Ν. Βουδούρης: Ατυχήματα στα παιδιά το καλοκαίρι και πώς να τα αποφύγουμε

Καλεσμένος στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Στούντιο με θέα”, ήταν ο γνωστός παιδίατρος Νίκος Βουδούρης.

Ο γνωστός παιδίατρος και συντονιστής νεογνολογικού τμήματος του “Μητέρα” μίλησε για τα ατυχήματα στα παιδιά το καλοκαίρι και πως να τα αποφύγουμε.

Όπως είπε ο κ. Βουδούρης “το καλοκαίρι χαλαρώνουν οι ρυθμοί, τα παιδιά είναι σε ένα καινούριο και άγνωστο περιβάλλον, οπότε είναι πιο εκτεθειμένα σε κινδύνους”.

“Αν προσέξουμε το 90% των ατυχημάτων μπορούν να προληφθούν”, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια σημείωσε πως “στη θάλασσα και την παραλία θα πρέπει να υπάρχει κάποιος ενήλικας που να επιβλέπει”.

Αναλυτικά τι πρέπει να προσέξουμε σε όλη τη διάρκεια των διακοπών, σύμφωνα με τον γνωστό παιδίατρο

Αμάξι: Στο αμάξι το παιδί μέχρι δύο ετών – και σε ορισμένες χώρες μέχρι τεσσάρων – πρέπει να είναι δεμένο στο πίσω κάθισμα. με κάθισμα οπίσθιας κατεύθυνσης και μέχρι δεκατριών ετών πρέπει το παιδί γενικότερα να βρίσκεται στο πίσω κάθισμα.

Ξενοδοχείο/Σπίτι/Κατάλυμα: Ελέγχουμε τον χώρο, σκάλες (να έχουν κάποιο παρτάκι ασφαλείας), πρίζες, μπαλκόνια κλπ. Στη συνέχεια ελέγχουμε τον εξωτερικό χώρο, χόρτα, ακάλυπτοι χώροι, πηγάδια, στέρνες, αρδευτικά κανάλια (ανάλογα την περιοχή).

Παραλία: Στην θάλασσα, όπως είπαμε, χρειάζεται ένας επιβλέπων ενήλικας, χρειάζεται προσοχή στα ρεύματα όπως και στους κεραυνούς, όταν ξεκινά η βροχή τότε πρέπει να φύγουμε.

Θαλάσσια σπορ: Δεν πάμε κοντά στα ταχύπλοα, δεν βάζουμε τα παιδιά σε τζετ σκι.

Δηλητηριάσεις: Προσοχή στα φάρμακα, τις τροφές και τα αλλοιωμένα ή ληγμένα προϊόντα.

Αναφερόμενος γενικά σε όλα όσα χρειάζονται προσοχή, ο κ. Βουδούρης μίλησε και για τα αυτονόητα που όπως είπε δεν πρέπει να τα ξεχνάμε:

Κράνος και ειδικά παπούτσια στο ποδήλατο, σε ό,τι αφορά τις βουτιές προσοχή στα βράχια αλλά και στις ωτίτιδες, γκαζάκια, σπίρτα, αναπτήρες και τσιγάρα. Ειδικά τα τσιγάρα χρειάζονται προσοχή, τόνισε ο γνωστός παιδίατρος, καθώς τα αφήνουμε τριγύρω και μισή δόση να φάει το παιδί είναι θανατηφόρα. Σχετικά με τα εγκαύματα, όπως είπε, χρειάζεται καπέλο, γυαλιά, αντιηλιακό και άσπρα ρούχα.

Τέλος, ο γνωστός παιδίατρος δήλωσε ότι “πρέπει οι γονείς να μάθουν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, δύο μαθήματα απλά, γιατί οι κρίσιμες ώρες είναι τα πρώτα δευτερόλεπτα”.

Αναλυτικά όλα όσα είπε ο Νίκος Βουδούρης: