Ν. Βουδούρης: Τραυματισμός στο κεφάλι – Πότε ανησυχούμε;

Πολλοί γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι όλα τα νεογέννητα πρέπει να γεννιούνται τέλεια, με μικρά στρογγυλά κεφαλάκια.

Σε πολλά μωρά και κυρίως εκείνα που υπομένουν πολύωρους τοκετούς- παρατηρείται συχνά το σχήμα του κεφαλιού τους να παίρνει διάφορα σχήματα , να μοιάζει περισσότερο με κώνο παρά με ωραία στρογγυλή μπάλα.

Εάν περάσετε τα δάχτυλά σας πάνω από το κρανίο του νεογέννητού σας, μπορεί επίσης να νιώσετε μερικές ραβδώσεις κατά μήκος των περιοχών όπου οι οστέινες πλάκες του κρανίου έχουν επικαλυφθεί. Εν ολίγοις, τα ελαφρώς παραμορφωμένα κεφάλια είναι αρκετά συνηθισμένα αμέσως μετά τη γέννηση.

Τις επόμενες εβδομάδες τα οστά του κρανίου του μωρού σας σχεδόν σίγουρα θα στρογγυλοποιηθούν και οι ραβδώσεις θα εξαφανιστούν.

✅ Η διεθνής σύσταση για τη θέση ύπνου του μωρού είναι ανάσκελα, με σκοπό την αποφυγή του συνδρόμου του αιφνίδιου θανάτου. Έτσι το μωρό σας περνά πολύ χρόνο ανάσκελα με αποτέλεσμα να δημιουργείται επίπεδη κεφαλή, γνωστής ως πλαγιοκεφαλία.

Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση συστήνεται 3 φορές τη μέρα μέχρι ένα τέταρτο την φορά να βάζουμε το παιδί μπρούμυτα .

“Το μαλακό σημείο”

Θα παρατηρήσετε μία έως δύο περιοχές στο κεφάλι του μωρού σας που φαίνεται να στερούνται οστικής προστασίας. Αυτά τα μαλακά σημεία, που αναφέρονται ως «fontanelles» ή «πηγές» , είναι φυσιολογικά κενά στο κρανίο ενός νεογέννητου που θα επιτρέψουν στον εγκέφαλο του μωρού σας να αναπτυχθεί γρήγορα σε όλη τη διάρκεια των πρώτων χρόνων και θα τον προστατέψουν σε περίπτωση ατυχήματος στο κεφάλι.

⚠️ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ⚠️

Σχεδόν όλα τα παιδιά σε διάφορες φάσεις της ζωής τους χτυπούν στο κεφάλι.

Ενώ οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι μικρού βαθμού και δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές ακόμα και μετά από ένα μικρό χτύπημα.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ ενός τραυματισμού στο κεφάλι που χρειάζεται μόνο μια παρηγορητική αγκαλιά και ενός τραυματισμού που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα! (Αυτά αναφέρονται σε παιδιά άνω των 2 ετών.)

🔘 Τι πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου έχει τραυματισμό στο κεφάλι αλλά δεν χάνει τις αισθήσεις του;

Για οτιδήποτε περισσότερο από ένα ελαφρύ χτύπημα στο κεφάλι, θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό του παιδιού σας, στον οποίο πρέπει να περιγράψετε πώς και πότε συνέβη και πώς αισθάνεται το παιδί .

α) Εάν το παιδί είναι σε εγρήγορση και ανταποκρίνεται, τότε ο τραυματισμός στο κεφάλι θεωρητικά είναι ήπιος και συνήθως δεν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις .

β) Είναι φυσιολογικό το παιδί σας να κλαίει από πόνο ή το σοκ μετά το χτύπημα, αλλά αυτό δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 10-15 λεπτά.

γ) Μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσετε μια κρύα κομπρέσα για 15 λεπτά για να βοηθήσετε να μειωθεί το πρήξιμο και στη συνέχεια να παρακολουθήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας.

🔘 Τι γίνεται αν υπάρχουν αλλαγές στην κατάσταση του παιδιού μου;

Εάν υπάρχουν αλλαγές στην κατάσταση – συμπεριφορά του παιδιού σας, καλέστε αμέσως τον γιατρό του παιδιού σας. Μπορεί να χρειαστεί να πάτε το παιδί στο ιατρείο ή απευθείας στο νοσοκομείο.

► Τα ακόλουθα είναι σημάδια ενός πιο σοβαρού τραυματισμού:

❗️ Ένας συνεχής πονοκέφαλος ή ζάλη, που επιδεινώνονται
❗️ Διαταραχές στην ομιλία ή σύγχυση
❗️ Μεγάλη ευερεθιστότητα και διέγερση
❗️ Εμέτους πάνω από 3-4 φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα , μια ώρα περίπου
❗️ Δυσκολία στο περπάτημα
❗️ Διαρροή αίματος ή υδαρούς υγρού από τη μύτη ή τα αυτιά
❗️ Δυσκολία στο ξύπνημα ή υπερβολική υπνηλία
❗️ Άνισο μέγεθος στις κόρες των ματιών
❗️ Διπλή ή θολή όραση
❗️ Σπασμοί
❗️ Δυσκολία στην αναγνώριση οικείων ανθρώπων
❗️ Αδυναμία ή δυσκολία να κουνήσει ένα χέρι ή ένα πόδι

🔘 Τι γίνεται αν το παιδί μου χάσει τις αισθήσεις του;

Εάν το παιδί σας χάσει τις αισθήσεις του, καλέστε το 166. Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν ειδικές εξετάσεις το συντομότερο δυνατό για να διαπιστωθεί πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός.

Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι φυσιολογικά, θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά το παιδί σας .

Εάν πάρετε το παιδί σας στο σπίτι και η κατάστασή του αλλάξει, καλέστε αμέσως τον γιατρό του γιατί μπορεί να χρειαστεί περισσότερη φροντίδα.

🔘 Τι είδους εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν; Πού γίνονται;

Ακτινογραφίες και αξονική τομογραφία ( αξονική τομογραφία ) είναι ένας ειδικός τύπος ακτινογραφίας που δίνει μια άποψη του εγκεφάλου και του κρανίου. Είναι ανώδυνη και διαθέσιμη σχεδόν σε κάθε νοσοκομείο.

🔘 Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας ακτινογραφίας κεφαλής και της αξονικής τομογραφίας;

Οι ακτινογραφίες μπορούν να δείξουν κατάγματα (σπασίματα οστών) του κρανίου, αλλά δεν δείχνουν εάν υπάρχει εγκεφαλική βλάβη.

Οι αξονικές τομογραφίες μπορούν να δείξουν πιθανή εγκεφαλική βλάβη και μπορεί να βοηθήσουν στον καθορισμό της σοβαρότητας του τραυματισμού.

🔘 Τι γίνεται αν το παιδί μου χειροτερέψει ενώ το παρακολουθούν στο σπίτι;

Εάν το παιδί σας χειροτερέψει, καλέστε το 166. Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί επίσης να μιλήσει με έναν ειδικό ή να εισάγει το παιδί σας στο νοσοκομείο για πιο προσεκτική παρακολούθηση.

► Καλέστε το γιατρό του παιδιού σας ή επιστρέψτε στο νοσοκομείο εάν το παιδί σας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

🔸 Εμετό πάνω από 2 ή 3 φορές
🔸 Κλάμα χωρίς σταματημό
🔸 Έχει επιδεινούμενο πονοκέφαλο
🔸 Φαίνεται πιο άρρωστο
🔸 Δυσκολεύεται να περπατήσει, να μιλήσει ή να δει
🔸 Μειώνεται ο βαθμός επικοινωνίας
🔸 Αυξάνεται η υπνηλία ή είναι δύσκολο να ξυπνήσει
🔸 Σπασμούς
———————————————————————-
📍 Εάν είναι όλα καλά και το παιδί πάει για ύπνο, συστήνεται να το ελέγχετε και να το ξυπνάτε κάθε 2 έως 3 ώρες για να δείτε αν αντιδρά φυσιολογικά.
📍 Σε κάθε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ή όταν υπάρχει υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά τότε πρέπει να έλθετε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας ή να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο.
📍 Να αποφεύγει τη σωματική κόπωση.
📍 Να ακολουθήσει ελαφρύ διαιτολόγιο.
📍 Να μην καταπονεί τα μάτια πχ τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια.
📍 Σε όλες τις περιπτώσεις, τα χτυπήματα στο κεφάλι θα πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον 24-48 ώρες μετά τον τραυματισμό, για αποκλεισμό κάθε πιθανής επιπλοκής, αλλά και για παροχή άμεσης ιατρική περίθαλψης, αν χρειαστεί.

-Ad-