Ναυάγιο Πύλου: Αθώοι οι 9 κατηγορούμενοι – Τι υποστήριξε το δικαστήριο

Αθώοι κηρύχτηκαν από το δικαστήριο και οι 9 Αιγύπτιοι κατηγορούμενοι για το πολύνεκρο Ναυάγιο της Πύλου καθώς δήλωσε αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, καθώς η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα.

Αναρμόδιο για το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου το 2023, δήλωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας με αποτέλεσμα οι 9 Αιγύπτιοι να αφεθούν ελεύθεροι. Το δικαστήριο κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση και πρόκληση ναυαγίου και τους κήρυξε αθώους. Η απόφαση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί το κλίμα έξω απο τα δικαστήρια ήταν επεισοδιακό. Υπήρξε ένταση μεταξύ ΜΑΤ και του μπλοκ του ΠΑΜΕ που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δυο ατόμων, ενώ έγιναν και 3 προσαγωγές. Ένταση σημειώθηκε και με τον Θεόδωρο Δρίτσα πρώην Υπουργό και στέλεχος Νέας Αριστεράς, τον οποίο οι αστυνομικές δυνάμει μαζί και με άλλους διαδηλωτές δεν τους αφήνουν να περάσουν προς τα δικαστήρια.

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Γαζούλης, η απόφαση εκδόθηκε έπειτα απο αίτημα των συνηγόρων των εννέα Αιγυπτίων για αναρμοδιότητα του ελληνικού δικαστηρίου. Κατέθεσαν δυο λιμενικοί ως μάρτυρες και οι δυο υποστήριξαν ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας κάτω απο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπου θα δικάζονταν εννιά Αιγύπτιοι ως διακινητές του μοιραίου αλιευτικού σκάφους Ανδριάνα που στις 14 Ιουνίου πέρυσι τα ξημερώματα είχε ναυαγήσει 102 ναυτικά μίλια νότια της Πύλου παρασύροντας στο βυθό έναν άγνωστο μέχρι και σήμερα αριθμό ανθρώπων. Σύμφωνα με τους 104 επιζώντες ο αριθμός των επιβαινόντων σε αυτό το μοιραίο σκάφος ήταν μεγαλύτερος και ίσως ξεπερνούσε τους 600.