ΝΔ: Το παρασκήνιο της συνεδρίασης των 5 ωρών – Τα «καρφιά», τα μηνύματα Μητσοτάκη και η ομιλία Τασούλα που τελικά… δεν έγινε

Θερμό ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Τριάντα επτά βουλευτές τοποθετήθηκαν σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ υπήρχαν και πιο σκληρές στα όρια του επιθετικού τοποθετήσεις όπως εκείνες των Μάριου Σαλμά και Γιώργου Βλάχου.

Σύμφωνα με τη στήλη «Θεωρείο» της εφημερίδας Καθημερινή, η πιο επιθετική ομιλία ήταν του Μάριου Σαλμά, η οποία προκάλεσε και την άμεση αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Σαλμάς, που ήταν ο μοναδικός με πολύ επικριτικό ύφος απέναντι στον πρωθυπουργό προσωπικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για στήριξη των ολιγοπωλίων και τον κ. Μητσοτάκη πως κυβερνάει «με πέντε συνεργάτες που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια». Εκεί ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε έντονο ύφος πως «δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους».

Όταν ο πρωθυπουργός είπε πως δεν δέχεται τέτοιες αιχμές, οι βουλευτές του κόμματος τον χειροκρότησαν εν συνόλω, δείχνοντας με αυτή την κίνηση ότι άλλο η κριτική και άλλο η εμπάθεια. Το χειροκρότημα έδειξε, όμως, και κάτι ακόμη: οι συμπάθειες του Σαλμά στην Κ.Ο. είναι μάλλον είδος προς εξαφάνιση.

Μία από τις πιο σκληρές τοποθετήσεις, ωστόσο, έκανε και ο Γιώργος Βλάχος. Ο βουλευτής Αν. Αττικής, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, σημείωσε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έκανε την περίφημη διεύρυνση, στα τέλη του ’70, έφερε στη Ν.Δ. προσωπικότητες όπως ο Μητσοτάκης και ο Κανελλόπουλος, ενώ σήμερα έχουν κυβερνητικές θέσεις «κάτι τυχάρπαστοι από το ΠΑΣΟΚ». Ακόμη και οι βουλευτές που συμφωνούσαν, δεν πίστευαν στα αυτιά τους με την αψύτητα της τοποθέτησης.

Κυρίαρχο θέμα που έθεσαν οι βουλευτές πάντως ήταν το ιδεολογικό στίγμα, με την κριτική να εστιάζει τόσο σε πολιτικές που «δεν έχουν σχέση με την παράταξη», όπως είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ ένα ακόμη θέμα που τέθηκε μετ’ επιτάσεως ήταν οι αλαζονικές συμπεριφορές πολλών υπουργών, αλλά και η καλύτερη αντιμετώπιση θεμάτων καθημερινότητας.

Οι τοποθετήσεις
Συνολικά τοποθετήθηκαν 37 βουλευτές, με τον πρωθυπουργό να είναι παρών και στις πέντε ώρες της συνεδρίασης, να ακούει προσεκτικά και ενίοτε να παρεμβαίνει. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» σχολίασε τη διεύρυνση, σημειώνοντας πως αυτή δεν μπορεί να σημαίνει «μετάλλαξη της παράταξης», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για συρρίκνωση της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και σε φαινόμενα αλαζονείας υπουργών, αναφέροντας τη γνωστή παροιμία «χαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετάνε όταν ξεπεζέψεις».

Στο θέμα της Προεδρίας αναφέρθηκε ο Θάνος Πλεύρης, λέγοντας πως πρέπει να βρεθεί ένα πρόσωπο που ενώνει, ενώ σημείωσε πως «ο γάμος πλήγωσε πολλούς βουλευτές και κυρίως τη βάση μας, που έχει αξιακή σχέση με την παράταξή μας και όχι πελατειακή, όπως συνέβαινε στο ΠΑΣΟΚ», εστιάζοντας στους πανηγυρισμούς «ειδικά από πρόσωπα που βάσει του θεσμικού τους ρόλου πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν τους Ελληνες».

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έθεσε το θέμα της αποϊδεολογικοποίησης και τις αμφιβολίες των πολιτών εάν οι πολιτικές της κυβέρνησης τους αφορούν. Επίσης έθιξε το θέμα της αναδιοργάνωσης του κόμματος και της δημιουργίας ενός πολιτικού κέντρου που θα συζητάει πολιτικά ζητήματα, καθώς γι’ αυτά τα θέματα δεν μπορεί να έχουν λόγο μόνο όσοι έχουν διοριστεί από τον πρωθυπουργό. Ο Νικήτας Κακλαμάνης «απάντησε» στον πρωθυπουργό, που είχε πει νωρίτερα πως αξιοποιεί την Κ.Ο., λέγοντας πως πέντε χρόνια δεν έχει βγάλει κανέναν εξωκοινοβουλευτικό υπουργό –τους οποίους μάλιστα χαρακτήρισε αλαζόνες–, ενώ άσκησε κριτική και σε γενικούς γραμματείς που επαίρονται πως κυβερνάνε τα υπουργεία.

Ίδια κριτική άσκησε και ο Θόδωρος Καράογλου, μιλώντας για «ιδεολογικό ευνουχισμό» και προτάσσοντας το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Παράλληλα έκανε λόγο για «αμετακίνητους, μονιμοποιημένους και παντογνώστες υπουργούς». Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Γιάννης Ανδριανός, που έθιξε επίσης το θέμα του γάμου των ομοφύλων και εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και εκλογικής βάσης της Ν.Δ. Ο Μίλτος Χρυσομάλλης είπε πως δεν αντιλαμβάνεται το μήνυμα «πάμε μπροστά», ενώ άσκησε κριτική και στα επινίκια που έγιναν το βράδυ της ψήφισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Ο Νότης Μηταράκης από την πλευρά του ζήτησε ο επόμενος ΠτΔ να προέρχεται από τη Ν.Δ., ενώ είπε ότι θα κριθούμε από την κοινωνία, όχι από τα εξέλ. Ο Κώστας Βλάσσης επισήμανε πως ο κόσμος λέει πως το μήνυμα δεν έχει ληφθεί, ενώ ο Γιώργος Στύλιος εστίασε στους αγρότες και στην ολιγωρία των πληρωμών. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου είπε ότι «ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έπληξε τον αξιακό μας κώδικα».

Η ομιλία Τασούλα που δεν έγινε…
Ο Κώστας Τασούλας είχε ετοιμάσει μια ομιλία στη χθεσινή ΚΟ της ΝΔ, την οποία τελικά δεν έκανε ποτέ, αφού «δεν χρειάστηκε». Όπως έλεγε, η ομιλία του ήταν ενωτική, αλλά το κλίμα ουδέποτε ξέφυγε από το επιτρεπτό, με τους διαφωνούντες βουλευτές να κρατάνε ψηλά το επίπεδο, σύμφωνα με το «Θεωρείο» της Καθημερινής.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη- «Όχι σε μικρή και φοβική Ν.Δ.»
Να βάλει τέλος στη συζήτηση περί στροφής στο Κέντρο ή στα Δεξιά, αλλά και στα περί επιστροφής στις ρίζες, επιχείρησε, από πλευράς του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του ομιλία στη χθεσινή Κ.O., τονίζοντας ουσιαστικά πως η πολιτική διεύρυνσης θα συνεχιστεί, απέναντι σε όσους θέλουν την περιχαράκωση. «Έχουμε ένα χρέος, να χαράξουμε έναν καθαρό ορίζοντα και να μείνουμε μακριά από σύννεφα που θολώνουν το τοπίο, όπως δήθεν ψευτοδιλήμματα περί δήθεν στροφής προς το Κέντρο, προς τα Δεξιά», είπε, τονίζοντας πως «ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά».

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμυνόμενος της τακτικής που έχει ακολουθήσει από την αρχή όταν ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ., είπε πως σήμερα το κόμμα του είναι «μακριά από ξεπερασμένες ταμπέλες, που στην εποχή μας μάλλον έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους». Όσον αφορά στις νουθεσίες περί επιστροφής στις ρίζες, ο πρωθυπουργός απάντησε με σαφήνεια πως «δεν τις αρνηθήκαμε ποτέ», αν όμως «το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται, ενώ όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε δικαιώνουν και εκείνες τον ρόλο τους», καταλήγοντας πως «βαδίζουμε στον χρόνο ανανεώνοντας τη σκέψη μας και το δυναμικό μας, λέγοντας “όχι” σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική Ν.Δ.».

Ως κατακλείδα μάλιστα όλων των παραπάνω ο κ. Μητσοτάκης θύμισε πως η Ν.Δ. με αυτή την τακτική «κέρδισε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις». Τέλος, ανέφερε πως δεν δέχεται κουβέντα «για τον πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξής μας», υπενθυμίζοντας τον φράχτη στον Εβρο, τις νέες φρεγάτες, τις ισχυρές συμμαχίες, τα Rafale.

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειπε και το κομμάτι της αυτοκριτικής, η οποία ωστόσο, όπως είπε, «δεν πρέπει να είναι αφορμή για αδιέξοδη εσωστρέφεια, ούτε για πολιτικές επιδιώξεις». Ο πρωθυπουργός εστίασε στην ακρίβεια, η οποία όπως είπε «έκανε ζημιά στην κυβέρνηση», ενώ αναφέρθηκε και «σε πρωτοβουλίες που απομάκρυναν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους», χωρίς να κατονομάσει πάντως αυτή τη φορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού παραδέχθηκε τη μεγάλη αποχή που ήταν η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης, τη χαρακτήρισε «ηχηρή αναμονή» για να συναντηθεί ξανά η Ν.Δ. με ψηφοφόρους, που ενώ την είχαν στηρίξει, δεν την ψήφισαν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την αυτοκριτική έκανε λόγο και για «άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που μπορεί να απομάκρυναν κάποιους νέους φίλους μας», αλλά και για «ανεπάρκειες, αδυναμίες και αφωνία για ζητήματα που έπρεπε να μιλήσουμε πιο έντονα, τα οποία επέτρεψαν να μεγεθυνθεί μια προπαγάνδα της αντιπολίτευσης». Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές εξήρε τη συμβολή τους, ενώ τους κάλεσε να είναι έτοιμοι «ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε θέση». Εστειλε ωστόσο και ένα αυστηρό μήνυμα λέγοντας πως θα υπάρξει εξέταση των ποσοστών ανά περιοχή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να πει πως το Μαξίμου θα δει ποιοι βοήθησαν και ποιοι όχι.

Ο πρωθυπουργός πάντως έστειλε έμμεσο μήνυμα και στους υπουργούς, προεξοφλώντας πως θα ακουστούν παράπονα για κλειστές πόρτες υπουργών τα οποία «εν πολλοίς θα είναι δικαιολογημένα και θέλουμε να τα γνωρίσουμε για να παρεμβαίνουμε». Τέλος, έκανε εκτενή αναφορά στο κυβερνητικό έργο και προανήγγειλε εκλογές το 2027.