Νέα δημοσκόπηση «φωτιά»: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η «βόμβα» στην οικονομία

«Μέχρι εδώ καλά, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»… Αυτή η αίσθηση αποτυπώνεται σχετικά ξεκάθαρα στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής», η οποία διενεργήθηκε κατά την περίοδο 24-29/6 λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

Κυρίαρχο στοιχείο στις απαντήσεις είναι πλέον η αγωνία των πολιτών για την οικονομία και την ανεργία με τις αυθόρμητες αναφορές στην πρώτη να φτάνουν στο 40% και στη δεύτερη στο 16%. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανησυχία για την πανδημία έχει υποχωρήσει σε αυτή τη φάση στην τρίτη θέση με 14% κάτι που εκτιμάται και ως αναμενόμενη απόρροια της επιτυχούς διαχείρισης στο υγειονομικό πεδίο.

Ακόμη πιο σαφής είναι η εικόνα στις απαντήσεις που αφορούν την αξιολόγηση της σημερινής οικονομικής κατάστασης. Σε ποσοστό 53% η εκτίμηση είναι αρνητική και μόλις το 15% απαντά θετικά ενώ ως προς τις προσδοκίες και τις προβλέψεις το 62% θεωρεί ότι θα υπάρξει επιδείνωση και το 15% αναμένει βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Ενδεικτική του κλίματος είναι και η αποτίμηση των πολιτών ως προς την προσωπική τους κατάσταση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Το 38% απαντά ότι βρίσκεται σε χειρότερη θέση ενώ έχουν μειωθεί ελαφρώς στο 22% εκείνοι που θεωρούν ότι βρίσκονται σε καλύτερη από 24% τον Μάιο.

Αποτίμηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Οι θετικές αποτιμήσεις για το έργο της κυβέρνησης παραμένουν μεν σε υψηλό επίπεδο 55%, παρουσιάζουν όμως μια κάμψη οκτώ μονάδων σε σχέση με τον Μάιο. Αντίστοιχη μείωση πέντε μονάδων εμφανίζεται και στην αξιολόγηση του Πρωθυπουργού. Παρά τη μερική υποχώρηση της θετικής αποτίμησης του κυβερνητικού έργου αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κερδίσει έδαφος.

Σχεδόν κανείς δεν θέλει πρόωρες εκλογές

Ενα από τα σημαντικά στοιχεία της έρευνας είναι οι διαθέσεις των πολιτών σχετικά με τα σενάρια πρόωρων εκλογών το 82% τάσσεται κατά και μόλις το 5% υπέρ.

Παράλληλα υποχώρηση εμφανίζουν τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου. Η ΝΔ καταγράφει 37,7% έναντι 40,3% τον Μάιο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 19,3% έναντι 20,9%.