Νέα απειλή από το Νότο – Κίνδυνος περικύκλωσης της Ελλάδας

Σε τουρκικό κλοιό κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα αν οι εξελίξεις στη Λιβύη συνεχίσουν να είναι θετικές για το καθεστώς Σαράτζ το οποίο στηρίζεται με κάθε μέσο από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ υποχωρούν και οι δυνάμεις του αντιπάλου του κατέλαβαν με την αεροπορική υποστήριξη τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar την αεροπορική βάση Al-Watiya στα δυτικά της Λιβύης. Σε αυτή τη βάση οι πληροφορίες λένε ότι το καθεστώς Ερντογάν σχεδιάζει να μετασταθμεύσει μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με την «Real News».

Η δημιουργία τουρκικής βάσης στη Λιβύη είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα που θα βρεθεί να αντιμετωπίζει ένα ακόμη μέτωπο προκλήσεων από τον Νότο. Η Τουρκία προς το παρόν έχει στείλει στη Λιβύη μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar με τα οποία βομβαρδίζει στόχους των δυνάμεων του Χαφτάρ. Πολλά από αυτά καταρρίφθηκαν από ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που έχουν στη διάθεσή τους οι δυνάμεις του Χαφτάρ. Η Τουρκία που κατασκευάζει μόνη της αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα αντικατέστησε άμεσα.

Ωστόσο έχει δείξει την πρόθεσή της να έχει ακόμη πιο έντονη αεροπορική παρουσία στη Λιβύη. Πριν από μερικές ημέρες τουρκικά F-1 6 πέταξαν από τουρκικό έδαφος μέχρι τα παράλια της Λιβύης και παρέμειναν στον αέρα επί επτά ώρες ανεφοδιαζόμενα από ιπτάμενα τάνκερ. Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι έκαναν άσκηση αλλά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο για επιχείρηση βομβαρδισμού δυνάμεων του Χαφτάρ η οποία ματαιώθηκε λόγω της ύπαρξης των ρωσικών αντιαεροπορικών.

Αν η Τουρκία πατήσει πόδι στη Λιβύη φτάνοντας στο σημείο να χρησιμοποιεί και αεροπορική βάση, ένα ακόμη μέτωπο ανάλογο με αυτό που αντιμετωπίζει στο Αιγαίο θα προκύψει στον εναέριο χώρο μεταξύ Κρήτης και Λιβύης. Η περιοχή αυτή μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο από όλους καταγγέλλεται αλλά φαίνεται ότι παρ όλα αυτά παράγει αποτελέσματα, είναι ήδη το νέο πεδίο ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.

Είναι προφανές ότι η δημιουργία ενός ακόμη μετώπου σε ουρανό και θάλασσα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη φθορά στις Ενοπλες Δυνάμεις που καλούνται να διαχειριστούν σοβαρές προκλήσεις σε ένα μέτωπο που ξεκινά από τον Εβρο και φτάνει στις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Ο κίνδυνος περικύκλωσης της Ελλάδας από την τουρκική απειλή είναι υπαρκτός αλλά η Ελλάδα έχει ακόμη δύο ισχυρά στηρίγματα στην περιοχή. Το ένα είναι το Ισραήλ και το δεύτερο η Αίγυπτος. Ειδικά με τη δεύτερη βρίσκεται σε συζητήσεις για την ΑΟΖ και μάλλον θα πρέπει η Αθήνα να κινηθεί γρήγορα γιατί είναι γνωστό ότι το Κάιρο δέχεται κατά καιρούς έντονες πιέσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ, να αλλάξει την εχθρική του στάση έναντι του καθεστώτος Ερντογάν.

Περισσότερες πληροφορίες στην εφημερίδα «Real News»