Ν. Βουδούρης: Κορονωϊός και πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο [MIS-C]

Μεγάλη έκταση έχει λάβει στα παιδιά το σοβαρό πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο Μis-C εξαιτίας του κορωνοϊού.

Το εν λόγω σύνδρομο είναι γνωστό σαν Καβασάκι εδώ και αρκετά χρόνια. Μια νοσογόνος οντότητα που δεν είχε διευκρινιστεί η προέλευση της. Με συμπτώματα που προβάλλει και το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που είναι επιπλοκή του κορωνοϊού στα παιδιά.

Στο Καβασάκι υπήρχαν πέντε χαρακτηριστικά. Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται και στο Mis-C. Είναι ένα πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που παρατηρείται 2 – 4 βδομάδες μετά τη νόσηση από κορωνοϊό.

Αν δεν αξιολογηθεί σωστά ή η προσβολή του είναι αιφνίδια και επιθετική μπορεί να είναι και θανατηφόρο.

Δεν έχει διαπιστωθεί από το εμβόλιο τέτοια επιπλοκή. Μάλιστα, είναι αυξημένα σε πρώτη φάση στην Αγγλία και στην Ιταλία τα κρούσματα.

Αν οι γονείς διαπιστώσουν ότι το παιδί μετά τη νόσηση από κορωνοϊό περίπου στη 2η με 4η εβδομάδα παρουσιάζει ξανά συμπτώματα όπως πυρετός, εμετός, διάρροια ή εύκολη κόπωση και πόνο στην κοιλιά, να απευθυνθούν στο νοσοκομείο ή στο γιατρό τους και να προχωρήσουν σε ένα έλεγχο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (MIS-C)

Σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C) είναι ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτή την κατάσταση το Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό.
Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ή κρίσιμης Covid-19, ωστόσο, παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Στα μικρά παιδιά που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι.
Παράλληλα, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορωνοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.

*Ακολουθήστε το Νίκο Βουδούρη στο Facebook