Νέα αναδρομικά – Ποσά, ποιοι και πότε θα τα λάβουν (πίνακες)

Σχέδιο πληρωμής αναδρομικών με δόσεις για μία 5ετία μελετάται από την κυβέρνηση, ανάλογα με το εύρος των δικαιούχων που θα προσδιορίζει η τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο ή και αργότερα.

Θεωρείται δεδομένο -ακόμη και για στελέχη του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας- ότι η
απόφαση θα καθορίζει το διάστημα των αναδρομικών από Ιούνιο 2015 έως Μάιο 2016, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Σε αυτό το 1Ομηνο ή 11μηνο οι συνταξιούχοι δεν θα έπρεπε να έχουν υποστεί τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012, καθώς και την περικοπή των Δώρων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις διότι οι εν λόγω περικοπές είχαν κριθεί αντισυνταγματικές πάλι από το ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015, χωρίς όμως να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Για το διάστημα από Μάιο 2016 και μετά, οι δικαστές φέρονται κατά πληροφορίες να ακυρώνουν την οποιαδήποτε επιστροφή αναδρομικών θεωρώντας ότι οι αντισυνταγματικές μειώσεις «ενσωματώθηκαν»  στον επανυπολογισμό των συντάξεων, τον οποίο οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν ως συνταγματικό.

Επομένως, το κενό διάστημα είναι το 1Ομηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, γιατί δεν υπάρχει νόμος που να δικαιολογεί τις παράνομα επιβληθείσες περικοπές.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έχουν ένα πλάνο πληρωμών που βασίζεται στο περίσσευμα από την πρόσθετη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού με το 0,5% του ΑΕΠ που ψηφίστηκε φέτος. Το ποσοστό αυτό
αντιπροσωπεύει ένα ποσό της τάξης των 982 εκατ. ως 1,1 δια ευρώ ετησίως από το 2020 ως και το 2024, εκ των οποίων τα 500 με 550 εκατ. ευρώ προορίζονται (δεσμεύτηκαν) για τις αυξήσεις συντάξεων με τον νέο νόμο (4670) και τα άλλα 600 εκατ. είναι το περίσσευμα που θα μπορούσε να πληρώσει τα αναδρομικά
σε 5 ετήσιες δόσεις.

Δείτε τους πινακες:

Περισσότερες πληροφορίες στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

-Ad-