Nέα Δημοκρατία: Κλειστές δομές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ή «ξερονήσια»;

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των γαλάζιων στελεχών που αρχίζει να βλέπει θετικά την πιθανότητα μετεγκατάστασης προσφύγων/μεταναστών σε βραχονησίδες και μικρά, ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου.

Και το ενδιαφέρον είναι ότι οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου δεν προέρχονται αποκλειστικά από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος – αν και παραμένει το πιο ισχυρό μπλοκ – καθώς μεταξύ αυτών είναι και στελέχη που διακρίνονται για τον ήπιο και μετριοπαθή πολιτικό τους λόγο.

Το σκεπτικό όσων καλοβλέπουν μία τέτοια εξέλιξη, και συγκεκριμένα τη μετεγκατάσταση προσφύγων/μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά του Δυτικού Αιγαίου ( με το σκεπτικό ότι είναι πιο κοντά στην Ηπειρωτική Ελλάδα ), στηρίζεται σε ένα (βάσιμο) σενάριο και δύο παραδοχές.
Το σενάριο, που τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί έντονα και ως πληροφορία, θέλει την Αθήνα να είναι σε εγρήγορση για ενδεχόμενη προβοκάτσια των Τούρκων στο Αιγαίο, με πρόσχημα πιθανή διάσωση μεταναστών/προσφύγων στα παράλια βραχονησίδων και άλλων ακατοίκητων νησιών.

Οι παραδοχές στις οποίες στηρίζουν την άποψή τους οι βουλευτές της ΝΔ που στηρίζουν το σενάριο, είναι οι εξής:

Oτι οι τοπικές κοινωνίες αρχίζουν και βλέπουν όλο και πιο αρνητικά την παραμονή, έστω και σε κλειστά κέντρα, προσφύγων και μεταναστών, μετά την κλιμάκωση της επιθετικής στρατηγικής Ερντογάν και τα όσα καθημερινά διαδραματίζονται στον Εβρο.
Και ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και μια τέτοια λύση θα πρόσφερε άμεση ανακούφιση.

Υπέρ αυτής της λύσης έχει ταχθεί εδώ και μέρες ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής Λέσβου και στενός πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ανάλογες θέσεις πήρε χθες και ένας άλλος στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Μάλιστα ο κ. Αθανασίου έχει αναδείξει το νησάκι Τοκμάκια κοντά στη Λέσβο ως τον καλύτερο τόπο για τη δημιουργία κλειστής δομής προκειμένου να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για κλειστές δομές στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Στον αντίποδα, άλλα γαλάζια στελέχη, όπως πχ η Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μία τέτοια προοπτική, καθώς εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι από τη «μουσουλμανοποίηση» ακατοίκητων ελληνικών νησιών, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει όλο και πιο σαφείς τις επεκτακτικές του ορέξεις, είναι μεγάλοι.

Στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ στο προσκήνιο, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε «δεν αποκλείουμε τίποτα σε αυτή τη χρονική συγκυρία.
Ιδωμεν…