου βασίζουν το 60- 90% της οικονομία τους στον τουρισμό. Αν και το μοντέλο αυτό οικονομίας έχει αποδειχθεί στρεβλό, καταλαβαίνετε πόσο πρόκειται τα νησιά μας να επηρεαστούν από τη μείωση της κίνησης. Δεν πρόκειται απλά να είναι μια κακή χρονιά. Πρόκειται να είναι καταστροφική, με πολλές συνέπειες για το μέλλον. Και επειδή όλες οι οικονομικές εκφάνσεις συνδέονται μεταξύ τους, αυτή τη στιγμή η κρίση στα νησιά είναι πολλαπλή: Ο πρωτογενής τομέας- μελισσουργοί, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς- βρίσκονται με αδιάθετα προϊόντα στα χέρια τους, μια ολόκληρη σοδειά στα αζήτητα και σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα είναι παραπάνω από πεσμένη- αφού η εμπορική δύναμη χιλιάδων εποχικά εργαζόμενων, λόγω της φετινής επαγγελματικής τους αβεβαιότητας- τα φέρνουν αντιμέτωπα με λουκέτα. Και επειδή ο τουρισμός είναι αναμφισβήτητα το βασικό έσοδο του Κράτους, η ύφεση αυτή, που τώρα στα νησιά φαίνεται έντονα, το χειμώνα θα μετακυλιστεί στα αστικά ηπειρωτικά κέντρα. Τα φορολογικά έσοδα θα κατακρημνιστούν, ιδίως τα έσοδα από έμμεσους φόρους, ΦΠΑ, ΕΦΚ οινοπνεύματος, ΕΦΚ καυσίμων κλπ. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αυτό μπορεί να το καταλάβει καθένας που έχει ζήσει την κρίση των μνημονίων στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Οι μόνοι που κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν είναι οι κύριοι και κυρίες της ΝΔ, όπως άλλωστε και τότε. Αντί για σχέδιο διάσωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, κάνουν φιέστες, στηρίζουν τις τράπεζες και βουτάνε όλο και πιο πολύ στη διαφθορά και στη διασπάθιση του κρατικού χρήματος σε ημετέρους. Ένας φαύλος κύκλος, που πολύ φοβάμαι ότι θα έχει τα ίδια θύματα: Τον κόσμο της εργασίας.

Επειδή ο τουρισμός είναι αναμφισβήτητα το βασικό έσοδο του κράτους, η ύφεση αυτή, που τώρα στα νησιά φαίνεται έντονα, το χειμώνα θα μετακυλιστεί στα αστικά ηπειρωτικά κέντρα

 

Έχετε εικόνα για το εάν έχει αυξηθεί η ανεργία στα νησιά λόγω των συνεπειών της πανδημίας;

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα χρησιμοποιώντας στοιχεία από το νησί της Ρόδου. Από τους 65.000 απασχολούμενους στο νησί, το 90% (50.000) δουλεύουν έμμεσα ή άμεσα στον τουρισμό. Μόνο μετά το lock down, το Εργατικό Κέντρο Ρόδου υπολόγιζε ότι θα ερχόταν τσουνάμι 3.000 απολύσεων. Προϊούσης της κρίσης, τα νούμερα αυτά χειροτερεύουν καθώς πολλά ξενοδοχεία επιλέγουν να μην ανοίξουν για φέτος. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι περισσότεροι από το 50% των εργαζομένων δεν θα μπορέσουν καν να βρουν δουλειά. Με αυτά τα στοιχεία, μπορείτε να καταλάβετε τα μεγέθη των εποχικά απασχολουμένων που συνδέονται με την τουριστική κίνηση. Σημειωτέον δε ότι πολλοί από αυτούς ανήκουν στο ίδιο νοικοκυριό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης ολόκληρες οικογένειες. Σε αυτούς τους ανθρώπους η Κυβέρνηση απαντά με απελευθέρωση απολύσεων, με μειώσεις 20% στους μισθούς, με μονιμοποίηση μέτρων όπως η αναστολή εργασίας ή η εκ περιτροπής εργασία, που αποσυνθέτουν τα εργασιακά δικαιώματα και με παράταση του επιδόματος ανεργίας μέχρι και τον Σεπτέμβρη, λες και τον χειμώνα τα νησιά θα έχουν λεφτόδεντρα, ώστε να ζήσουν όλες αυτές οι οικογένειες. Η κυβέρνηση καταδικάζει σε μόνιμη κρίση και ανασφάλεια τους εργαζόμενους και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κάνοντας πραγματικότητα το σενάριο των απολύσεων και των λουκέτων.

Στον αντίποδα όλων αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ, με το Πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι, προτείνει για τις ιδιαίτερα πληγείσες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών, την κάλυψη από το κράτος κατά 40% του μισθού και κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ για τις υπόλοιπες την κάλυψη κατά 40% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, με υποχρέωση πληρωμής του υπολοίπου από τον εργοδότη. Για τις επιχειρήσεις που ακόμη παραμένουν κλειστές, η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτείνει την πλήρη κάλυψη μισθού και ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Τέλος, για όσους εποχικά εργαζόμενους δεν επαναπροσληφθούν, προτείνεται, εκτός από την παράταση του επιδόματος ανεργίας, να ενταχθούν στο εισόδημα έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει υψηλότερη εισοδηματική ενίσχυση και λαμβάνει υπόψη την ύπαρξη παιδιών στο νοικοκυριό του ανέργου.

 

Πιστεύετε ότι το 2020 είναι μεταβατική χρονιά κι από τού χρόνου ο τουρισμός θα επιστρέψει στα υψηλά επίπεδα;

Όπως έχω πει πολλές φορές, ο τουρισμός κάποια στιγμή θα επανέλθει, το ζήτημα όμως είναι τι τοπίο θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τότε. Η μεθόδευση της κυβέρνησης να μην στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στην αναδιάταξη του σκηνικού αφήνοντάς τους «μικρούς» της αγοράς- βορά στα μεγάλα συμφέροντα του κλάδου. Δεν είμαι σίγουρος, πως μετά από την εφαρμογή αυτών των νεοφιλελεύθερων μέτρων που σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αν ο ελληνικό τουρισμός θα παραμείνει έτσι όπως τον ξέρουμε ή θα εξαγοραστεί από κολοσσούς φέρνοντας άλλα εργασιακά καθεστώτα στα νησιά.

Η μεθόδευση της κυβέρνησης να μην στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στην αναδιάταξη του σκηνικού, αφήνοντάς τους «μικρούς» της αγοράς βορά στα μεγάλα συμφέροντα του κλάδου. 

 

Οι νησιώτες εκπέμπουν μηνύματα αγωνίας προς την κυβέρνηση, όμως φαίνεται πως τα μέτρα στήριξής τους έχουν περιορισμούς…

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση δεν άργησε μόνο να λάβει μέτρα για τον τουριστικό κλάδο αλλά και ό,τι ανακοίνωσε, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τα πραγματικά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νησιών. Από τη μια, τα χρηματοδοτικά εργαλεία του κ. Μητσοτάκη, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ θέτουν «τραπεζικά» κριτήρια για τους μικρομεσαίους και τους οδηγούν σε επιπλέον δανεισμό, αφήνοντας εκτός στήριξης την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Από την άλλη, το δήθεν πλαίσιο στήριξης των εργαζομένων, όπως το πρόγραμμα Συν- Εργασία, κάνει καθεστώς την ανεργία και την μισή εργασία. Τα μέτρα είναι ελλιπή, αναντίστοιχα με τις ανάγκες, δεν προστατεύουν από την ύφεση και οδηγούν σε κοινωνική κρίση και οικονομικό μαρασμό.

Τα νησιά και οι νησιώτες είναι σε απόγνωση, την ώρα που η κυβέρνηση αντί να χρησιμοποιεί με σχέδιο το μαξιλάρι των 37δισ. που ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω, παίζει κρυφτό χρηματοδοτώντας, με αδιαφανείς διαδικασίες, κολλητούς και κουμπάρους. Μετά από ό,τι περάσαμε με την πανδημία, δεν δίνουν μόνο τη χαριστική βολή οι νεοφιλελεύθερες εμμονές του κ. Μητσοτάκη. Το πολιτικό κράμα που χαρακτηρίζει την ΝΔ, από τη μια να τάσσεται συνεχώς στο πλευρό των μεγάλων συμφερόντων και από την άλλη να εκκολάπτει τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, καταστροφικό για τη χώρα.

 

Πιστεύετε ότι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε καταστήματα διασκέδασης είναι υπερβολικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στις διακοπές ο τουρίστας εγχώριος ή ξένος θέλει να “ξεφύγει”;

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η ύψιστη υποχρέωση. Σε αυτή την αρχή οφείλουμε όλοι και όλες να πειθαρχούμε. Η υγιής τουριστική επιχειρηματικότητα δεν είναι αυτή που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια Υγεία, δεν είναι αυτή που αψηφά τα μέτρα της επιστημονικής κοινότητας και δεν είναι αυτή που δίνει την εντύπωση πως στη χώρας μας, αν κάποιος πληρώσει αδρά, μπορεί να κάνει ένα υγειονομικό πανηγύρι. Υπό αυτή την έννοια, εικόνες με ασφυκτικά γεμάτα μαγαζιά σε πολυτελείς προορισμούς, που είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες, εκτός του ότι είναι ανεύθυνες και προσβάλλουν την τελευταία δίμηνη προσπάθεια του ελληνικού λαού, ναρκοθετούν παράλληλα το τουριστικό προφίλ της Ελλάδας με ανεπανόρθωτες συνέπειες για το μέλλον.

Όμως, δεν μπορώ να μην πάρω, αφορμή της ερώτησης σας, την ευκαιρία, και να πω ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, δεν εντάσσονται στην παραπάνω λογική. Και εξηγώ. Σε πολλά νησιά, οι ντόπιες μικρές επιχειρήσεις εστίασης παλεύουν να ξαναδουλέψουν, ενώ ακόμη αντιμετωπίζουν ζητήματα με τις παραχωρήσεις των κοινοχρήστων χώρων αλλά και με τη διαμόρφωση των τραπεζοκαθισμάτων. Ένα δυσβάσταχτο πρόστιμο ή μια εντολή για παύση λειτουργίας, τους δίνει τη χαριστική βολή. Θεωρώ ότι έχοντας όλοι υπόψη την αρχή που προανέφερα, αυτή της προστασίας της δημόσιας Υγείας και με μια καλή επικοινωνία ανάμεσα στις αρχές, στους Δήμους και στους καταστηματάρχες, και ο κόσμος θα νιώθει ασφαλής και δεν θα εξωθηθούν οι μικροί επιχειρηματίες σε αφανισμό.

Είναι τέτοιο το θράσος της κυβέρνησης, που αντί να εφαρμόσει ένα καθολικό και εξειδικευμένο σχέδιο υγειονομικής προστασίας των επισκεπτών, τολμά και δημοσιεύει ιεραρχική κατάταξη υγειονομικής επικινδυνότητας των νησιών της χώρας, δυσφημώντας τα και δίνοντας τους τη χαριστική βολή.

 

Από την άλλη βεβαίως εάν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό μπορεί η εξάπλωσή του να γίνει αυτή την φορά αντιστρόφως από τα νησιά προς τα αστικά κέντρα.

Σίγουρα υπάρχουν φόβοι για την πορεία της πανδημίας εν μέσω καλοκαιριού και αναμονής τουριστικών αφίξεων. Και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει όλοι μαζί- επισκέπτες και νησιώτες- να κερδίσουμε. Όμως σε αυτή την προσπάθεια, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί ξανά πίσω από την ατομική ευθύνη, ενώ σίγουρα δεν μπορούν να την σηκώσουν μόνοι τους οι νησιωτικοί Δήμοι και οι ξενοδόχοι, όπως προτάσσουν τα μέχρι τώρα κυβερνητικά σχέδια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν ορίστηκαν νοσοκομεία αναφοράς στα Δωδεκάνησα, ενώ παράλληλα οι δομές των νησιών δεν ενισχύθηκαν με υλικά προστασίας. Παράλληλα η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε έγκαιρα για την αγορά επιπλέον καψουλών μεταφοράς ασθενών με λοιμώδη νοσήματα και δεν εφάρμοσε ένα αξιόπιστο σύστημα μεταφοράς δειγμάτων. Τα νησιά ήταν ανοχύρωτα και δυστυχώς, ακόμη και μετά το lock down, δεν έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση.

Το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Υγείας πετάνε το μπαλάκι στα ίδια τα νησιά, την ώρα που τα έχουν αφήσει ανοχύρωτα από ιατρικό προσωπικό, δεν εξειδικεύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα των καταλυμάτων ανάλογα με τις υποδομές του κάθε νησιού και δεν μεριμνούν για τη στελέχωση και ενίσχυση των δομών υγείας. Και είναι τέτοιο το θράσος της κυβέρνησης, που αντί να εφαρμόσει ένα καθολικό και εξειδικευμένο σχέδιο υγειονομικής προστασίας των νησιών και των επισκεπτών, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας, τολμά και δημοσιεύει ιεραρχική κατάταξη υγειονομικής επικινδυνότητας των νησιών της χώρας, δυσφημώντας τα και δίνοντας τους τη χαριστική βολή.

 

Με τα πλοία της γραμμής τί γίνεται; Υπάρχει κάποια έκπτωση στα ναύλα ή κάποια επιδότηση των εισιτηρίων για τις εταιρίες;

Τα ζητήματα της ακτοπλοΐας έχουν δυο παραμέτρους. Μια αυτή της συγκοινωνιακής σύνδεσης των νησιών και μια αυτή της τουριστικής κίνησης. Τις μέρες της πανδημίας ζητούσαμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Ναυτιλίας να εφαρμόσει τις προτάσεις μας για αναδιαμόρφωση του ακτοπλοϊκού δικτύου  με κριτήρια την τακτικότητα των δρομολογίων και την εξυπηρέτηση των αναγκών τροφοδοσίας τους. Περαιτέρω η ακτοπλοΐα και άρα τα νησιά και οι ναυτεργάτες μας, έπρεπε να έχουν προστατευθεί μέσα από μια δέσμη μέτρων που θα εξασφαλίσει ότι την επόμενη μέρα θα έχουμε ένα λειτουργικό δίκτυο. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Σήμερα η συνδεσιμότητα των νησιών αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ενώ το Υπουργείο προχώρησε σε συμβάσεις με το ύψος αυτών να φτάνει μόνο το ποσό των 15 εκ. €, την ώρα που στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2020 υπάρχει η δυνατότητα υπογραφής επιπλέον συμβάσεων, περίπου 40 εκ €. Τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα ότι σε κάθε τομέα είναι ακατάλληλοι και ανησυχητικά επικίνδυνοι.

Αναφορικά τώρα με την τουριστική κίνηση στα νησιά, η Κυβέρνηση, πλην του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού το οποίο είναι μόνο 30 εκατ. ευρώ, δεν έχει δώσει κανένα άλλο κίνητρο για την στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, που τόσο έχουν ανάγκη τα νησιά. Εμείς, από την πλευρά μας, προτείνουμε ένα πακέτο 700 εκατ. ευρώ για τον εσωτερικό τουρισμό, με πενθήμερη διαμονή και επιδότηση του κόστους μεταφοράς (έτσι ώστε να επαρκούν οι μέρες να επισκεφθεί ο κόσμος και πιο μακρινούς προορισμούς εντός της Ελλάδας). Παράλληλα, καλούμε την Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο, αυτό το μόνιμο μέτρο που θεσπίσαμε για τη Νησιωτικότητα, ως εργαλείο για την τόνωση της κίνησης στα νησιά. Έτσι, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αφού τα ποσά μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του μέτρου, προτείνουμε να χορηγηθεί επιδότηση σε κάθε Έλληνα πολίτη για 2 εισιτήρια αλέ ρετούρ, με προορισμό τα νησιά.

Η κυβέρνηση, πλην του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού το οποίο είναι μόνο 30 εκατ. ευρώ, δεν έχει δώσει κανένα άλλο κίνητρο για την στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, που τόσο έχουν ανάγκη τα νησιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίζεται. Τι μηνύματα σάς στέλνει η κοινωνία;

Η κοινωνία, ιδίως αυτή την περίοδο, ακουμπά στον ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένει από αυτόν να αναδείξει το κλίμα ασφυξίας και αδιεξόδου που υπάρχει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το πράττει με όλες του τις δυνάμεις, προτείνοντας λύσεις και ζητώντας καίριες απαντήσεις για τα κενά στις πολιτικές της κυβέρνησης. Ο μετασχηματισμός του κόμματος δεν είναι μόνο δική μας ανάγκη. Είναι κυρίαρχα ανάγκη του κόσμου, για αυτό και μας λέει: «Αργείτε». Το συνέδριό μας θα είναι μια ηχηρή απάντηση στο πώς ένα κόμμα μπορεί να αλλάξει, να μεγαλώσει και να αποκτήσει σύγχρονα χαρακτηριστικά που θα ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες.

 

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να εμπλουτίσει την εικόνα του και με νέα πρόσωπα;

Η εικόνα δεν ξέρω τελικά πόσο ουσίας είναι, όταν το ζητούμενο είναι η πολιτική και η άσκηση ορθής διακυβέρνησης. Αν όμως με ρωτάτε για εισροή στελεχών, μελών και φίλων ή και για ευρύτερες συνεργασίες με συλλογικότητες και ρεύματα, τότε θα σας απαντήσω πως θεωρώ ότι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει ήδη κάνει και φυσικά υπάρχει χώρος για ακόμη περισσότερους-ες. Εμείς θέλουμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κομμάτι της κοινωνικής πλειοψηφίας και να μετουσιώσει τις αγωνίες του κόσμου. Ο προοδευτικός κόσμος ξεπερνά τα μεγέθη του ΣΥΡΙΖΑ και εμείς οφείλουμε να τον φέρουμε σε επαφή και γύρω από ένα πρόγραμμα ιδεών και πολιτικών, έτσι ώστε να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα.

 

Ποιο θα είναι το στοίχημα για το κόμμα σας το επόμενο διάστημα;

Ένα βασικό στοίχημα θα είναι να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μαζικές διαδικασίες σε καιρό πανδημίας. Αφήνοντας όμως στην άκρη αυτές τις αντικειμενικές δυσκολίες, το πραγματικό στοίχημα, κατά τη γνώμη μου είναι να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τον άλλο, μαζικό πόλο που ο κόσμος ακουμπά πάνω του την ελπίδα για επαναφορά της δημοκρατίας, της δίκαιης ανάπτυξης, της ισότητας, του κοινωνικού κράτους και της οχύρωσης των πολιτικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Αυτόν τον κόσμο δεν πρέπει και δεν μπορούμε να τον απογοητεύσουμε, δείχνοντας απρόθυμοι να κάνουμε μεγάλες τομές, τόσο στην κοινωνία, όσο και στο κόμμα αλλά και σε εμάς τους ίδιου.

Η κυβέρνηση καταδικάζει σε μόνιμη κρίση και ανασφάλεια τους εργαζόμενους και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κάνοντας πραγματικότητα το σενάριο των απολύσεων και των λουκέτων.

 

Σάς ενοχλούν προσωπικά οι εσωτερικές διαφωνίες όταν βγαίνουν προς τα έξω;

Το κόμμα μας ήταν πάντα και παραμένει πλουραλιστικό, ανοιχτό και με ελεύθερο το δικαίωμα της έκφρασης της αντίθετης άποψης. Μακριά από μένα κόμματα που κρύβουν τις διαφωνίες κάτω από το χαλί, για να μην χάσουν το δημόσιο προφίλ τους ή που με σκληρές διαδικασίες τις αποκεφαλίζουν, πριν καν μιλήσουν. Αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτός περιμένω, σε όποιες μορφές έρθουν, να παραμείνει.

Αυτό που με ενοχλεί όμως, γενικά, είναι ο μη σεβασμός σε καταστατικές και συλλογικές αποφάσεις, η προσπάθεια επιβολής ψευτο-διαιρέσων του τύπου «παλιοί και καινούργιοι» και η λογική ότι το κόμμα και κατ΄ επέκταση αυτή η Αριστερά μάς ανήκει. Οχήματα έκφρασής της είμαστε. Δικαιώματα ιδιοκτησίας δεν έχει κανείς. Ο Κάτων ο Τιμητής, άλλωστε, όπως και Προκρούστης, ανήκουν είτε στην μακρινή Ιστορία, είτε στη φαντασία.

 

Το σύνθημα της εξωστρέφειας, που έστειλε ο πρόεδρός σας, θεωρείτε ότι θα αγγίξει εν τέλει όλα τα στελέχη;

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα είναι κάλεσμα για την κοινωνία, είναι μήνυμα συστράτευσης, συμπόρευσης και ελπίδας μέσα στις μέρες που ζούμε και με φόντο όσα ζοφερά έρχονται στον ορίζοντα. Το ζήτημα δεν είναι το εγώ μας αλλά το εμείς. Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι προοδευτικοί άνθρωποι και ιδίως η νέα γενιά είναι οι συνοδοιπόροι μας, αυτούς καλούμε και για αυτούς το κόμμα είναι παραπάνω από ανοιχτό. Άρα, υπό αυτό το πρίσμα, αν κάποιος έχει «πιάσει» τις ανάγκες του κόσμου, αφουγκράζεται την κοινωνία και θεωρεί ότι η Αριστερά όσο πιο πλατιά είναι, τόσο πιο χρήσιμη μπορεί να γίνει, δεν χρειάζεται να πειστεί από τη ρητορική του Προέδρου. Βγαίνει εκεί έξω και ενώνεται με τον κόσμο. Σε διαφορετική περίπτωση, κάποιο εργαλείο γείωσης έχει χαθεί και αποτελεί πρόβλημα για τον ίδιο, όχι όμως και για το κόμμα.

 

Τι γνώμη έχετε για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ και για τις έντονες αντιδράσεις που το συνόδευσαν;

Νομίζω ότι το μήνυμα του spot είναι ξεκάθαρο. Μιλάει για παρουσιαστές, μεγαλοδημοσιογράφους, αμφίβολου περιεχομένου site ή και ανύπαρκτα. Ποιος βλέπει τον εαυτό του σε αυτές τις κατηγορίες και ποιος έχει τη μύγα; Σίγουρα όχι οι χαμηλά αμειβόμενοι δημοσιογράφοι, οι δημοσιογράφοι που δεν ανέχονται χειραγώγηση, οι δημοσιογράφοι που σέβονται την είδηση και τιμούν την δεοντολογία τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος από όλους έχει υπερασπιστεί τον ρόλο του δημοσιογράφου, την ελευθεροτυπία και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση. Δεν είναι μια συλλήβδην επίθεση στον κόσμο των ΜΜΕ. Να θυμίσω στην ΕΣΗΕΑ και σε ιδιωτικά κανάλια που τώρα κάνουν ότι θίγονται, πως ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε μέχρι τέλους τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, όταν κάποιοι τους έλεγαν κρατικοδίαιτους  και να θυμίσω επίσης, ότι τώρα με παρεμβάσεις μας στη Βουλή, στεκόμαστε δίπλα στο πλευρό των πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και κανείς δημόσια, από τους «τηλεοπτικούς» τους συναδέλφους, δεν έχει πει κουβέντα.

Το βίντεο αυτό αποτυπώνει την τωρινή πραγματικότητα και τσιγκλάει να βγουν στο φως τα στοιχεία μια δαπάνης ύψους 20 εκατ. ευρώ, εν μέσω πανδημίας, και με πολλά ερωτηματικά. Δημόσιο χρήμα δόθηκε σε Μέσα, χωρίς κριτήρια και με αδιαφανείς διαδικασίες. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά να δοθούν οι λίστες με τα ποσά στη δημοσιότητα και ο κ. Πέτσας και η κυβέρνηση κάνουν λες και τους ζητάμε τον οικογενειακό τους λογαριασμό. Όσο και να προσπαθήσουν να μαυρίσουν τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή να βγάλουν το spot μη πολιτικά ορθό, η αλήθεια είναι ότι πια η κοινωνία, μετά από 8 χρόνια κρίσης και μιας μειοψηφικής μεθοδευμένης δημοσιογραφίας που τερατούργησε τότε, είναι ψιλιασμένη και ξέρει τι έχει συμβεί. Ξέρει ότι πρόκειται για χειραγώγηση, για φίμωση και για βολή ενάντια στη Δημοκρατία με ενορχηστρωτή την ΝΔ σε στενή συνεργασία με τα μιντιακά και άλλα συμφέροντα.

Η κοινωνία, μετά από 8 χρόνια κρίσης και μιας μειοψηφικής μεθοδευμένης δημοσιογραφίας που τερατούργησε τότε, είναι ψιλιασμένη και ξέρει τι έχει συμβεί

 

Η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δώσει τα στοιχεία με τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ για την καμπάνια κατά του κορωνοιού. Πιστεύετε ότι θα αναγκαστεί να το κάνει;

Θεωρώ ότι μετά το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή που ζητά απαντήσεις για την διαφημιστική καμπάνια και μετά από την μεγάλη απήχηση που είχε το θέμα στην κοινή γνώμη, η κυβέρνηση θα συρθεί στο να δώσει τις λίστες και τα ποσά. Σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για μια καθαρή δημοκρατική εκτροπή και για την παραδοχή, από την πλευρά της ΝΔ, ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο μεγατόνων.

Πώς βλέπετε τις αποκαλύψεις στην Προανακριτική; Κατηγορείτε την κυβέρνηση για αντιπερισπασμό;

Αν μη τι άλλο, οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών είναι καταιγιστικές και μπορώ να πω ότι μας έκαναν λίγο «σοφότερους». Το ζήτημα είναι όμως, αν όσα λέγονται έχουν την ίδια βαρύτητα ή πατάνε με τον ίδιο τρόπο στην αλήθεια. Πρώτον, τελικά η ΝΔ «δεν έβγαλε» τις κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Στα όσα μεγαλόστομα έλεγε η κυβέρνηση, πήρε κόκκινη κάρτα, γιατί, όπως και εμείς είχαμε επισημάνει, κάτι τέτοιο θα θεωρείτο θεσμική εκτροπή, όπως αποφάνθηκε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, αφού οι μάρτυρες καλύπτονται από ένα συμπαγές νομικό πλαίσιο που προστατεύει την ανωνυμία τους. Δεύτερον, μάθαμε ότι στον κοινό λογαριασμό της κας. Ράικου, με τον σύζυγό της, η Novartis κατέθετε μηνιαία εμβάσματα, χωρίς να πάρουμε καμία πειστική απάντηση για το πώς και το γιατί. Τρίτον, μάθαμε ότι υπάρχει έγγραφο, που έχει κατατεθεί στην Προανακριτική και αφήνει υπονοούμενα για χρηματισμό του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, του κ. Παπασταύρου, ενώ αναφέρεται ευθέως το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού της ΝΔ. Τα χρήματα, δε, όπως σχολιάζεται από μέλη της επιτροπής, οδηγούν σε χρηματοδοτήσεις της ΝΔ για την προεκλογική περίοδο του 2015. Τα όσα φανερώνονται στην επιτροπή αποδεικνύουν με σαφήνεια ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μεγάλο και υπαρκτό, ότι υπάρχουν εκατοντάδες στοιχεία και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που το αποδεικνύουν, ότι υπήρξε μαύρο πολιτικό χρήμα, «αμαρτωλοί» λογαριασμοί, μίζες σε υπουργούς και προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας των Εισαγγελέων από τα κόμματα του πρώην δικομματισμού και τους συνεργούς τους. Σήμερα, σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού κατατέθηκε ένα λειψό ηχητικό με πολλά κενά, με πολλές τελίτσες και χωρίς απτά στοιχεία, παραποιώντας επί της ουσίας το νόημα του πραγματικού διαλόγου.

 

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός είναι τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ 

-Ad-