Για τις πιο συχνές ιώσεις της εποχής, τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζονται και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Βουδούρης, Παιδίατρος και Συντονιστής του Νεογνολογικού Τμήματος Ορόφων ΜΗΤΕΡΑ.
Αρχικά, όπως ανέφερε σχεδόν 8 στα 10 παιδιά είναι άρρωστα αυτή την περίοδο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σχολεία που είναι σχεδόν άδεια.
Ποιες είναι οι ιώσεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά αυτή την περίοδο
- Γρίπη
Πρώτη έρχεται η γρίπη Α και Β μαζί με τις υποομάδες, ανέφερε ο κ. Βουδούρης. Μάλιστα όπως εξήγησε ο λόγος που κάποιος μπορεί να περνάει την γρίπη Α ενώ την έχει ξανά περάσει είναι επειδή εκεί μέσα είναι για παράδειγμα η Η1Ν1, η Η3Ν2 και άλλες κατηγορίες.
Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης είπε πως αν το έχεις κάνει είναι πολύ πιθανό να νοσήσεις, η αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου είναι γύρω στο 60-70% ωστόσο το περνάς ήπια και περνάς τελείως αθώα τα συμπτώματα.
- RSV
Στη συνέχεια είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) ο οποίος ταλαιπωρεί τα μικρά παιδιά και κυρίως τα πρόωρα καθώς κάνει την βρογχιολίτιδα με την οποία πέφτει το οξυγόνο των παιδιών, έχουν βήχα, δύσπνοια, ταχύπνοια, δεν μπορούν να φάνε.
- Covid
Ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ όμως όπως αναφέρει ο γνωστός παιδίατρος έχει υποχωρήσει σχετικά καθώς υπερκαλύπτεται από την γρίπη.
- Αδενοϊοί, Ρινοϊοί, Κοξάκι, Ρότα
Τέλος είναι οι αδενοϊοί, οι ρινοϊοί και ο ιός Κοξάκι ο οποίος κάνει πληγές στο στόμα, στα χέρια και τα πόδια. Επίσης ο Ρότα ιός που δημιουργεί γαστρεντερικές διαταραχές.
Γιατί αυτή την εποχή αρρωσταίνουν πιο συχνά τα παιδιά
Όπως εξήγησε ο κ. Βουδούρης τα παιδιά αρρωσταίνουν πιο συχνά αυτή την εποχή επειδή οι χώροι είναι κλειστοί και δεν αερίζονται και ταυτόχρονα υπάρχουν και τα πάρτι της Αποκριάς. Το πικ της χρονιάς στη νοσηρότητα είναι γύρω στην Καθαρά Δευτέρα.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν δουν τα πρώτα συμπτώματα
Αν το παιδί έχει βήχα ή μύξες οι γονείς πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο και να πάρουν οδηγίες. Αν έχει πυρετό πρέπει να του δώσουν αντιπυρετικά. Επίσης σημαντικό σύμπτωμα είναι το ρίγος. Αν το παιδί έχει μπούκωμα τότε χρειάζεται φυσιολογικό ορό στη μύτη.
Πότε πότε πρέπει οι γονείς να πάνε το παιδί στο νοσοκομείο
Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι αν το παιδί είναι υποτονικό, άτονο, δεν τρώει, έχει δύσπνοια, χαλάει το χρώμα του, βγάζει εξανθήματα ή έχει υψηλό πυρετό που όταν πέφτει το παιδί δεν ζωηρεύει.
Ύπνος και καλή διατροφή
Σχετικά με την πρόληψη ο κ. Βουδούρης είπε ότι εκτός του να αερίζονται οι χώροι και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, πολύ βασικά είναι ο ύπνος και η διατροφή. Όπως ανέφερε στον ύπνο παράγονται κάποιες δυνατές ορμόνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Σε ό,τι αφορά την διατροφή τα χορταρικά και τα φρούτα έχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία ενισχύουν την άμυνα και το ανοσοποιητικό.
Αναφερόμενος στις βιταμίνες είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να τις δίνουν οι γονείς στα παιδιά με το παραμικρό. Τα παιδιά μπορούν να πάρουν βιταμίνες από τα φρούτα.
Δείτε όλα όσα είπε ο κ. Βουδούρης: