Νέα Δημοκρατία: Το στοίχημα με τα κλειστά κέντρα – Οι επιτάξεις και οι διαμαρτυρίες

H κυβέρνηση επιτάσσει κτίρια και δημόσιους χώρους και οι κάτοικοι και φορείς προετοιμάζουν νέο γύρο κινητοποιήσεων.

Η απόφαση του νέου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να υπογράψει την επίταξη δημοσίων χώρων και ακινήτων για τη δημιουργία ελεγχόμενων κλειστών κέντρων που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές δομές, σε πέντε νησιά ( Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο ), είναι το πρώτο βήμα μιας σειράς κινήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να εξέλθει από τη στενωπό του μεταναστευτικού/προσφυγικού.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν και σε πόσο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμα τα ελεγχόμενα κέντρα κλειστού τύπου και κυρίως αν η κατασκευή τους θα γίνει «αναίμακτα», με την ανοχή έστω των κατοίκων. Κάτι, που δεν φαίνεται πιθανό, αν κρίνει κανείς από τις πρώτες αντιδράσεις που καταγράφονται στον τοπικό τύπο, με κατοίκους και φορείς να διαμηνύουν ότι θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στα κυβερνητικά σχέδια και να ετοιμάζουν νέο γύρο κινητοποιήσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πληροφορίες από αρμόδιες πηγές λένε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει το κλειστό κέντρο στη Σάμο, ενώ μετά τις χθεσινές αποφάσεις ( και αντιδράσεις ) μένει να αποδειχθεί πόσο εφικτή θα είναι η υλοποίηση των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων.

Πέραν της παραμέτρου των κατοίκων, τα κυβερνητικά σχέδια φαίνεται να προσκρούουν και στις αντιστάσεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος αν και προέρχεται από το χώρο της ΝΔ, στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης είχε κατέβει κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος. Το τελευταίο διάστημα ο κ.Μουτζούρης, πιεζόμενος προφανώς από τους ψηφοφόρων των νησιών, συχνά πυκνά εμφανίζεται έντονα επικριτικός προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς, πυροδοτώντας περαιτέρω την υπάρχουσα ένταση, ενώ και άλλα γαλάζια στελέχη αντιτίθενται σθεναρά στα κυβερνητικά σχέδια.

Η κυβέρνηση, πάντως, φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου της, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκπονήσει εδώ και αρκετό διάστημα.

Πάντα, κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση επέλεξε την κατασκευή ελεγχόμενων κλειστών δομών φιλοξενίας καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή κλειστών δομών, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο, έχει σταματήσει η χρηματοδότηση της δομής της Μόριας, με αποτέλεσμα οι δαπάνες για τη λειτουργία της να επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τον κρατικό κορβανά.

Κομβική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού είναι η επικείμενη αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ικανοποιημένο από το περιεχόμενο της πρότασης που ήδη έχει διατυπωθεί από τη Γερμανία, καθώς εκτιμά ότι εμπεριέχει θετικά μηνύματα για την Ελλάδα.

-Ad-