Ν. Βουδούρης: Συμβουλές για να διαλέξεις το σωστό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Μια απ’ τις σημαντικότερες υποχρεώσεις που έχετε ως γονιός είναι να κρατάτε το παιδί σας ασφαλές όταν βρίσκεται σ’ ένα όχημα.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες μικρά παιδιά χάνονται ή τραυματίζονται σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα, προκαλώντας οδύνη και ανείπωτο πόνο στην οικογένεια. Η νούμερο 1 αιτία θανάτου για παιδιά από 1-14 ετών είναι τα τροχαία!

Το κάθισμα είναι απαραίτητο από την πρώτη στιγμή μετά την έξοδό μας απ’ το μαιευτήριο έως και την ηλικία των 12 ετών. ( Νόμος 2696)

Ο νωτιαίος μυελός των μωρών και των νηπίων (είναι αυτός που μεταφέρει κινητικές εντολές από τον εγκέφαλο προς το σώμα και βρίσκεται μέσα στην σπονδυλική στήλη) δεν αντέχει την μεγάλη διάταση και έτσι μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά ή να σπάσει τελείως, καταλήγοντας σε κινητικά προβλήματα, παράλυση ή και θάνατο.

Ενώ στους ενήλικες αυτή η διάταση μπορεί να φτάσει μέχρι και 5 εκατοστά (φανταστείτε μια εμπρόσθια σύγκρουση), στα παιδιά είναι μόλις 0,6 εκατοστά! Τα καθισματάκια που κοιτάνε πίσω εξασφαλίζουν ότι το κεφάλι, ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη του παιδιού σας παραμένουν όσο γίνεται ευθυγραμμισμένα και, άρα, αποτρέπουν τα επικίνδυνα τεντώματα της σπονδυλικής στήλης.

Η σωστή χρήση των καθισμάτων ασφαλείας αυτοκινήτου συμβάλλει στην ασφάλεια των παιδιών. Όμως, επειδή υπάρχουν πολλά διαφορετικά καθίσματα στην αγορά, πολλοί γονείς δυσκολεύονται να επιλέξουν.

Ο τύπος του καθίσματος που χρειάζεται το παιδί σας εξαρτάται από πολλά πράγματα κυρίως από την ηλικία, το μέγεθος και τις αναπτυξιακές ικανότητες του παιδιού σας.

Βρέφη και νήπια—Καθίσματα με όψη προς τα πίσω

Όλα τα βρέφη και τα νήπια θα πρέπει να μεταφέρονται σε ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου που βλέπει προς τα πίσω – για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα – μέχρι να φτάσουν στο ανώτερο βάρος ή ύψος που επιτρέπεται από τον κατασκευαστή του κάθε καθίσματος. Ιδανικά συστήνεται τα παιδιά να κάθονται στραμμένα προς τα πίσω μέχρι την ηλικία των 2 ετών ή και περισσότερο.

Τύποι καθισμάτων με όψη προς τα πίσω

Υπάρχουν τρεις τύποι καθισμάτων που κοιτούν προς τα πίσω: μόνο με όψη προς τα πίσω , τα μετατρεπόμενα και όλα σε ένα.

1) Καθίσματα μόνο προς τα πίσω:
-Χρησιμοποιούνται για βρέφη περίπου έως 11-16 κιλά και ύψος έως 65-90cm , ανάλογα με το μοντέλο.
-Συνήθως συνοδεύεται από βάση που μπορεί να μείνει στο αυτοκίνητο.
!!! Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για το ταξίδι του παιδιού (όχι για ύπνο, τάισμα ή οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός του οχήματος) !!!

2) Μετατρεπόμενο κάθισμα (διπλής κατεύθυνσης):
– Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όψη προς τα πίσω και, αργότερα, να «μετατραπεί» σε στραμμένη θέση προς τα εμπρός για μεγαλύτερα παιδιά. Ωστόσο, τα μετατρεπόμενα καθίσματα είναι πιο ογκώδη από τα βρεφικά καθίσματα και δεν διαθέτουν λαβές μεταφοράς ή ξεχωριστές βάσεις και έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν στο αυτοκίνητο.
-Πολλά έχουν υψηλότερα όρια σε βάρος (έως 18-23 kg) και ύψος από εκείνα των καθισμάτων που κοιτούν μόνο προς τα πίσω, ένα χαρακτηριστικό που κάνει τα μετατρεπόμενα καθίσματα ιδανικά για μεγαλύτερα μωρά και νήπια.
!!! Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για το ταξίδι ενός παιδιού (όχι για ύπνο, τάισμα ή οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός του οχήματος) !!!

3) Κάθισμα all-in-one:
-Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όψη προς τα πίσω, προς τα εμπρός ή ως ενισχυτικό τοποθέτησης ζώνης. Αυτό σημαίνει ότι το κάθισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερο από το παιδί σας καθώς μεγαλώνει.
-Συχνά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχετε ότι ταιριάζουν στο όχημα ενώ είναι στραμμένα προς τα πίσω.
-Δεν έχετε την άνεση μιας λαβής μεταφοράς ή ξεχωριστής βάσης. Ωστόσο, μπορεί να έχουν υψηλότερα όρια σε βάρος προς τα πίσω (έως 18-23 kg) και ύψος από εκείνα των καθισμάτων που κοιτάζουν μόνο προς τα πίσω, ένα χαρακτηριστικό που κάνει τα καθίσματα όλα σε ένα ιδανικά για μεγαλύτερα μωρά και νήπια.

ΤΙ ΓIΝΕΤΑΙ ΑΝ ΤΑ ΠOΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟY ΑΓΓIΖΟΥΝ ΤΟ ΠIΣΩ ΜEΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘIΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΧHΜΑΤΟΣ;

Αυτή είναι μια συχνή απορία των γονέων, αλλά δεν πρέπει να τους προκαλεί ανησυχία. Τα παιδιά είναι ευέλικτα και μπορούν πάντα να βρουν εύκολα μια άνετη θέση. Οι τραυματισμοί στα πόδια είναι πολύ σπάνιοι σε αυτή τη θέση.

Παιδιά σχολικής ηλικίας – ενισχυτικά καθίσματα

Όλα τα παιδιά, ηλικίας από 8 έως 12 ετών των οποίων το ύψος περνά το 1,40m θα πρέπει να χρησιμοποιούν ενισχυτικό κάθισμα με αποτέλεσμα η ζώνη να είναι στο σωστό ύψος .

Όλα τα παιδιά κάτω των 13 ετών πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα και αν είναι δυνατόν στη μέση του πίσω καθίσματος ( για μεγαλύτερη ασφάλεια έναντι των πλαγιομετωπικών συγκρούσεων) .

Ως γενική οδηγία, ένα παιδί δεν χρησιμοποιεί πλέον κάθισμα όταν:

– Φτάσει στο μέγιστο βάρος ή ύψος που επιτρέπεται για το κάθισμά του.
– Οι ώμοι του βρίσκονται πάνω από τις σχισμές της επάνω ζώνης.
– Οι κορυφές των αυτιών του έχουν φτάσει στην κορυφή του καθίσματος.

Μεγαλύτερα παιδιά-ζώνες ασφαλείας

Οι ζώνες ασφαλείας είναι κατασκευασμένες για ενήλικες. Τα παιδιά θα πρέπει να μένουν σε κάθισμα έως ότου οι ζώνες ασφαλείας ενηλίκων εφαρμόζουν σωστά.

Χρήση ζώνης ασφαλείας

Μια ζώνη ασφαλείας ενηλίκου εφαρμόζει σωστά όταν:

-Η ζώνη ώμου βρίσκεται στη μέση του στήθους και του ώμου, όχι στο λαιμό .
-Το παιδί σας είναι αρκετά ψηλό ώστε να κάθεται στην πλάτη του καθίσματος του οχήματος με τα γόνατά του λυγισμένα πάνω από την άκρη του καθίσματος χωρίς να γέρνει και μπορεί να παραμείνει άνετα σε αυτή τη θέση καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Άλλα σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψιν όταν χρησιμοποιείτε ζώνες ασφαλείας περιλαμβάνουν:

-Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν σφίγγει τη ζώνη ώμου κάτω από το μπράτσο ή πίσω από την πλάτη του. Αυτό αφήνει το πάνω μέρος του σώματος απροστάτευτο και προσθέτει επιπλέον χαλαρότητα στο σύστημα της ζώνης ασφαλείας, θέτοντας το παιδί σας σε κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού σε σύγκρουση ή σε απότομο φρενάρισμα.
-Μην επιτρέπετε ποτέ σε κανέναν να «μοιράζεται» τις ζώνες ασφαλείας. Όλοι οι επιβάτες πρέπει να έχουν τα δικά τους καθίσματα ασφαλείας αυτοκινήτου ή ζώνες ασφαλείας.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ένα κάθισμα αυτοκινήτου το οποίο:

-Είναι πολύ παλιό ή δεν φέρει ετικέτα με την ημερομηνία κατασκευής και τον αριθμό μοντέλου. Χωρίς αυτά, δεν μπορείτε να ελέγξετε εάν το κάθισμα έχει ανακληθεί.
-Έχει εμφανείς ρωγμές πάνω του.
-Δεν συνοδεύεται από οδηγίες. Χρειάζεστε να ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν το κάθισμα. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες στους ιστοτοπους του κατασκευαστή ή επικοινωνώντας με τον κατασκευαστή.
-Λείπουν εξαρτήματα. Τα μεταχειρισμένα καθίσματα ασφαλείας αυτοκινήτου συχνά έρχονται χωρίς σημαντικά εξαρτήματα. Επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να προμηθευτείτε τα σωστά ανταλλακτικά.
-Μη χρησιμοποιείτε καθίσματα που έχουν υποστεί μέτρια ή σοβαρή σύγκρουση. Τα καθίσματα που υπέστησαν μικρή σύγκρουση μπορεί να εξακολουθούν να είναι ασφαλή στη χρήση, αλλά ορισμένοι κατασκευαστές καθισμάτων ασφαλείας αυτοκινήτου συνιστούν την αντικατάσταση του καθίσματος μετά από οποιοδήποτε ατύχημα, ακόμη και μικρό.

→ Σημαντικές υπενθυμίσεις ←

◊ Γίνε σωστό πρότυπο. Φροντίστε να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας σας. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να αποκτήσει δια βίου τη συνήθεια να φοράει τη ζώνη του.
◊ Βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι μεταφέρουν το παιδί σας χρησιμοποιούν το σωστό κάθισμα ή ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου σε κάθε ταξίδι, κάθε φορά.
◊ Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας μόνο μέσα ή γύρω από τα αυτοκίνητα και να κλειδώνετε το όχημά σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

–> Οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις μπορεί να συμβεί όταν ένα παιδί μένει μόνο του μέσα ή γύρω από ένα όχημα. Ένα παιδί μπορεί:
– Να πεθάνει από θερμοπληξία γιατί οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν σε θανατηφόρα επίπεδα μέσα σε λίγα λεπτά.
– Να στραγγαλιστεί από τα ηλεκτρικά παράθυρα, τις ζώνες ασφαλείας, τις ηλιοροφές ή άλλο αξεσουάρ του αυτοκινήτου.
– Να θέσει το όχημα σε κίνηση και να χτυπήσει με ταχύτητα το όχημα.

◊ Να διαβάζετε και να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή για το κάθισμα ασφαλείας του αυτοκινήτου σας.

◊ Κάντε τακτικά διαλείμματα:
– Είναι σημαντικό για εσάς και το μωρό σας να κάνετε ένα διάλειμμα κάθε 2-3 ώρες εάν οδηγείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάθε 4-6 ώρες το βράδυ για να αλλάξετε πάνες ή λερωμένα ρούχα ή να ταΐσετε το μωρό σας.
– Μην επιχειρήσετε ποτέ να θηλάσετε σε κινούμενο αυτοκίνητο.
– Πριν βγείτε στο δρόμο, να είστε προετοιμασμένοι και να γνωρίζετε πού βρίσκονται τα βενζινάδικα και οι στάσεις ανάπαυσης στο δρόμο.

Συμπέρασμα:

Η σωστή χρήση των καθισμάτων ασφαλείας αυτοκινήτου συμβάλλει στην ασφάλεια των παιδιών! Ο τύπος του καθίσματος που χρειάζεται το παιδί σας εξαρτάται από πολλά πράγματα κυρίως από την ηλικία, το μέγεθος και τις αναπτυξιακές ικανότητες του παιδιού σας.

Το πότε είναι έτοιμο το νήπιο σας να κάτσει με ασφάλεια κοιτώντας μπροστά, διαφέρει από νήπιο σε νήπιο.

Σαν μπούσουλα όμως, (όπως αναφέρουν και οι νέες μελέτες) μπορούμε να έχουμε ότι μόνο το 50% των παιδιών ηλικίας κάτω των 3 ετών είναι ασφαλή να ταξιδέψουν κοιτώντας μπροστά, ενώ το άλλο 50% χρειάζεται και άλλο χρόνο.

Οδηγούμε με ασφάλεια και προσοχή , τηρώντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για να διασφαλίσουμε την υγεία και την αρτιμέλεια τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας!!

*Ακολουθήστε το Νίκο Βουδούρη στο Facebook