«Ναι» στο Πάσχα στο χωριό & στο άνοιγμα της εστίασης… χθες, λέει ο Μ. Δερμιτζάκης

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού για το Πάσχα, την ανησυχία για τις επιπτώσεις των «κορωνοπάρτι», αλλά και τον προβληματισμό για τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα δίκοπο μαχαίρι. Υπάρχει ένα ρίσκο να γίνει μια μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα και να πάει ο κόσμος στα χωριά του, αλλά είναι και ρίσκο τα μεγάλα αστικά κέντρα να μείνουν όπως είναι, με μεγάλη πυκνότητα πολιτών, που θα ψάξουν τρόπους για να βρεθούν μαζί. Δεν ξέρω αν θα είναι διαθέσιμα τα self-tests για όλους, ώστε να κάνουν τεστ για να κανονίσουν συναντήσεις. Δεν είναι σίγουρο ότι η μία λύση είναι καλύτερη από την άλλη. Προσωπικά θα προτιμούσα να φύγει ο κόσμος, να διασπαρεί στην Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα αστικά κέντρα», είπε ο κ. Δερμιτζάκης για την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού για το Πάσχα.

Απαντώντας στο αν θα έπρεπε οι εμβολιασμένοι να μπορούν να κινηθούν διαφορετικά από τους υπόλοιπους, ο ίδιος είπε ότι «Πρέπει να υπάρχει προσοχή στο τι ελευθερίες δίνουμε στους εμβολιασμένους, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους, γιατί αυτό δημιουργεί κοινωνικές αδικίες. Δεν έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικίες».

«Νομίζω ότι η Ελλάδα διάλεξε να ακολουθήσει ένα μοντέλο περιορισμού και απαγόρευσης σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Στο πρώτο στάδιο ήταν λογικό. Αυτό που δεν κάναμε μετά, και δεν το έκανε και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, είναι να βάλουμε τον κόσμο στη διαδικασία να μάθει πώς να λειτουργεί με συστάσεις και όχι με απαγορεύσεις, και να κάνει τις επιλογές του ώστε να μειωθεί η μετάδοση. Επειδή δεν υπήρχε η λογική της σύστασης, χάθηκε η δυνατότητα της έντονης ατομικής ευθύνης», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Η Ελβετία που έχει μείνει πολύ πιο ανοιχτή όλο αυτό το διάστημα, φτάνει να βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα σε νεκρούς με την Ελλάδα. Η ισορροπία που βρέθηκε από το Δεκέμβριο και μετά ήταν να απαγορευτούν κάποια πράγματα, αλλά να υπάρχει εύρος επιλογών. Το click-away λειτουργούσε καθ’ όλη τη διάρκεια», εξήγησε ο ίδιος.

Αναφορικά με τον προβληματισμό για τα κορωνοπάρτι στις πλατείες, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι «Τα κορωνοπάρτι δεν είναι ευχάριστα. Σίγουρα θα υπάρχουν μεταδόσεις, δεν ξέρω αν θα είναι μαζικές ή θα είναι μικρή η επιβάρυνση από αυτά. Δε θέλω να δαιμονοποιήσω όλη τη νεολαία που βρίσκεται σε τεράστια πίεση. Πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα αποσυμπιέσουμε την κατάσταση. Αν είχαμε ανοίξει την εστίαση 3-4 εβδομάδες νωρίτερα, που μπορούσαμε να το κάνουμε, δε θα υπήρχε αυτή η μεγάλη πίεση στους νέους να κάνουν κάτι τέτοιο».

Μιλώντας, τέλος, για τον προβληματισμό γύρω από τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι «Οι αποφάσεις στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Οι παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες, και το όφελος για τους εμβολιασμένους είναι πολύ μεγαλύτερο. Η πιθανότητα να πάθε κάποιος σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το να πάθει κάτι από το εμβόλιο. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη επιλογή το να κάνεις το εμβόλιο, και της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Εγώ στους δικούς μου ανθρώπους που έχουν αυτές τις επιλογές λέω να πάνε να το κάνουν. Ανησυχώ για αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν ακόμα, παρά το ότι είχαν την επιλογή ηλικιακά. Για να έχουμε προστασία το φθινόπωρο, χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων. Ο κορωνοϊός θα ξαναέρθει εάν οι εμβολιασμένοι είναι 40-50%».

-Ad-