Η άρνηση των μπλόκων να προσέλθουν στη συνάντηση πυροδότησε ένταση, με την κυβέρνηση να μιλά για προσχήματα και μικρή μειοψηφία που μπλοκάρει τις λύσεις.
Μέσα σε λίγες ώρες κατέρρευσε ο προγραμματισμένος διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για ξεκάθαρη προσπάθεια αποφυγής της συζήτησης από πλευράς εκπροσώπων των μπλόκων.
Αφορμή στάθηκε η απόφαση του συντονιστικού των 57 μπλόκων, αργά το βράδυ, να μην προσέλθει στη συνάντηση. Από την κυβερνητική πλευρά τονίζεται ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε θετική στάση για διάλογο, ωστόσο –όπως επισημαίνεται– η σύνθεση της αντιπροσωπείας χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για να τιναχτεί η διαδικασία στον αέρα.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η υπομονή τόσο της κυβέρνησης όσο και της κοινωνίας έχει πλέον εξαντληθεί. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για όσους επιλέγουν την επαναστατική γυμναστική», ξεκαθαρίζοντας πως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για αγρότες και κτηνοτρόφους θα εφαρμοστούν κανονικά, ενώ σε περίπτωση κλιμάκωσης κινητοποιήσεων, αρμόδιες θα είναι αποκλειστικά οι Αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 6 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης συγκεκριμένης εκπροσώπησης και σαφών αιτημάτων. Σαράντα ημέρες αργότερα, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι αποκαλύφθηκαν διαφορετικές σκοπιμότητες από πλευράς ορισμένων εκπροσώπων των μπλόκων, άσχετες με τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
«Όποιος πιστεύει στο δίκαιο των αιτημάτων του, προσέρχεται στον διάλογο», υπογραμμίζουν, επισημαίνοντας ότι η τελευταία πρόσκληση έγινε το απόγευμα της Κυριακής και αφορούσε δύο διαφορετικά ραντεβού με τον πρωθυπουργό, ώστε να ικανοποιηθούν διαφωνίες μεταξύ ομάδων εκπροσώπων.
Στο Μαξίμου τονίζουν ότι από την αρχή είχαν τεθεί σαφείς κανόνες για έναν λειτουργικό και ουσιαστικό διάλογο, με ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων τους 20 εκπροσώπους, όριο που θεωρείται απαραίτητο για μια παραγωγική συζήτηση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέδειξε ευελιξία, αποδεχόμενο αύξηση του αριθμού έως τους 25, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, σε μια μικρή μειοψηφία που –όπως αναφέρουν– αξιοποιεί τον αγροτικό αγώνα για προσωπικές ή εξωθεσμικές επιδιώξεις.
Παρά το αδιέξοδο, στις 15:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων που έχουν ήδη αποστείλει λίστα 20 συμμετεχόντων. Την ίδια ώρα, παραμένει ανοιχτό κάλεσμα προς όσους επιμένουν στις κινητοποιήσεις να προσέλθουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο διάλογος αποσκοπεί στη στήριξη των περίπου 600.000 ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και όχι στην εξυπηρέτηση προσωπικών ή κομματικών επιδιώξεων.
















