Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Πόσοι θεωρούν ότι φταίει η κυβέρνηση για το δυστύχημα στα Τέμπη

Σημαντικές απώλειες καταγράφει στα ποσοστά της η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για λογαριασμό της POLITIC, με φόντο τις εκλογές του 2023. Η έρευνα κατέγραψε επίσης απώλειες και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατέγραψε τις απαντήσεις των πολιτών αναφορικά με το δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 3,6% από 6,7% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 28% (από 33,2%) έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ (από 26,5%). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 9%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25 με 3,5%. Ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία με 1,5%, και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,6%.

Την ίδια ώρα παρουσιάζει αύξηση του ποσοστού των αναποφάσιστων το οποίο από το 9% σκαρφαλώνει στο 15,3%.

Σύμφωνα με την έρευνα, τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κλείνει ακόμη περισσότερο και από το 3,6% μειώνεται στο 3,3%, ενώ το μεγάλο ποσοστό συσπείρωσης της ΝΔ ανατρέπεται.

Η εκτίμηση για τα ποσοστά των κομμάτων

Οι ψηφοφόροι εκτιμούν στο 2,3% τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (από το 4,4% της δημοσκόπησης του Φεβρουαρίου). Η ΝΔ λαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό (28,7%) σε σχέση με την πρόθεση ψήφου (28%) και ο ΣΥΡΙΖΑ πιο ενισχυμένο 26,4%, σε σχέση με το 24,4% της πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με την προσωπική εκτίμηση των ερωτηθέντων, θα λάβει 11%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Την ίδια ώρα, προβάδισμα δώδεκα μονάδων διατηρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση «Ποιον από τους δύο θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό».

Αμφότεροι οι πολιτικοί αρχηγοί παρουσιάζουν ελαφρά πτώση στα ποσοστά τους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λαμβάνει το 43% των ψήφων (-4%) ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 31% (-1%). «Κανέναν» ψήφισε το 26%, από το 21% της προηγούμενης μέτρησης.

Πτώση παρουσιάζουν σχεδόν όλα τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων. Ο πίνακας διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μητσοτάκης 42% (από 47,5%)
  • Τσίπρας 29,8% (από 34%)
  • Κουτσούμπας 29,1% (από 27,6%)
  • Βαρουφάκης 25,8% (από 27%)
  • Ανδρουλάκης 24% (από 22%)
  • Βελόπουλος 9,9% (από 9,8%)

Το δυστύχημα στα Τέμπη

Στην ερώτηση «Ποιος έχει την ευθύνη για το δυστύχημα», το 26,6% απαντά «Η κυβέρνηση της ΝΔ», το 20,2% «Οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας», και το 1,5% απαντά «Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Την ίδια ώρα μόλις ένας στους δέκα θεωρεί πως την ευθύνη φέρει ο σταθμάρχης. Η πλειοψηφία (41,7%) κρίνει ότι το δυστύχημα οφείλεται στο συνδυασμό όλων των παραγόντων.

Σε ερώτηση για τον τεχνολογικό εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό, σχεδόν 7 στους 10 θεωρούν πως το σύστημα τηλεματικής θα είχε αποτρέψει το δυστύχημα, ενώ 2 στους 10 πιστεύουν ότι «η αξιοκρατία και η αξιολόγηση των στελεχών του ΟΣΕ» θα ήταν αυτή που θα απέτρεπε το τραγικό συμβάν.

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σιδηροδρόμων, η πλειοψηφία (46,5%) επιθυμεί να είναι εξ ολοκλήρου δημόσιοι, ενώ δεν είναι μικρό το ποσοστό (31,1%) που πιστεύει ότι η ιδιωτικοποίηση του μεταφορικού μέσου θα συμβάλλει στην αναβάθμισή του. Το 15% δηλώνει πως το καθεστώς ιδιοκτησίας πρέπει να παραμείνει ως έχει.

-Ad-