Νέα Αγχίαλος: Πύρινο μέτωπο στις Μικροθήβες – Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών

Σε συναγερμό εξακολουθούν να βρίσκονται οι Πυροσβεστικές Αρχές, η Πολεμική Αεροπορία, αλλά και οι εθελοντές εξαιτίας της δραματικής εξέλιξης της φωτιάς στη Μαγνησία, η οποία περίπου στις 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) προκάλεσε τις απανωτές εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης.

Μάλιστα, οι φλόγες μέχρι και αργά το βράδυ έκαιγαν στα 100 μέτρα απόσταση από την Εθνική Οδό στο ύψος του Αερινού.

Ολη τη νύχτα θα εξακολουθούν οι επιχειρήσεις κατάσβεσης, αν και ο άνεμος δεν είναι σύμμαχος καθώς υπάρχουν συνεχείς εναλλαγές της έντασης που φέρνουν και τις ανεπιθύμητες αναζωπυρώσεις στα μέτωπα.

Παρά τις ενισχυμένες δυνάμεις που επιχειρούν από χθες, οι πυρκαγιές δεν υποχωρούν και νέα μέτωπα ξεπηδούν κάθε λίγη ώρα.

Οι φλόγες έχουν περάσει από περιοχές όπως οι: Νέα Αγχίαλος, Κατήραγας, Σέσκλο, Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, Βελεστίνο, Πλάτανος Αλμυρού, Περιοχή ΣΟΒΕΛ Αλμυρού, Άγιος Γεώργιος Φερών, Γλαφυρές, ενώ απείλησαν πολλές ακόμα.

Τρόμος σε όλη τη Μαγνησία από τις εκρήξεις

Το απόγευμα, οι εκρήξεις που σημειώθηκαν περίπου 6-7 χιλιόμετρα μακριά (στην περιοχή Καράμπα) από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου προκάλεσαν πανικό στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα τεράστιο θερμικό φορτίο και μανιτάρια φωτιάς και καπνού στον ουρανό σε συνδυασμό με εκκωφαντικές εκρήξεις που έγιναν αισθητές ακόμα και σε απόσταση άνω των 30 χιλιομέτρων, δημιούργησαν ένα σκηνικό χάους.

Άμεσα οι Αρχές δημιούργησαν μία «κόκκινη ζώνη» απαγόρευσης κυκλοφορίας προσπαθώντας να εκκενώσουν σταδιακά τη Νέα Αγχίαλο σε μια ακτίνα τουλάχιστον τριών χιλιομέτρων. Τόσο η ΕΛΑΣ, όσο και το 112 έδωσαν εντολή στους κατοίκους και τους τουρίστες της περιοχής για να αποχωρήσουν είτε από στεριά, είτε από θάλασσα. Την ίδια ώρα, ενδεικτικό της επικινδυνότητας της κατάστασης, δόθηκε εντολή να μετασταθμεύσουν τα F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό περισσότερα από 130 άτομα απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης και πολλά περισσότερα μέσω του οδικού δικτύου.

Περίπου 2.500 κόσμος στον Εκθεσιακό Πολυχώρο

Ο δήμος Βόλου λόγω των δύσκολων καταστάσεων που επικρατούν στη Νέα Αγχίαλο διατηρεί ανοιχτό τον Εκθεσιακό Πολυχώρο στο Πεδίον του Άρεως για να φιλοξενηθούν όσοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση των οικισμών.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του ο δήμος Βόλου αναφέρει ότι «όσοι δεν έχουν καταλύματα μπορούν να κατευθύνονται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ή και να διοχετευθούν και να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής, που διαθέτουν ελεύθερα δωμάτια». Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 2.500 είναι οι κάτοικοι και τουρίστες που χρειάστηκαν να φιλοξενηθούν, καθώς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σπίτια και ξενοδοχεία.

Οι κρίσιμες επόμενες ώρες

Η πρώτη κίνηση από την πλευρά του Πυροσβεστικού Σώματος είναι να εκτοξεύσουν ψυκτικό υγρό προς την αποθήκη για παν ενδεχόμενο, για λόγους ασφαλείας και αφού περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες, τότε θα γίνει η προσέγγιση ώστε να υπολογιστεί το μέγεθος της καταστροφής σε αυτή την αποθήκη πυρομαχικών για τα F-16 Block 50 και Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για μία «τυποποιημένη» διαδικασία βάσει πρωτοκόλλου για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας γίνονταν έκτακτες εργασίες, ακόμη και αποψίλωσης σε ορισμένα σημεία, ώστε να αποφευχθεί ο παραμικρός νέος κίνδυνος για μία από τις κεντρικότερες βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.