The European Union flag inside the atrium during an EU summit at the European Council building in Brussels, Monday, June 17, 2024. The 27 leaders of the European Union gather in Brussels on Monday evening to take stock of recent European election results and begin the fraught process of dividing up the bloc's top jobs, but they will be playing their usual political game with a deck of reshuffled cards. (AP Photo/Omar Havana)

Να κλείσει γρήγορα η κατανομή των ευρωπαϊκών αξιωμάτων επιθυμεί η Αθήνα – Στόχος να προχωρήσει μπροστά η ευρωπαϊκή μηχανή

Να κλείσει το συντομότερο δυνατό το θέμα με την κατανομή των ευρωπαϊκών αξιωμάτων στην ΕΕ επιθυμεί η Ελλάδα προκειμένου να πάρει μπρος και πάλι η ευρωπαϊκή μηχανή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για πολλές ώρες διαπραγματευόταν με τους ομολόγους του ως ένας από τους δυο διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν υπήρξαν αντιρρήσεις για τα πρόσωπα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, του Αντόνιο Κόστα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και της Κάγια Κάλας για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ αλλά περισσότερο εμπόδια τεχνικού χαρακτήρα. Η ελληνική πλευρά δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη ότι όλα θα αποφασιστούν στο τέλος του μήνα στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε φτάνοντας στις Βρυξέλλες ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο την κατανομή των θέσεων και τα πρόσωπα, αλλά πρωτίστως τις πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία. Πλέον με την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός αρχίζει να υλοποιεί αυτό που προανήγγειλε στους υπουργούς του μετά τον ανασχηματισμό επιδιώκοντας μια δυναμική επανεκκίνηση.

Η αρχή θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 18.30 καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με αντικείμενο το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Μια σύσκεψη στο πλαίσιο του στόχου για αποτελεσματικότερο κράτος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε πει: «Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί. Δεν γίνεται να περιμένουμε τόσο χρόνο για να πάνε να διοριστούν οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας, πρέπει κάτι να κάνουμε. Είναι πρώτη προτεραιότητα για εμένα αυτό το ζήτημα».

Αύριο ο πρωθυπουργός ξεκινά κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία με πρώτο το Ανάπτυξης γιατί είναι η αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της ακρίβειας. Παράλληλα, την επόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.