Νέα δολοφονία πολιτικού στον Ισημερινό – Νεκρός ο Πέδρο Μπριόνες

Ακόμη ένας πολιτικός δολοφονήθηκε τη Δευτέρα στον Ισημερινό, προτού καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα μετά τον φόνο ενός από τα φαβορί των προεδρικών εκλογών της 20ης Αυγούστου.

Πρόκειται για τον Πέδρο Μπριόνες, στέλεχος του κόμματος Επανάσταση Πολιτών (Revolución Ciudadana) του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017) στην επαρχία Εσμεράλδας.

Την είδηση έκανε γνωστή η Λουίσα Γκονσάλες, υποψήφια της παράταξης για την προεδρία, κατά δημοσκοπήσεις μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην οικογένειά του.

«Ο Ισημερινός ζει την πιο αιματηρή περίοδο» της ιστορίας του, τόνισε η κυρία Γκονσάλες, κατακεραυνώνοντας την «απόλυτη εγκατάλειψη» της χώρας από την «ανίκανη κυβέρνηση», καταγγέλλοντας ότι το κράτος «έχει αλωθεί από τις μαφίες».

Ούτε η αστυνομία, ούτε η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο (δεξιά) επιβεβαίωσαν αμέσως την δολοφονία.

Σύμφωνα με τον Τύπο, που επικαλέστηκε αστυνομική πηγή, ο Πέδρο Μπριόνες δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του, στην κοινότητα Σαν Ματέο, από δυο άνδρες που κινούνταν με μοτοσικλέτα και μπόρεσαν να διαφύγουν.

Η Εσμεράλδας γειτονεύει με την Κολομβία.

Η νέα δολοφονία καταγράφεται λίγα εικοσιτετράωρα έπειτα από αυτήν του κεντρώου υποψήφιου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, φαβορί των προεδρικών εκλογών, στην πρωτεύουσα Κίτο, την 9η Αυγούστου.

Ο πρώην δημοσιογράφος, 59 ετών, σταυροφόρος κατά της διαφθοράς, ο οποίος καταλάμβανε τη δεύτερη θέση ως προς τις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, δολοφονήθηκε καθώς έφευγε έπειτα από προεκλογική συγκέντρωση.

Όταν ήταν δημοσιογράφος, είχε συμβάλει με έρευνά του να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην πρόεδρος Κορέα για διαφθορά. Ο κ. Κορέα, που ζει στο Βέλγιο, την πατρίδα της συζύγου του, που του έχει δώσει πολιτικό άσυλο, καταδικάστηκε ερήμην να εκτίσει 8 χρόνια κάθειρξη. Συνεχίζει πάντα να αρνείται ότι παρανόμησε.

Μετά τη δολοφονία του Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, στον Ισημερινό κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Λάσο επέρριψε την ευθύνη για τον φόνο του υποψήφιου στο οργανωμένο έγκλημα και διαβεβαίωσε πως «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Έξι Κολομβιανοί έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία, ενώ έβδομος Κολομβιανός σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με τους σωματοφύλακες του υποψήφιου.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Υεμένη: Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους των Χούθι στη Χοντάιντα (video)
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Le Parisien: Ο Ιρανός κατάσκοπος που «κάρφωσε» στο Ισραήλ τη θέση του Νασράλα
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Άγιοι Ανάργυροι: Ραγίζει καρδιές η μητέρα της δολοφονημένης Κυριακής Γρίβα – «Η ζωή μου έχει σταματήσει στην 1η Απριλίου»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων – Σε επιφυλακή δήμοι και Πυροσβεστική Υπηρεσία
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον εβδομαδιαίο απολογισμό του Πρωθυπουργού: «Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη πρέπει να λάβει σύντομα τέλος»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Μήνυμα 112 για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο στην περιοχή Ροζενά – «Παραμείνετε σε ετοιμότητα»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Θρήνος για το 19χρονο παλικάρι που έχασε τη ζωή του από την ανατροπή μηχανήματος – Εσπευσμένη διακομιδή του 20χρονου συνεπιβάτη στο ΠΑΓΝΗ
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Καταρρακώθηκα ως άνθρωπος για όλα όσα με κατηγορούν – Έχω στα χέρια επιστολές «συγγνώμης»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Χειροπέδες σε 20χρονο που ξυλοκόπησε την 17χρονη σύντροφό του στην Κοζάνη – Μεταφέρθηκε με τραύματα στο νοσοκομείο
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Ρέθυμνο: Χωρίς τις αισθήσεις του χειριστής μηχανήματος μετά από εκτροπή εκσκαφέα
29 Σεπτεμβρίου, 2024