Νέα Δημοκρατία: Οι κινήσεις μετά την άρση προστασίας της α’ κατοικίας

Τρόπους περιορισμού των κοινωνικών και πολιτικών παρενεργειών από την πλήρη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση.

Μέσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι η συνέχιση της επιδότησης των δόσεων των στεγαστικών δανείων και μετά την κατάργηση της προστασίας για την πρώτη κατοικία, και μάλιστα με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δανειολήπτες σε αυτά.

Ένα άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι να λαμβάνουν τα νοικοκυριά που θα χάσουν το σπίτι τους ένα στεγαστικό επίδομα για το σπίτι που θα ενοικιάζουν ανάλογα με την οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση. Το ύψος του επιδόματος, ωστόσο, όσο και τα ακριβή κριτήρια παραμένουν ασαφή.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και το μόνο που θεωρείται βέβαιο, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών προσώπων που θα ενσωματώσει όλα τα υπάρχοντα εργαλεία και ταυτόχρονα θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών.

Για να κατορθώσει η κυβέρνηση να δώσει επίδομα στέγης σε όσους χάνουν την πρώτη τους κατοικία, θα πρέπει να προστεθούν στα σχετικά κονδύλια και αυτά που σήμερα προβλέπονται για την κρατική επιδότηση του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, για δανειολήπτες που εντάσσονται στον νόμο και πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Όπως διαβεβαιώνουν από την κυβέρνηση, η φιλοσοφία του νέου πτωχευτικού φυσικών προσώπων είναι να εξαντληθεί κάθε περιθώριο πριν ο οφειλέτης χάσει το σύνολο της περιουσίας του.

Σε πρώτη φάση θα προβλέπεται εξωδικαστική προσπάθεια διευθέτησης στην οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα αναζητούν μεταξύ τους τη λύση μέσω της αναδιάρθρωσης και της ρύθμισης του χρέους του οφειλέτη και σε αυτή τη φάση ο οφειλέτης θα υποχρεούται να συναινέσει στη ρευστοποίηση της περιουσίας του.

Ωστόσο, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας ή του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη δεν καλύπτει το σύνολο των χρεών, ο οφειλέτης θα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και με αίτησή του να ζητήσει την πτώχευσή του. Το δικαστήριο θα μπορεί μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας να αποφασίσει την πλήρη διαγραφή οφειλών δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία. Τα χρέη που θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο θα αφορούν χρέη τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ ή τρίτους.

Στο τραπέζι, ωστόσο, βρίσκονται και διάφορες ακόμα προτάσεις, όπως μία διαδικασία διαιτησίας από νομικούς, όχι όμως από δικαστήριο. Στη διαιτησία, οι δύο πλευρές θα καταθέτουν στοιχεία και προτάσεις και θα γίνεται μία διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του μεσολαβητή με στόχο να καταλήξουν σε μία δεσμευτική συμφωνία. Αν δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, θα συνεχίζεται η διαδικασία της πτώχευσης με τη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.